Anaerobik Antrenman Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Sözlük

5 Aralık 2022

Anaerobik Antrenman Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
 cover

Anaerobik antrenman, Türkçe adı ile ‘havasız’ antrenman, kısa fakat yoğun antrenmanlardır. Bu antrenmanlar oksijen yardımı olmadan enerji üretimi gerektiren antrenmanlardır. Anaerobik antrenmanlarda vücut, oksijen almadan çalışmaya zorlanır. Burada yapılan egzersizler kısa süreli yapılan egzersizlerdir fakat egzersizlerin yoğunluğu yüksektir. 

Anaerobik antrenmanlar, kas ve güç üzerine sayalı egzersizlerden oluşmaktadır. Egzersizlerin uzunluğu en fazla 3 dakikadır. Bu antrenmanı yapan kişiler için önemli olan kavram dayanıklılıktır. Gelişmiş kaslar ve büyük kas hacimleri bu antrenmanı tercih eden kişiler için ön plandadır. Sporcunun vücudu, anaerobik antrenmana dahil olan egzersizleri yaptığı sırada gerekli olan enerjiyi glikozdan karşılamaktadırlar.

Anaerobik Antrenman Çeşitleri Nelerdir?

Anaerobik antrenman çeşitleri, kısa fakat yoğun egzersizlerden oluşmaktadır. Bu egzersizlerde dayanıklılık ve güç ön plana çıkmaktadır. Anaerobik antrenman egzersizlerinde kişinin kas gücü, enerji kullanımı oldukça önemlidir. 

Anaerobik antrenman egzersizleri şunlardır:

  • Halter 

Bu spor dalında kişi belirli miktarda ağırlığı tek seferde kaldırır. Bu spor oldukça kas gücü ve hacmi isteyen sporlardandır. 

  • Sprint 

Bu egzersiz kişinin olduğu yerde, hızlı bir şekilde adım almasıdır. Nabzı çok kısa sürede arttırır. 

  • Tenis

Bu spor dalı anaerobik antrenmanlar arasındadır. Tenis patlayıcı güç, sürat ve çabukluk gerektirir. Güçlü ve gelişmiş kaslar önem teşkil eder. 

  • Fitness

Fitness içerisinde ağırlık kaldırmanın da yer aldığı, kasları güçlendiren ve hacmini arttıran bir spor dalıdır. 

  • HIIT kardiyo

Açılımı ‘yüksek yoğunlukta aralıklı antrenman’ olan HIIT kardiyo, kişinin, kas kütlesinin korunmasını ve dayanıklılığı arttırmasını sağlayan egzersizler bütünüdür. 

Anaerobik Antrenmanların Yararları Nelerdir?

Anaerobik antrenmanların yararları oldukça çoktur. Bu antrenmanlar güce dayalı, yüksek kondisyon ve güçlü kas kütleleri gerektiren egzersizler bütünüdür.

Anaerobik antrenman yararları şu şekildedir: 

  • Kemikleri ve kaslar güçlendirir. 
  • Kas kütlesini ve gücünü arttırır. 
  • Metabolizmayı hızlandırır. 
  • Yağsız kas kütlesi oluşturur. 
  • Dayanıklılığı ve kardiyovasküler sisteminin verimini arttırmaktadır.  

Anaerobik Antrenman ile Aerobik Antrenman Arasındaki Farklar Nelerdir?

Anaerobik antrenman ile aerobik antrenman arasında birçok fark vardır. Bu antrenman çeşitleri birbiri ile sıklıkla karıştırılsa da kasları kullanma biçimi, enerji kaynakları ve solunum çeşitlerinde büyük farklar vardır. 

  1. Anaerobik egzersizler yüksek şiddetli egzersizler iken aerobik egzersizler düşük ve yüksek yoğunluklu egzersizleri içerir. 
  2. Anaerobik egzersizler enerji ihtiyacını glikozdan karşılarken, aerobik egzersizler enerji ihtiyacını oksijenden ve sahip oldukları karbonhidrat ve yağlardan karşılarlar. 
  3. Anaerobik egzersizler, kısa süreli yapılan egzersizlerdir. Egzersizlerin süresi en fazla 3 dakikadır. Aerobik egzersizler ise süresi 20 dakikaya çıkan egzersizlerden oluşur. 
  4. Anaerobik egzersizler kas kütlesi oluşturmaya, kas ve kemik gücünü arttırmaya ve hızı arttırmaya odaklıyken, aerobik antrenmanlar, kan dolaşımını ve basıncını iyileştirmeye odaklıdır. 

Anaerobik Dayanıklılık Ne Anlama Gelir?

Anaerobik dayanıklılık, kuvvet ve hızın ön plana çıktığı, kişinin aldığı oksijenden değil, vücuttaki enerji depolarından yararlanarak yaptığı egzersizlerde gösterdiği faaliyettir.

Anaerobik Eşik Ne Anlama Gelir?

Anaerobik eşik, egzersiz sırasında ya da sonrasında kanda önemli ölçüde laktat birikmeden geçirilen en yüksek yoğunluk seviyesidir. Egzersizlere devam edildikçe kandaki laktat miktarı artar, kaslar kasılır. 

Bu eşikten çıkmak için kişinin kendisini zorlaması ve zaman zaman yoğunluğu düşürerek egzersizlere devam etmesi gerekmektedir.

Anaerobik Antrenman Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Anaerobik antrenman yapmadan önce bilinmesi gerekenler şunlardır:

  1. Kişinin, bu egzersiz bütününe başlamadan önce belirli bir kas gücüne sahip olması gerekir. 
  2. Kişi kendisini anaerobik egzersizler ile birden zorlamak yerine, bu süreçte sabırlı olarak, yavaş yavaş ilerlemeli. 

Kişi üst üste, her gün anaerobik antrenman yapmak yerine, araya dinlenme günleri koyarak ilerlemelidir.

Diğer Blok Yazıları