Aşırı stres, kişilerin günlük hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Günlük olarak yapılan işlere, duygu ve psikolojik durumlara etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda aşırı stres altında olan kişilerin bazı sağlık sorunları yaşaması da kaçınılmazdır. Bu sorunlar, psikolojik olabileceği gibi tamamen fiziksel de olabilmektedir. Cilt üzerinde meydana gelen rahatsızlıklar da aşırı stres sonucu oluşabilen hastalıklar arasında yer almaktadır.
Aşırı stres belirtileri arasında yer alan ilk belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Aşırı stres altın olan kişilerin ilk olarak solunum sisteminde sorunlar meydana gelebilmektedir. Hızlı nefes alma ve verme durumu gözlenmektedir.
- Kan basıncının artması ve kalp çarpıntılarının meydana gelmesi de aşırı stres altında olan kişilerde meydana gelen semptomlar arasındadır.
- Ağızda kuruluk ve yutkunma zorlukları görülebilir.
- Vücudun normal sıcaklığının artması da stres belirtileri arasında bulunmaktadır.
- Uyku sorunlarının meydana gelmesi gözlemlenmektedir.
- Bazı kişilerde mide sorunları ve boşaltım sistemi sorunları meydana gelmektedir.
- Kişilerin yoğun stres altında olması geceleri diş sıkmalarına ve buna bağlı olarak gün boyu baş ağrısı yaşamaları da en sık rastlanan semptomlar arasında yer almaktadır.
Stres Egzamaya Neden Olur Mu?
Stresin kişilerin üzerinde farklı belirtileri bulunmaktadır. Kişiler, farklı yaşam ve iş tarzları nedeni ile bazı dönemlerde yüksek stres altına girebilmektedir. Genel olarak psikolojik nedenler ile rahatsızların meydana geldiği görülse de bazı durumlarda stres kaynaklı fiziksel sorunların da meydana geldiği gözlemlenmektedir.
Kişilerin yoğun stres altında olduğu dönemlerde, vücutta bulunan kortizol hormonunda artışların meydana geldiği görülmektedir. Kortizol hormonu, stres hormonu olarak da bilinmektedir. Kortizol hormonunda artışın meydana gelmesi, cilt yapısının yüksek oranda yağlanmasına neden olmaktadır. Yüksek oranda yağlanan ciltlerde ise egzama rahatsızlığının meydana geldiği bilinmektedir.
Stres Döneminde Baş Ağrısı Meydana Gelir Mi?
Stres döneminde baş ağrısının meydana gelmesi tıbbi açıdan kanıtlanmamak ile birlikte, gerilim tipi baş ağrısı adı verin rahatsızlığın, kişilerde yüksek stres altında olduğu dönemlerde görüldüğü bilinmektedir. Gerilim tipi baş ağrısı; kişilerin yoğun iş ya da normal yaşantılarında meydana gelen sıkıntılardan dolayı, plansız işlerin gerçekleşmesinden dolayı ya da kendilerinin strese girmesine neden olacak diğer durumlardan dolayı meydana gelebilmektedir.
Gerilim tipi baş ağrısı genellikle, şakak bölgelerinde ve alın kısmında meydana gelen basınç hissi olarak tanımlanmaktadır. Gerekli görüntülemelerin temiz çıkmasının ardından kişilerin; stres düzeylerini azaltması, yapılması gereke işlerinin planlanması veya mümkün ise yaşam tarzlarında değişikliğe gitmesi gerilim tipi baş ağrısının giderilmesinde etkili olabilmektedir.
Stresin Neden Olduğu Rahatsızlıklar Nelerdir?
Stres kişilerin yaşam kalitelerinin düşmesinin yanı sıra, ciddi sağlık sorunlarının da meydana gelmesine neden olmaktadır. Özellikle, belirli bir yaşın üzerindeki kişilerin ve kronik olarak rahatsızlığı olan kişilerin stresten mümkün olduğunca uzak durması gerekmektedir.
Stresin yüksek olduğu dönemlerde, kişilerin vücutlarında bulunan bazı hormonların salgılanma seviyesi artmaktadır. Bu hormonların artması ise vücut sisteminin çalışmasında sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Stresin neden olduğu rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Stresin artması ile kortizol hormonun salgılanması artar. Bu durum ise, mide asit sekresyonunun artmasına neden olur. Artan mide asidi ise, kişilerde üsler rahatsızlığının meydana gelmesine neden olmaktadır.
- Stres ile artış gösteren adrenalin ve noradrenalin hormonları ise, kanda serbest dolaşan yağ asidi miktarını arttırmaktadır. Bu durum ise, uzun bir süreç sonunda damar duvarlarının yağlanmasına neden olmaktadır. Damar duvarların da yağlanmanın başlaması ile damar tıkanıklığına dağlı olarak kalp krizi riski artış göstermektedir.
- Stres nedeni ile kalp ve damar rahatsızları meydana gelmektedir.
Strese Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Kişilerin hayatları boyunca bazı dönemlerde stres altında olmasının spesifik nedenleri yoktur. Bu durumlar, genel olarak kişilerin hayat tarzları, iş hayatları, günlük yaşanan olaylar ve kişinin psikolojik durumu ile bağlantılı olabilmektedir.
Strese neden olan faktörlerin net olarak tespit edilmesi için uzman kişilerden yardım alınması en doğru seçenek olmaktadır. Uzun süren stres belirtilerinin kişilerin sağlıklarını ve günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilemeye başlaması, stresin neden ya da nelerden kaynaklandığının araştırılmasını gerektirmektedir.