1 saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? 1 Km Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?

Sağlık

30 Kasım 2022

1 saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? 1 Km Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?
 cover

1 saat yürüyüşte yakılan kalori miktarı kişiden kişiye yaş, kilo gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Fakat 1 saat yürüyüş yapan bir kişinin yakacağı kalori miktarı 250 ila 350 kalori arasında değişmektedir. Yürüyüş, kilo vermek isteyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği egzersiz türüdür. Fakat yürüyüşün getirisi sadece kilo vermek değildir. Bunun yanında uzun vadede sağlıklı hayat, vücudun güzelleşmesini, kasların güçlenmesi gibi katkıları da vardır. 

Yürüyüşün hangi hızla yapıldığı ve ne kadar sürede yapıldığı yakılan kalori açısından önemli etkenlerdir. Kişinin yavaş tempoda yürümesi yakılan kalori miktarını azaltırken, daha hızlı bir yürüyüş daha çok yakılan kalori anlamına gelmektedir. 

1 Km Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? 

1 km yürüyüşün kaç kalori yaktırdığı konusunda önemli etkenlerden biri hızdır. Çeşitli etkenlerle kişiden kişiye değişmekle birlikte, orta hızla 1 km yürüyüş yapan kişinin yakacağı kalori miktarı ortalama 100 kalori iken, hızlı tempoda 1 km yürüyüş yapan kişinin yakacağı ortalama kalori 120 ila 125 kalori arasındadır. 

Düzenli olarak 1 km yürüyüş yapmak, kişinin kilo vermesine oldukça büyük etkisi olacaktır. Bir kişinin kilo vermesi için gerekli olan şeyler kalori açığı ve düzenli egzersiz planıdır. Kişi eğer yürüyüş için düzenli bir egzersiz planı oluşturursa ve doğru bir beslenme düzenini hayatına dahil ederse kilo vermesi kolaylaşacaktır. 

Yürüyüş Yaparak Zayıflamanın Püf Noktaları Nelerdir? 

Yürüyüş yaparak zayıflamanın püf noktalarına dikkat etmek yapılan egzersizi daha verimli kılmak mümkündür. Yürüyüş en etkili egzersizlerden bir tanesi. Uzmanlar herkesin günde en az 20 dakika yürümesi gerektiğini söylüyor. Bu alışkanlık, uzun vadede kişiye sağlıklı bir hayat getirecektir. 

Peki yürüyüş yaparak nasıl zayıflanır: 

  1. Yürüyüş Temposu 

Yürüyüşe başlarken seçilen yürüyüş temposu ne çok yavaş ne de çok hızlı olmalıdır. Kişi kendisi için en uygun yürüyüş temposunu seçerek başlamalı, yürüyüşün ilerleyen aşamalarında bu tempoyu arttırmalıdır. Yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, egzersizi bitirmeden önce başlangıç temposuna yavaş yavaş dönülmesidir. Bu kişinin kalp ritminin, egzersiz bitiminde yavaş yavaş normale gelmesini sağlayacaktır.

  1. Sınırları Zorlamak 

Egzersiz planı oluştururken, sınırları yavaş yavaş zorlayacak bir plan oluşturmak gerekir. Bu durum çalışan kas gruplarının daha çok güçlenmesine, kişinin daha fazla kalori yakmaya başlamasına yardımcı olacaktır. Kişi zamanla yürüyüş süresini arttırdığı bir plan ile verimli bir egzersiz süreci oluşturacaktır. Günde 1 saat yürüyüş kişide gözle görülür değişimler ortaya çıkarır. 

  1. Su tüketimi 

Yürüyüş yaparken artan vücut ısısını dengede tutmak için vücut terleyecektir. Terleme ile meydana gelen su kaybı telafi edilmelidir. Egzersiz öncesinde, egzersiz sırasında ve sonrasında düzenli su tüketimi sağlık ve metabolizmanın çalışması için çok faydalıdır. 

  1. Esneme Hareketleri 

Yürüyüş ve başka bir egzersiz yapmadan önce ısınma ve esneme hareketleri yapılmalıdır. Bu hareketler vücudu uyandıracaktır. Ayrıca egzersiz sırasında yaşanabilecek sakatlanmaların da önüne geçecektir.

  1. Açık Hava 

Açık havada yürüyüş yapmak kişinin, daha fazla oksijen almasına ve yağ yakımının düzenli olmasını sağlıyor. Bütün egzersiz çeşitleri için açık havayı tercih etmek, spor salonunda egzersizleri yapmaktan daha fazla yarar sağlayacaktır.

  1. Vücut Pozisyonu 

Yürüyüş yaparken vücut pozisyonu yağ yakımını etkiliyor. Yürüyüş sırasında baş yukarıda olmalı, karın içe çekilmelidir. Bu pozisyon özellikle karın kaslarının daha fazla çalışmasını sağlayacaktır. 

Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir? 

Yürüyüş yapmanın faydaları insan sağlığına oldukça büyük etkileri olan faydalardır. Yürüyüş, herkesin alışkanlık haline getirmesi gereken bir egzersiz türüdür. Günde 1 saat yürüyüş ile daha zinde ve sağlıklı bir hayat sürmek mümkün hale gelir.

Yürüyüş yapmanın faydaları şu şekildedir: 

  • Yürüyüş yapmak kişinin kaslarını çalıştırarak güçlenmesini sağlar. 
  • Kişinin kendisini daha sağlıklı ve zinde hissetmesini sağlar. 
  • Yürüyüş yapmak kişinin oksijen alınımını arttırır. 
  • Enerji verir, mutlu hissettirir.
  • Kemikleri güçlendirir. Eklem ağrılarını ve iltihaplarını azaltır. 
  • Vücut duruşunu düzeltir. 
  • Kalori yakımına katkıda bulunur. 
  • Metabolizmayı hızlandırır.

Diğer Blok Yazıları