Aletli Pilates Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Performans

26 Ekim 2022

Aletli Pilates Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
 cover

Aletli pilatesin yararları arasında vücut postürü olarak bilinen duruşu düzeltmek ve kas gücünü artırmak yer alır. Aletli pilates iyi bir duruş sunar. Pilates, bedene doğru duruş kazandırmayı ve var olan duruşu korumayı amaçlar. Bu nedenle içerdiği egzersizler vücudun daima aynı hizada olmasını baz alır. Bu da, özellikle bel ağrısının giderilmesinde yararlıdır.

Kas gücü üzerinde de aletli pilates etkilidir. Egzersizler, günlük hayatta aktif olarak kullanılmayan kasların kullanımına neden olur. İlk başlarda çekilen ağrıdan sonra, kasların gücünün arttığı bir gerçektir. Bu da özellikle yaşı fazla olan bireyler için faydalıdır.

Aletli Pilates Nedir? 

Aletli pilates, reformer aleti gibi aletlerin üzerinde yapılan, birçok hareket çeşitliliği olan ve kasları çalıştıran bir egzersiz türüdür. Aletli pilates kişinin duruşunu düzeltir, esnekliğini arttırır, kişinin daha sıkı bir vücuda ulaşmasına katkıda bulunur. 

Aletli pilates birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Omurga rahatsızlıkları, stres problemler, kalp rahatsızlıkları gibi rahatsızlıkları önler. Aletli pilates yapılırken kullanılabilecek birçok alet vardır. Bunlar reformer, cadillac, chair ve barreldir. 

Aletli Pilates Ne İşe Yarar?

Aletli pilatesin görevleri aşağıda yer alır. Karın kaslarından dengeye kadar pek çok konuda aletli pilatesten yararlanılabilir:

  • Pilates, karın kaslarını güçlendirmeye odaklandığından, daha düz ve şekillenmiş karın kaslarına neden olur.
  • Yaş aldıkça, gençken sahip olunan esneklik yitirilir. Pilates de kaybolan bu esnekliği geri getirir.
  • Pilateste çalışılan zihin-beden bağlantısı sayesinde vücut ve zihin koordine olarak hareket etmeyi öğrenir. Bu yararıyla pilates, yalnızca fiziksel duruşu iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda zihin-vücut bütünlüğünü de sağlar.
  • Egzersizler nefes alıp vermeye ve vücutla yapılan hareketlere daha fazla odaklanma gerektirir. Bu da stresi azaltmada mükemmel bir adımdır.
  • Pilates zihinle beden arasında kuvvetli bir denge sağlamaya çalıştığı için iyilik hissi de verir.

Aletli pilatesin faydaları nelerdir?

Aletli pilates, kişinin vücudunda bütün kaslarını çalıştıran, omurga duruşunun düzelmesine yardımcı olan, kişiye esneklik ve özgüven kazandıran bir spor dalıdır. Güçlü kas sistemini oluşturur. İstenirse sadece bir bölgeye odaklanarak, belirli kas grubunu çalıştırmak mümkündür. 

Kilo vermek isteyen kişiler aletli pilates ile ilgilenebilir. Aletli pilates metabolizma hızını arttırır, vücuttaki yağ oranını azaltır. Kilo vermek isteyen kişi, dengeli beslenme ve düzenli antrenman programı ile kilo verebilir. Burada kalori açığı oluşturmak ve antrenmanları düzenli uygulamak önemlidir. 

Pilates karın, bel ve bacak incelmesini sağlar. Düzenli yapıldığı zaman vücutta gözle görülür incelmeler olur. Bunun sebebi pilatesin yağ yakımını arttırması, kasları çalıştırmasıdır. Aletli pilates sayesinde hem kilo verilebilir hem de vücudun sıkılaşmasına katkı sunar.

  • Omurga sağlığında etkilidir. 

Aletli pilatesin omurga sağlığı için olumlu katkıları vardır. Çeşitli omurga ağrılarını azaltır, omurga rahatsızlıklarını düzeltir. Omurga rahatsızlığı olan kişiler, doktorlarına danışarak aletli pilates yapabilir, bu rahatsızlıkları büyük ölçüde giderilebilir.

  • Vücut görünümünü iyileştirir. 

Aletli pilates kişinin görünümünün güzelleşmesine katkıda bulunur. Yapılan hareketler kasları güçlendirir ve sıkılaştırır. Aletli pilates sıkı bir vücut meydana getirir. 

  • Stres seviyesini düzeltir.

Aletli pilates nefes alışverişini düzenler, kişiyi rahatlatır ve bu sebeple kişinin stres seviyesini düşürür.

  • Kişinin vücut esnekliği artar. 

Aletli pilates kişinin kaslarının kapasitesini arttırır. Kaslar güçlenir, hareket kabiliyeti artar. Aletli pilateste yapılan hareketler kişinin esnekliğine katkı sunar. 

  • Vücut bozuklukları düzelir. 

Aletli pilates kişide var olan kamburluk gibi sorunları düzeltir. Aletli pilates sırt kaslarını güçlendirir, bu sayede kişi daha dik pozisyonda durabilir. 

  • Çalışmayan kasları çalıştırır. 

Aletli pilates, ulaşılması zor olan kaslara ulaşır ve onları çalıştırır. Bu sayede çalışmayan kaslar çalıştırılır ve güçlendirilir. 

  • Metabolizmayı hızlandırır. 

Aletli pilates kişinin metabolizmasını hızlandırır, yağ yakımını arttırır. Bu sayede kişi daha fazla kalori yakar. Aletli pilates ile kilo vermek mümkündür. 

  • İncelmeyi sağlar. 

Aletli pilates kişinin belirli bölgelerinde incelme sağlar. Bu incelme özellikle karın ve bacak bölgelerinde en fazladır. 

Aletli Pilates Hangi Aletler ile Yapılır?

Aletli pilates yapılırken kullanılan aletler, kasların çalıştırılmasına yardım eden aletlerdir. Aletli pilates, kişinin vücut sağlığını olumlu etkileyen bir spordur. 

Aletli pilates yaparken kullanılabilecek aletler şu şekildedir: 

  • Reformer Aleti 

Reformer aleti, aletli pilates egzersizleri sırasında en çok kullanılan alettir. Hareketler uzanarak, oturarak ya da ayakta her pozisyonda yapılabilir. Ulaşılamayan kaslara ulaşmakta çok etkilidir. 

  • Cadillac

Cadillac, diğer pilates aletlerini kullanırken zorlanan kişilerin tercih ettiği bir aletli pilates ekipmanıdır. Cadillac üzerinde yapılmak istenen hareketlerin yoğunluğu ayarlanabilmektedir. 

  • Chair

Chair, aletli pilates ekipmanıdır. Tüm kasları güçlendirecek hareketleri yapmaya imkan sağlar. 

  • Barrel 

Barrel, chair aletine benzerdir. Omurga duruşunun düzeltilmesini sağlar. Çeşitli kasları çalıştırır.

Aletli Pilates Boy Uzatır Mı?

Aletli pilatesin boy uzatması için kemiklere etki etmesi gerekir. Aletli pilates kemiklerin uzaması açısından bir etkide bulunamaz. Bu nedenle de pilatesle beraber genetik kodlarla belirlenmiş boy ve kemiklerin uzama yeteneği değişmez. Zaten pilates kemikler üzerine değil kas gücü ve omurganın hizalanması üzerine yoğunlaşan bir egzersizdir. 

Yalnızca yapılan egzersizler sayesinde kaslara doğrudan kemiklere ise dolaylı olarak müdahale edilmiş sayılır. Bu da bazı bireylere pilates yapma yoluyla boy uzamasının sağlanabileceği şeklinde yanlış bir algı oluşturabilir.

Aletli Pilates Bacak İnceltir Mi?

Aletli pilatesin bacak inceltmesi ya da vücut olarak incelme mümkündür. Pilates bölgesel çalışma olanağı sunduğu için yağ yakma konusunda oldukça yararlıdır. Hem yağ yakan hem de vücudu sıkılaştırmayı hedefleyen reformer sayesinde istenen vücuda kavuşulabilir. 

Pilates hakkında en çok sorulan sorulardan biri ise hiç şüphesiz pilatesin zayıflatıp zayıflatamayacağıdır. Aslında bu egzersiz zayıflık amacıyla ortaya atılan bir kardio egzersiz türü değildir. Daha genel bir ifadeyle bedenin daha sağlıklı, dinç, esnek ve dengeli olmasını hedefleyen egzersizleri içerir. Ancak bununla beraber özellikle aletli pilateste yapılan hareketlerin birçoğu kilo kaybını, bölgesel de olsa incelmeyi ve vücutta toparlanmayı sağlayan hareketlerdir. Ayrıca önemli düzeyde yağ ve kalori yakımını da sağlamış olur.

Aletli Pilates Dersleri Nasıl Verilir?

Aletli pilatesin dersleri reformer makinesi ile verilir. Aletli pilates mat pilatesten daha değişik bir uygulamadır. Bununla yapılabilecek çok çeşitli egzersizler bulunmaktadır. Çok çeşitli hareket zenginliğine sahip olan reformer ile otururken, ayakta dururken, kayış çekerken, baş aşağı ve yana doğru egzersiz yapmak mümkündür.

Reformer aletini kullanırken oldukça farklı çeşitlerde ve esnekliklerde hareketler ve egzersizler planlanabilir. Sıklıkla haftada 2 ya da 3 gün birer saat süren seanslarla yapılan pilates yaklaşık 1 ay içinde bireyde gözle görülür farklılıklar yaratabilir. Pilates eğitmenlerinin gözetimi eşliğinde yapılan aletli pilates derslerinde eğitici aletin nasıl işlediğini gösterir. Ve dersler zamanla ilerleyen hareketlerle sürer. Reformer pilatesin yararları bireyden bireye değişiklik gösterse de düzenli bir şekilde uygulandığında oldukça kısa zaman aralığında olumlu dönütler alınır.

Diğer Blog Yazıları