Ağırlık Antrenmanı Kaç Kalori Yakar? Cardio Sonrası Yapılır Mı?

Sağlık

5 Ağustos 2022

Ağırlık Antrenmanı Kaç Kalori Yakar? Cardio Sonrası Yapılır Mı?
 cover

Ağırlık antrenmanları ile kişilerin daha güçlü bir kemik yapısı ve kas sisteminin oluşması sağlanır. Bunun yanı sıra, ağırlık antrenmanı ile kalori yakımı gerçekleştirilmektedir. Bu sayede, bu antrenman sırasında gerçekleştirilecek olan egzersizler, kişilerin kolay bir şekilde kilo vermesine ve hedeflenen vücut formuna kavuşmasını sağlamaktadır. Tabi ki tüm bunlar düzenli bir şekilde antrenman yapılması ile elde edilebilir.

‘Ağırlık antrenmanı kaç kalori yakar?’ sorusuna bir örnek ile cevap verilebilir. Mesela; 70 kilogram olan bir kişinin ağırlık antrenmanında gerçekleştireceği egzersizler ile saat başı 200 ile 400 kalori yakımı meydana gelmektedir.

Ağırlık Antrenmanı Nedir?

Ağırlık antrenmanı, kas gruplarının hacmini ve gücünü arttırmaya yönelik egzersizlerden meydana gelmektedir. Ağırlık antrenmanı sırasında tercih edilecek olan egzersizler, farklı ekipmanların ve makinelerin kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Her kas grubunun çalışabilmesi için farklı egzersizlerden meydana gelen ağırlık antrenmanları, uzman kişilerin hazırlayacağı ve belirli kriterlere dayanan bir program ile gerçekleştirilmelidir. Bu sayede, düzenli olarak farklı kas gruplarının çalışması ve güçlendirilmesi gerçekleştirilebilir.

Ağırlık antrenmanı çoğunlukla vücut geliştirme, halter ve ağırlık kaldırma gibi spor dallarından farklıdır. Ancak yine de bu sporlar ile ilgilenen sporcuların gerçekleştirdikleri antrenmanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.


Ağırlık Antrenmanında Gerçekleştirilen Egzersizler Nelerdir?

Ağırlık antrenmanlarında tercih edilen egzersizlerin hemen hepsi belirli ekipmanların kullanımı ile yapılmaktadır. Bu antrenmanda uygulanacak egzersizler, kişilere göre özel olarak tercih edilmektedir. Bu nedenle, kişilerin kendi başına bu egzersizleri seçmesi pek sağlıklı olmamaktadır. Profesyonel kişiler ile birlikte oluşturulacak egzersiz listesi ve uygulama programları kişiler için en sağlıklı tercih olmaktadır.

Ağırlık antrenmanında gerçekleştirilen egzersizler şu şekilde sıralanabilir;

  • Bench press
  • Pulldown machine
  • Deadlift
  • Squat
  • Dumbbell lunge
  • Dumbbell bench press
  • Plank
  • Chest press

Ağırlık Antrenmanlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gerçekleştirilecek antrenmanlarda, kişilerin sakatlanmamaları için öncelikle kendilerine en uygun egzersizlerin seçilmesine dikkat edilmelidir. Egzersizler, kişiye göre seçilerek yine kişiye göre bir program dahilinde gerçekleştirilmelidir. Bunun için mutlaka profesyonel kişiler ile birlikte çalışılması gerekmektedir. Tercih edilecek egzersizlerin hepsinin teknikleri farklıdır. Bu teknik bilgilerin, egzersizlere başlanmadan önce mutlaka en ince detayına kadar öğrenilmesi gerekmektedir.

Ağırlık antrenmanlarında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar şu şekildedir;

  • İlk kez ağrılık antrenmanı yapacak kişilerin, en az ağırlık seviyesine sahip ekipmanlar ile çalışmaya başlamasında fayda olacaktır. 
  • Bitiş hareketlerinin yapılması sırasında daha yavaş bir hız tercih edilmelidir.
  • Ani hareketler yerine duraksamalar ile egzersizlerin gerçekleştirilmesi, meydana gelebilecek sakatlanmaları engelleyecektir.
  • Ağırlık antrenmanı için tercih edilen egzersizlere başlamadan önce mutlaka ısınmanın gerçekleştirilmesine özen gösterilmelidir.
  • Yüksek seviyede ağırlık kullanımı ile gerçekleştirilecek egzersiz hareketlerinde bel bölgesinin korunması için kemer kullanımının tercih edilmesi gerekmektedir.
  • Belirlenen kas grubunun, yapılan egzersiz hareketleri ile çalışmasına dikkat edilmelidir.

Ağırlık Antrenmanı Cardio Sonrası Yapılır Mı?

Farklı egzersizlerin aynı gün içerisinde yapılmasının tercih edilmesi, bu egzersizlerin belirli bir düzen ile yapılması gerekmektedir. Aksi halde, kas gelişimi için yapılan egzersizler farklı sonuçların meydana gelmesine neden olacaktır. Ağırlık antrenmanının cardio sonrası yapılması; kas gelişimi, kişinin sağlığı ve hormonlar açısından en doğru tercih olacaktır. Tam tersi durumun uygulanmasında ise, ağırlık antrenmanında meydana gelen kas gelişiminin kişiye hiçbir etkisi olmayacaktır. Gün sonu gerçekleştirilen antrenman hangisi ise, kişinin vücudunda o antrenmanın etkisi olacaktır. Ancak, kas gelişimi için tercih edilen ağırlık antrenmanlarının, cardio sonrasında yapılması kişilerin istediği performansı elde etmeleri için en doğru tercih olacaktır.

Diğer Blok Yazıları