Ağırlık Kemeri Nedir? Ne İşe Yarar?

Sözlük

5 Aralık 2022

Ağırlık Kemeri Nedir? Ne İşe Yarar?
 cover

Ağırlık kemeri, ağırlık içeren hareketler yapan sporcuların tercih ettiği ve belin korunmasını amaçlayan bir spor ekipmanıdır. Bu spor ekipmanı zorlayıcı hareketlerde de kişiye yardımcı olur. Bu ekipmanın kullanılması belin düzgün durmasını, herhangi bir sakatlık durumunun önlenmesini sağlar. Ağırlık kemeri takıldığı zaman kişinin ağırlığı artar.

Ağırlık kemerinin en çok kullanıldığı hareketler, belin zorlanabileceği, zorlanması ile herhangi bir sakatlığın oluşabileceği eylemlerdir. Orta ve ileri seviyelerde spor yapan sporcular, ağırlık kemerini sıklıkla tercih ederler. Bel kemeri doğru bir şekilde seçilmeli ve ayarı kişiye göre yapılmalıdır. Bel kemerinin sıkılma şekli kişinin hareketini, nefes alıp vermesini ve yürümesini engellememelidir. 

Ağırlık Kemerinin Faydaları Nelerdir? 

Ağırlık kemerinin faydaları, sporcular için çok önemlidir. Ağırlık kemeri orta ve ileri seviyede spor yapan kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir spor ekipmanıdır. Bu spor ekipmanı belin direkt baskı altında olabilecek hareketlerde belin güvenliğini sağlar. 

Ağırlık kemerinin faydaları şu şekildedir: 

  • Kişinin ağırlığını arttırdığı için bazı hareketleri daha verimli gerçekleşmesine yardımcı olur. 
  • Belin zarar görebilecek hareketler karşı beli korur. 
  • Kişinin bel duruşunu stabil tutar. 
  • Sakatlıkları en aza indirir. 
  • Ağırlık kemeri omurgaları destekleyen bir ekipmandır. 

Ağırlık Kemerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Ağırlık kemerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar, sporcunun en yüksek verimi alabilmesi ve en güvenli antrenmanların gerçekleştirilmesi adına önemli olan noktalar. 

Ağırlık kemerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir: 

  • Ağırlık kemerinin kullanımında, ağırlık kemerinin kişiye uygun olması gerekmektedir. Kişiye uygun olmayan ağırlık kemerleri, kişiye zarar getirebilir. 
  • Ağırlık kemerinin, çok fazla sıkılması kişinin nefes alıp vermesini, hareket etmesini ve yürümesini engeller. Bu sebeple uygun miktarda sıkılmalıdır. 
  • Ağırlık kemeri çok uzun süre takılmamalıdır. Aksi takdirde duruş bozukluklarına sebep olabilir. 
  • Çeşitli rahatsızlıklara sahip olan kişiler ağırlık kemeri kullanılmadan önce uzmanlara danışmalıdır. 
  • Ağırlık kemeri, bele tam oturmalıdır ve ön karına destek vermelidir. 
  • Uzun süre boyunca egzersizler ağırlık kemeri ile yapıldığında, kemeri bırakma aşaması yavaş yavaş gerçekleşmelidir. Çünkü vücut, antrenman hareketlerini ağırlık kemeri ile yapmaya alışmıştır, aniden bu kemeri takmayı bırakmak çeşitli sakatlıklar doğurabilir.
  • Ağırlık kemeri egzersiz dışında kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Ağırlık Kemerinin Zararları Nelerdir?

Ağırlık kemerinin zararları, özellikle fazla kullanımda ortaya çıkar. Bu sebeple ağırlık kemerini her zaman kullanmamalı ve kullanıldığı zaman kısa süreli kullanılmalıdır. 

Ağırlık kemerinin zararları şu şekildedir: 

  • Sakatlığı olan kişiler, ağırlık kemeri kullanmamalıdır. 
  • Ağırlık kemerinin uzun süre kullanımı motor gelişimine zarar verir. 
  • Ağırlık kemerinin çok fazla sıkılarak yapılan egzersizler nefes alıp vermede zorluk yaşatır. Bu durum egzersiz sırasında bayılma, baş dönmesi gibi durumları meydana getirebilir. 
  • Kişinin egzersizlerine, ağırlık kemeri uzun süre boyunca eşlik ediyorsa, kemer bırakmak zor olabilir. 

Ağırlık Kemeri ile Yapılabilecek Egzersizler Nelerdir?

Ağırlık kemeri ile yapılacak egzersizler, hareketi yapan kişiyi destekler. Bu egzersizler şunlardır: 

  1. Zıplamalı Squat 

Yapılışı: Bacaklar omuz hizasında açılır. Omurga düz, baş ileri bakmalıdır. Kişi, squat pozisyonuna geçmeli, kalkarken küçük bir şekilde zıplamalıdır. Bu hareket kalça kaslarını ve bacak kaslarını çalıştırır. 

  1. Deadlift 

Yapılışı: Deadlift hareketinde omuz kalça hizasında açılır. Kişi bara yakın olmalıdır. Squat pozisyonunda eğilerek bar tutulmalı, topuktan güç alarak kalkılmalıdır. Kollar kaldırılmamalı, bar bel pozisyonunda olmalıdır. Bu hareket bacak kaslarını, kalça kaslarını ve kol kaslarını çalıştırır. 

  1. Bent – Over – Row 

Yapılışı: Omurga düz, bacaklar kalça hizasında olmalıdır. Dizleri hafif bir şekilde kırarak bar kavranır. Gövde bükülü olmalıdır. Bar karına çekilmeli, kol dirsekleri kıvrılmış olmalıdır. 

Bu hareket bacak kaslarını, kalça kaslarını, göğüs kaslarını, kol kaslarını ve sırt kaslarını çalıştırır. Oldukça etkili bir harekettir. Bu hareket bele baskı uygulayabileceğinden ağırlık kemeri ile yapılabilir.

Diğer Blok Yazıları