Yer Fıstığı Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Sağlık

23 Aralık 2022

Yer Fıstığı Ezmesinin Faydaları Nelerdir? cover

Yer fıstığı ezmesinin faydaları doğru miktarda tüketimde ortaya çıkar. Yer fıstığı ezmesi, yüksek besin değerlerine sahip bir besindir ve protein açısından zengindir. Bu sebeple sporcuların sıklıkla tercih ettiği bir besin türüdür. İçerisinde yüksek antioksidan, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini ve B9 vitamini gibi mineralleri ve vitaminleri içerir. 

Yer fıstığı ezmesinin faydaları şu şekildedir: 

  • Yer fıstığı ezmesi, protein açısından zengindir. 

Protein kas oluşumunda ve onarımında yer alan bir bileşendir. Yer fıstığı ezmesi içerisinde yüksek miktarda protein içerir. Bu sebeple özellikle sporcular ve kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir, beslenme listelerinde yer alır. Egzersiz sonrasında kas ağrıları yaşayan kişilerin iyileşmesinde ve ağrıların dinmesin yardımcıdır. 

  • Yer fıstığı ezmesi, bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir.

Yer fıstığı ezmesinin içerisinde yer alan çeşitli mineraller ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve korunmasına yardımcı olur. Hastalıklarla karşılaşma riskini azaltır. 

  • Yer fıstığı ezmesi tok tutar. 

İçerisindeki yüksek besin değerleri ve lif oranı sayesinde kişinin kendisini uzun süre tok hissetmesini sağlar. Yer fıstığı ezmesi geç sindirilir, kan şekerini birden yükseltmez bu sebeple sporcuların ve kilo vermek isteyen kişilerin beslenme listelerinde yer almalıdır. 

  • Yer fıstığı ezmesi kabızlığı önler. 

Yer fıstığı ezmesinin içerisinde yüksek lif bulunur. Lif, sindirime yardımcı olan bir besin değeridir. Bu sayede belirli miktarda yer fıstığı ezmesi tüketmek kabızlığı önler. 

  • Yer fıstığı ezmesi kalp sağlığını korur. 

Yer fıstığı ezmesinin içerisinde doymamış yağ asitleri bulunur ve bu asitler kolesterolün düşmesine, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. 

Yer Fıstığı Ezmesi Nedir?

Yer fıstığı, içerisinde kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini ve B9 vitaminleri gibi mineral ve vitaminleri bulunduran yüksek besin değerlerine sahip bir yiyecektir. Özellikle protein ve yağ asitleri açısından çok zengindir. Doğru tüketim ile kişilerin kilo vermesine, kas onarımı ve oluşumunda büyük katkılar sunar. 

Yer fıstığı ezmesi tüketilirken dikkat edilmelidir çünkü aşırı tüketimi yağlanmaya ve kilo alımına sebep olur. Bu sebeple her ne kadar zayıflama sürecine katkı sağlasa da dozunu kaçırmak istenmeyen etkilere sebep olabilir. 

Evde Yer Fıstığı Ezmesi Evde Nasıl Yapılır?

Yer fıstığı ezmesi evde de yapılabilir. Evde yer fıstığı ezmesi yapmak için gerekli malzemeler 250 gram yer fıstığı, 1 yemek kaşığı bal ve 7 ml yağdır. Kullanılacak yap çeşidi kişiye bağlı olup zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, fındık yağı kullanılabilir. 

Yer fıstığının kabukları soyulur ve soğuk suda yıkanır. Yıkanan fıstıklar havlu ya da peçete yardımı ile kurulanır ve bu fıstıklar tava ya da fırında kavrulur. Kavrulan fındıklar blender ile çekilir, toz haline getirilir. Bu esnada fıstıkların içerisine yavaş yavaş yağ eklenir. Olması kıvama geldiğinde cam kavanoza koyulur. Oda sıcaklığında ya da buzdolabında saklanabilir. 

Yer Fıstığı Ezmesinin Zararları Nelerdir?

Yer fıstığı ezmesinin zararları, yer fıstığının aşırı tüketilmesi halinde ortaya çıkar. Bu sebeple günde 1 – 2 kaşık yer fıstığı ezmesinin tüketilmesi yeterlidir. 

Yer fıstığı ezmesinin yararları şu şekildedir: 

  • Yer fıstığı ezmesinin aşırı tüketimi yüksek kalori alınımı demektir. 

Yer fıstığı ezmesi fazla tüketildiğinde yüksek kalori alınımına sebep olur. Bir yemek kaşığı yer fıstığı ezmesinde 94 kalori vardır. Fazla miktarda yer fıstığı tüketimi yağlanmaya sebep olur. 

  • Yer fıstığı ezmesi alerjik reaksiyonları ortaya çıkarabilir. 

Kişinin yer fıstığı ezmesine alerjisi varsa, bu besini tüketmesi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bu rahatsızlıklar solunum güçlüğü çekme gibi rahatsızlıklardır. Alerjinin ciddi boyutlara ulaşması ani ölümleri bile meydana getirebilir. Bu yüzden kişinin alerjik durumlarına uygun besinler tüketmesi gerekmektedir. 

Diğer Blok Yazıları