Bal, oldukça faydalı ve besleyici besinlerden biridir. Kahvaltılarda sık sık tüketilen bal, tatlandırıcı olarak da kullanılır. Çoğunlukla ılık süt ve yoğurtla birlikte tüketilen bal, B6, B5, B3, B2, B1 vitamini açısından zengindir. Balın bir porsiyonu yaklaşık 5 gram ve 15 kaloridir. 1 çorba kaşığı bal 21 gramdır, 21 gram bal 64 kaloridir. Balın 100 gramında 0.2 gram lif, 0.38 gram protein, 82.4 gram karbonhidrat bulunur. Kestane balı, çam balı, kekik balı, çiçek balı, ıhlamur balı, lavanta balı gibi birçok bal çeşidi bulunur. Çiçek balı en çok tüketilen bal çeşitlerinin başında gelir.
Bal Kilo Aldırır mı?
Kontrollü tüketildiği sürece bal kilo aldırmaz. Gereğinden fazla tüketildiği zaman kilo aldıracağı gibi ishal, baş dönmesi ve kusma gibi semptomlara yol açabilir.
Bal Her Gün Yemek Kilo Yapar mı?
Her gün bal yemek sağlığa faydalıdır. Bal, birçok hastalığın tedavisine ek olarak tüketilebilir. Hazır ve ambalajlı tatlılar yerine doğal balın tüketilmesi çok daha faydalıdır. Her gün bir çorba kaşığı bal yemek kilo aldırmaz. 100 gram balda yaklaşık 82 gram şeker bulunur. Baldaki şeker oranı yüksek olduğu için diyabet hastalarının çok daha kontrollü tüketmeleri gerekir.
Bal Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Bal tüketmenin faydaları şöyle sıralanabilir;
- Cilt ve saç sağlığının korunmasına yardımcı olur. Saç derisinde kepeklenmeye ve kaşınmaya karşı etkilidir.
- Alerji hastalıklarını ve alerjik reaksiyonları önler.
- Kişiye enerji ve güç verir.
- Antibakteriyel özelliği vardır.
- Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine katkı sağlar.
- Boğazın yumuşamasını sağlayarak öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Vücuttaki yararlı hücrelerin yenilenmesine neden olduğu için kanser hastalığının tedavisine katkı sağlar.