B12, insan sağlığı için oldukça önemli vitaminlerden biridir. B12 eksikliği, vücuttaki B12 vitaminin azalması sonucu ortaya çıkan ve önemsenmesi gereken bir vitamin eksikliğidir. B12 eksikliği kolay giderilebilen bir vitamin eksikliğidir. Sağlıklı beslenen bir insanda 4 yıl yetecek kadar B12 depolanabilir ve alınan B12 vitamininin fazlası idrar yoluyla vücut dışına atılır. Sağlıklı bir insanda B12 eksikliğine pek rastlanmaz. Kötü koşullarda yaşayan ve sağlıklı beslenemeye insanlarda B12 de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral eksikliği görülebilir.
B12 Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
B12 eksikliğine iyi gelen yiyecekler kırmızı et, sakatat, beyin, böbrek, istiridye, midye, yumurta, kefir, yoğurt, peynir, süt ve balıktır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, B12 açısından zengin olan yiyeceklerin uzun vadede kilo ve yüksek kolesterol gibi sorunlara yol açacağıdır. Bununla birlikte, doymuş yağ içeren kırmızı et sık sık tüketildiğinde karaciğer yağlanması gibi sorunlara neden olurken yumurta sarısındaki kolesterol oranı yüksektir. Kişinin günlük kolesterol kotasını doldurması, çok daha farklı sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. B12 eksikliğini gidermek için et ve yumurta tüketiminde aşırıya kaçılmaması oldukça mühimdir.
B12 Eksikliğine İyi Gelen Meyveler Nelerdir?
B12 eksikliğine iyi gelen meyveler muz, narenciye ve avokadodur. Lezzetli ve sevilen meyvelerde bulunan B12, düzenli meyve tüketen insanlarda eksikliğine sık rastlanmayan bir vitamindir. Meyvelern yanı sıra B12 açısından zengin olsan sebzeler ıspanak, brokoli ve maydanozdur. Baklagillerden fasulye, mercimek, barbunya ve bezelye B12 açısından zengindir.
B12 Eksikliğine İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
B12 eksikliğine iyi gelen bitkiler şöyle sıralanabilir;
- Kuşburnu bitkisi
- Nane bitkisi
- Limon otu olarak da bilinen melisa bitkisi
Bu bitkiler suda kaynatılıp çay haline getirilerek içildiğinde B12 eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. Kuşburnu çayı, melisa çayı ve nane çayı B12 eksikliğinin yanı sıra birçok hastalığın tedavisine ek olarak tüketilebilir. Birçok insan bitki çayı içmekten hoşlanmaz ve bitki çayları kahvaltılarda içilen siyah çay kadar popüler değildir. Siyah çayın faydaları olsa da sık tüketildiği takdirde çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle siyah çay kullanımı sınırlandırarak vitamin ve mineral açısından zengin olan bitki çaylarına yönelmek oldukça önemlidir. Bitki çayları şeker ilavesi yerine çubuk tarçın ve limon ilavesiyle tüketilebilir.
B12 Eksikliği Neden Olur?
B12 eksikliği nedeni şöyle sıralanabilir;
- Vejetaryen ve vegan olarak tanımlanan, et tüketmeyen insanlarda B12 eksikliği sık görülür. B12 vitamini en çok hayvansal gıdalarda ve deniz mahsullerinde bulunur.
- Emilim bozuklukları B12 de dahil olmak üzere birçok vitamin eksikliğine neden olabilir.
- Mide kanseri ya da diğer mide rahatsızlıkları dolayısıyla mide ameliyatı olan insanlarda B12 eksikliği sık görülür.
- Dengesiz ve yetersiz beslenme B12 başta olmak üzere birçok vitamin-mineral eksikliğine neden olabilir.
- Bazı ilaçların sık kullanılması uzun vadede B12 eksikliğine yol açabilir. Bu ilaçlar metmorfin, glifor ve omeprazol gibi ilaçlardır.
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B12 eksikliği belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Hafıza problemleri, kronik hale gelen unutkanlık ve dikkatsizlik B12 eksikliği belirtilerinden biridir.
- İştahsızlık ve ani kilo kaybı B12 eksikliği belirtilerinden biridir.
- Ellerde ve ayaklarda hissedilen uyuşma ya da karıncalanma B12 eksikliği belirtilerinden biridir.
- Refleks sorunları ve titreme B12 eksikliği belirtilerinden biridir.
- Dengesizlik ve baş dönmesi B12 eksikliği belirtilerinden biridir.
Bu belirtilere ek olarak B12 eksikliği uzun vadede Alzheimer, bunama ve anemi gibi rahatsızlıklara yol açabilir.