Atletizme Kaç Yaşında Başlanır? Atletizm için Ortalama Başlama Yaşı

Sözlük

5 Aralık 2022

Atletizme Kaç Yaşında Başlanır? Atletizm için Ortalama Başlama Yaşı 
 cover

Atletizme başlama yaşı, 10 ila 16 yaşları arasındadır. Bu yaşlarda atletizme başlayan kişiler 4 yıl boyunca kendini geliştirdikten sonra yarışmalara katılmaya hak kazanırlar. Yarışmalar katılmak için ortalama yaş 14 – 18 yaş arasıdır. Kişiler bu yaşlardan itibaren ilk atletizm yarışmalarına katılırlar. Kas gelişimi açısından oldukça fazla olan atletizm, atletizm için ortalama başlama yaşına gelen kişilere tavsiye edilmektedir. 

Atletizm, bireysel yapılan bir spor türüdür.  Bilinenin aksine atletizm içerisinde sadece koşma eylemini barındırmaz. Atletizm ile uğraşan sporcular koşu kabiliyetlerinin yanında atlama, yürüyüş ve atma kabiliyetlerini de göstermektedir. Çok yönlü bir spor dalı olan atletizm, kişinin kaslarını en yüksek verimle çalıştırmasına yarayan bir spor dalıdır. 

Atletizm Nedir?

Atletizm, bir pist ya da saha üzerinde kişilerin koşma, atlama, atma ve yürüme kabiliyetlerini sergilediği bir spor dalıdır. Bu spor dalı ile ilgilenen sporcular yoğun bir antrenman programına sahiptirler. Atletizm olimpiyat oyunlarında da yer alan popüler bir spor dalıdır. 

Atletizm antrenmanlarında kişiler kendi sınırlarını sürekli geçmeye çalışırlar. Antrenmanlar çeşitli kas gruplarını çalıştırmayı ve güçlendirmeyi içinde barındırır. Olimpiyatlarda atletizm sporunda yarışacak kişiler yarışmalara 10 ay önceden başlarlar. Atletizm ile ilgilenen sporcular büyük bir disiplin ile kendisini yarışlara hazırlar. Antrenman programları oldukça yoğudur. Kişilerin düzenli beslenmeleri başarıya ulaşmaları açısından büyük öneme sahiptir. 

Atletizmin Kaç Çeşide Ayrılır?

Atletizm çeşitleri, kendi içinde koşu, yürüme, atma ve atlama yarışları olmak üzere üç çeşitten oluşur. Atletizm çeşitleri şunlardır:

  1. Koşma 

Koşularda kişiler belirlenmiş mesafeye rakiplerinden önce ulaşmayı hedefler. Engelli koşma ve engelsiz koşma olarak ikiye ayrılır.

  • Engelsiz Koşma:

Engelsiz koşuda, koşunun yapıldığı pistte herhangi bir engel bulunmaz. Kişiler en hızlı şekilde rakiplerini geçmek için uğraşırlar. 

  • Engelli Koşma: 

Engelli koşularda, pistte engeller bulunur ve kişiler, bu engelleri en hızlı şekilde rakiplerinden önce geçmelidir. Yarışlara göre engellerin arasındaki mesafe değişmektedir. 100 metre, 110 metre, 400 metre ve 3000 metre engelli koşu türleri vardır. Burada engellerin uzunluğu en fazla 70 cm, genişliği ise en fazla 1,20 m olmalıdır. 

  1. Yürüyüş 

Atletizmin bu çeşidi koşmadan farklıdır. Kişilerin hızları koşmaya göre daha yavaştır ve en az bir ayak yer ile temasta olmalıdır. Yürüyüş sporu olimpiyatlarda yer alan bir spor dalıdır ve yarışların pist uzunluğu 20 km ve 50 km uzunluğundadır. 

  1. Atma ve Atlama 

Kişiler atletizmin bu dalında atma ve atlama kabiliyetlerini gösterir. Atlamanın dört çeşidi vardır. Bunlar; üç adım atlama, uzun atlama, yüksek atlama ve sırıkla atlamadır. Atmada ise kişiler gülle, cirit, disk ya da çekiç atma eylemlerini gerçekleştirir. Ağırlıklar cinsiyete ve yaşa göre değişkenlik gösterir. Kadınlar için gülle ağırlıkları 4 kg, diskler 1 kg ve ciritler 600 gr’dır. Erkekler için ise gülle ağırlığı 6 kg, disk 2 kg ve cirit ise 800 gr’dır. 

Atletizm Faydaları Nelerdir?

Atletizmin faydaları kişinin vücut kaslarını, kemik gelişimini ve sağlığını olumlu yönde etkileyen faydalardır. Atletizmin faydaları şu şekildedir: 

  • Çeşitli rahatsızlıkları önler. 

Atletizm, birçok rahatsızlığı önler. Obezite, diyabet, kolesterol, kalp rahatsızlıkları, duruş bozuklukları gibi rahatsızlıkların önünce geçer. 

  • Vücut sağlığını olumlu yönde etkiler. 

Atletizm kişinin kas, kemik ve kalp sağlığına büyük faydalar sağlar. Atletizm sporu ile ilgilenen kişinin kasları güçlenir, esnekliği artar, oksijen alımı artar, kalp sağlığı olumlu yönde etkilenir. 

  • Özgüveni arttırır. 

Atletizm ile ilgilenen kişinin sağlığı, vücut duruşu ve dengesi iyileşir. Bu etkiler ile kişi başarma duygusuna ulaşır. Kendine güveni artar. 

  • Disiplin katar. 

Atletizm antrenman ve beslenme düzeni ile bir bütündür. Kişiler yarışlara aylar öncesinde hazırlanmaya başlarlar. Bu düzeni, kişide disiplin anlayışının oluşmasını sağlar. 

Diğer Blok Yazıları