Zottman Curl Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Zottman Curl Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Zottman Curl Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Zottman Curl Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir? cover

Zottman curl hareketinin amacı tarihte en eskiye dayanan kol geliştirme hareketlerinden biridir. Zottman curl hareketinin yapılışında önemli olan unsur kol kaslarının geliştirilmesidir. Kol kasları ve biceps çalıştırmak için kullanılan bir hareket. Zottman curl hareketini yaparken ağırlık miktarına ve hareketin doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Zottman curl hareketi ileri düzey bir harekettir. Her ne kadar başlangıç seviyesinde de yapılabilir olsa da kullanılan ağırlık miktarı ve hareketin zorlayıcılığından dolayı ileri seviye sporculara önerilir.

Zottman Curl Hareketi Nasıl Yapılır?

Zottman curl hareketinin yapılışı ağırlıkları iki eliniz ile tutmalısınız. Her elinizde birer ağırlık olmalı ve ardından dik ve düz durarak ağırlıkları kaldırıp indirmelisiniz. Hareketin yapılışı şu şekildedir:

  1. Dik durun.
  2. Bacaklarınızı yere sağlam basın.
  3. Dumbell ağırlığını doğru ayarlayın.
  4. Avuçlarınız aşağıya bakmalı.
  5. Kaslarınızın 180 derecede olmasına dikkat edin.

https://www.youtube.com/watch?v=ZrpRBgswtHs

Zottman Curl Hareketi Hangi Kasları Çalıştırır?

Zottman curl hareketinin çalıştırdığı kaslar ön kol ve arka kol kaslarıdır. Hareketin çalıştırdığı tüm kas grupları şunlardır:

  • Triceps brachii
  • Leteral head
  • Sırt kasları
  • Omuz kasları
  • Ön kol ve arka kol kasları
  • Pazu bölgesi

Zottman Curl Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Zottman curl hareketinin yararları omuz ve kol kaslarının gelişmesidir. Zottman curl hareketinin faydaları şunlardır:

  • Pazuların güçlenmesi, genişlemesi ve sıkılaşması.
  • Ön kol kaslarının güçlenmesi.
  • Triceps bölgesinin gelişmesi.
  • Daha fit ve sağlıklı bir görünüm kazanılması.
  • Kol kaslarının arka, ön, alt ve üst bölgelerinin gelişmesi.
  • Bel duruşunun daha düz ve dik bir hale gelmesi.

Zottman Curl Hareketi Kimlere Daha Uygun?

Zottman curl hareketinin uygun olduğu kişiler ileri ve orta seviye sporculardır. Eğer daha hafif ağırlıklar kullanılacak ise başlangıç seviyesindeki kişiler de bu hareketi yapabilir. Doğru hareketin yapılması için beden kontrolünün tam olması gerekir. Bedeni ve nefesinizi kontrol ettikten sonra hareketi doğru ağırlık ile herkes yapabilir. Duruşunuzun dik olmasına da dikkat edin. Zottman curl hareketi herke tarafından yapılabilir bir harekettir.

Zottman Curl Hareketinin Zorluk Seviyesi Nedir?

Zottman curl zorluk seviyesi ağırlık ve tekrar / set sayısına göre değişir. Yüksek ağırlıklar ile hareketi yapıyor ve protein ağırlıklı besleniyorsanız zottman curl ileri seviyede ekipmanlar ile yapılabilir. Ekipmanın doğru seçilmesi, tekrar sayısı ve set sayısının değiştirilmesi ile zorluk seviyesi arttırılabilir. Hafif ağırlıklar başlangıç seviyesi için daha uygunken daha ağır dumbeller ile çalışıldığında ileri düzey bir deneyim gerekir. Zottman curl hareketinin zorluk seviyesini, gelişim durumunuza göre kendiniz arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.

Zottman Curl Kaç Set ve Tekrar ile Yapılır?

Zottman curl set ve tekrar sayısı kişiye göre farklılık gösterir. Her insanın beden özellikleri ve gelişim süreçleri birbirinden farklıdır. Deneyim düzeyiniz, kas kütleniz ve kaldırabileceğiniz ağırlık gibi etkenlere bağlı olarak tekrar ve set sayısı belirlenir. Hareket genellikle 3 ila 4 set arasında yapılır ve 10 – 15 tekrar ile gerçekleştirilir. Kaç set ya da kaç tekrar yapacağınıza bedeninize kulak vererek kendiniz karar verebilir ya da fitness koçunuza danışabilirsiniz.

Zottman Curl Hareketinde Kaç Dakika Mola verilmeli?

Diğer Blok Yazıları