ZMA; çinko, magnezyum ve B6 vitaminleri içermektedir. Kapsül, tablet ve toz olmak üzere üç farklı formda, takviye gıda olarak bulunmaktadır. ZMA kullanımı, kas sisteminin güçlenmesini ve kas sisteminin sağlığının korunmasını gerçekleştirmektedir. ZMA kullanımı aynı zamanda, yağ yakımını da kolaylaştırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı özellikle sporcular tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
‘ZMA nasıl kullanılmalıdır?’ sorusunun cevabı ise; içerisindeki magnezyumdan dolayı yatmadan yarım saat önce olarak verilmektedir. ZMA’nın günde bir kereden fazla tüketilmesi ise tavsiye edilmemektedir. Hamile ve emziren kadınların kullanım sağlamadan önce mutlaka uzman kişilere danışmasında fayda olacaktır. Aynı şekilde, düzenli ilaç kullanan kişilerinde ZMA kullanımından önce uzmanlara danışması gerekmektedir.
ZMA Ne Zaman Kullanılır?
ZMA kullanımı için belirlenen dozlar ve zamanlar mevcuttur. Kişilerin ZMA kullanımından önce bu hususları bilmesi, farklı bir sağlık sorunu ya da düzenli kullanılan ilaçlarının bulunması gibi durumlarda ise, uzman kişilere mutlaka danışması gerekmektedir.
‘ZMA ne zaman kullanılır?’ sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz;
- ZMA kullanımı için tavsiye edilen zaman, yatmadan yarım saat öncesidir.
- ZMA, yemeklerden ve diğer takviye gıdalardan en az bir buçuk saat sonra alınmalıdır.
- ZMA, aç karnına alınması gereken bir takviye gıdadır.
- Kalsiyum, çinko emilimini engellemektedir. Bu nedenle ZMA, kalsiyum içerikli besinler ya da kalsiyum içerikli takviyeler ile birlikte alınmamalıdır.
ZMA Günlük Doz İhtiyacı Ne Kadardır?
Vitamin ve mineraller vücutta üretilemediği için günlük olarak dışarıdan vücuda temin edilmelidir. Bu vitamin ve minerallerin belirli dozlarda tüketilmesi gerekmektedir. Bunların eksik alınması vücut sağlığını olumsuz yönde etkilemesi gibi fazla alınması da aynı şekilde vücut sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Kişilerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenme alışkanlığı edinmesi sayesinde, her gün vücut ihtiyacı kadar vitamin ve mineralin temin edilmesi gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda, bu vitamin ve minerallere sahip takviye besinler ile de bu vücut ihtiyacı karşılanabilir.
ZMA günlük doz ihtiyacı, kadın ve erkeklerde farklılıklar gösterebilmektedir. Çoğu vitamin grubunda; cinsiyete, yaşa, kiloya ve kronik rahatsızlıklar ile kullanımı sağlanılan ilaçlara göre de bu durum değişkenlik gösterebilmektedir. ZMA günlük doz ihtiyacı, uzman kişiler tarafından farklı bir şey önerilmediği sürece şu şekilde belirlenmiştir;
- Bir doz ZMA takviyesi, erkeklerde 10,5 mg B6 vitamini, 450 mg magnezyum ve 30 mg çinko içermelidir.
- Kadınlarda ise bir doz ZMA takviyesi; 300 mg magnezyum, 7 mg B6 vitamini ve 20 mg çinko içermelidir.
ZMA’nın Görevleri Nelerdir?
Tüm vitaminler insan anatomisinde yer alan sistemlerin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için görev alırlar. Bu vitaminlerin birçoğu vücutta depolanamazlar. Gerekli olan vitaminin vücut tarafından kullanılmasının ardından, fazla olan miktar idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Bu nedenle, kişilerin vücutlarının düzgün bir şekilde çalışabilmesi için her gün düzenli olarak bu vitamin gruplarına sahip besinleri tüketmeleri gerekmektedir.
ZMA’nın görevleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- ZMA, kas sisteminin güçlenmesini sağlar,
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar,
- Kişilerin uyku kalitelerinin artmasını sağlar,
- Yağ yakımını hızlandırarak, kilo vermeyi kolaylaştırır,
- İçerisinde yer alan; magnezyum, çinko ve B6 vitamini sayesinde, kişilerin bu vitamin gruplarına karşı olan ihtiyacının giderilmesini sağlar.
ZMA Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kişilerin vitamin kullanımı sırasında bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun en büyük nedeni ise, fazla ve eksik vitaminlerin vücut üzerinde sorunlar yaratmasıdır. Bu sorunların meydana gelmemesi adına, vitamin tüketiminde günlük dozlara oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.
ZMA kullanımında dikkat edilmesi gerekenler ise; öncelikle bu takviye gıdanın günde bir kereden fazla alınmamasıdır. Aç karnına alınmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra, kişilerin ZMA kullanırken, farklı takviye gıdalar ile aynı anda tüketilmemesidir.