Badminton oyunu, tenis ve masa tenisi oyunlarına oldukça benzemektedir. Ancak, badminton oyunun kuralları ve oyunun saha özellikleri ile file özellikleri, masa tenisi ve tenis sporundan ayrılmasını sağlamaktadır. Oyunların benzer özellikleri bulunsa da her oyunun kuralları ve oynanış şekilleri birbirinden farklıdır.
Badminton saha ve file ölçüleri şu şekilde belirlenmiştir;
Badminton oyun sahasının ölçüleri teke tek karşılaşmalar için; 13,40 m uzunluğa ve 5,18 m ene sahiptir. Eğer oyun ikişer kişilik takımlar halinde gerçekleşecek ise, saha enden ve boydan 42 cm daha genişletilmektedir.
Badminton oyunun file ölçüleri ise; 15 mm ’den az ve 20 mm ’den fazla olmayacak şekilde file delikleri olan, eşit kalınlıkta, koyu renk, ince kordondan oluşmaktadır. Filenin boyu, 7,60 mm boyunda ve en az 6,1 metre enindedir. Filenin en yüksek yeri, kort yüzeyinden itibaren, kortun merkezinde 1.524 m’dir.
Badminton Topunun Adı ve Özellikleri Nelerdir?
Badminton topunun adı, tüy top olarak anılmaktadır. Bu top, doğal ya da sentetik malzemelerden üretilmektedir. Bu topun tabanına sabitlenmiş on altı adet tüy bulunmaktadır. Tüylerin uzunlukları 62 ile 70 mm arasında olabilmektedir. Bunların dışından badminton topunun özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Topta yer alan tüylerin uçları, yarı çapı 58 mm ile 68 mm olan bir daire üzerinde durmaktadır.
- Tüyler, mantar tabana sıkıca tutturulmuştur.
- Topun tabanının yarı çapı 25 mm ile 28 mm arasındadır ve üst kısım yuvarlaktır.
- Badminton topunun ağırlığı ise, 4,74 gr il 5,50 gram arasında değişmektedir.
Badminton Oyun Hataları Nelerdir?
Badminton oyununda farklı kuralların olması gibi farklı hata eylemleri de bulunmaktadır. Tüy topun karşı tarafa geçirilmesi sırasında meydana gelen bazı durumlar, badminton sporunda hata olarak sayılmakta ve puan düşürülmesine neden olmaktadır.
Badminton oyun hataları şunlardır;
- Servisin doğru atılmaması,
- Topun fileye takılması,
- Topun filede asılı kalması,
- Fileyi geçtikten sonra fileye takılması,
- Servisi karşılayan oyuncu yerine, partneri tarafından servis topunun karşılanması.
Badminton Sporunun Faydaları Nelerdir?
Oldukça geniş bir yaş aralığının oynayabildiği badminton, bu oyunu oynayan kişilere oldukça fayda da sağlamaktadır. İleri yaşlara sahip kişilerin badminton oynaması, kişilerin vücut sağlıkları açısından yararlı olacaktır. Badminton sporunun faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Kişilerin vücutlarındaki yağ oranının düşmesini sağlar,
- Kasların gelişmesini sağlar,
- Vücudun enerji seviyesinin yükselmesini sağlar,
- Bacak kaslarının güçlenmesini sağlar,
- Koordinasyon ve denge düzeninin güçlenmesini sağlar.
- Vücudun esneklik kazanmasını sağlar,
- Kemik yapılarının güçlenmesini sağlar,
- Düzenli olarak oynanan badminton sporu ve sağlıklı beslenme alışkanlığı, kişilerin kilo vermesine de katkı sağlamaktadır.
Badminton Oyunun Temel Vuruş İsimleri Nelerdir?
Badminton oyunu, tüy top ile oynanmasından dolayı genellikle kapalı salonlarda oynanmaktadır. Açık havada oynanan badminton için oldukça sakin bir havanın olması gerekmektedir. Badminton oyunun önemli servis atışları bulunmaktadır. Bu atışlar sayesinde, tarafların puanlama hesapları yapılmaktadır. Badminton oyunun temel vuruş isimleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Clear – Aşırtma,
- Smash – Küt,
- Drop shut – Damlak,
- Drive – Düz,
- Servis,
- Dap shut – öldürme vuruşu,
- Lift/Lod – Aşırtma,
- Spiel in net – Filede oyun
- Deception – Aldatıcı vuruş