Vücut Geliştirme Fitness İçin Beslenme Programı (Erkek Ve Kadınlar İçin)

Sağlık

25 Ağustos 2022

Vücut Geliştirme Fitness İçin Beslenme Programı (Erkek Ve Kadınlar İçin) 
 cover

Vücudun geliştirilebilmesi için tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilen ürünler genel anlamı ile şöyle sıralanmıştır: 

  • Etler, kümes hayvanları ve balıklar: Kıyma, bonfile, sığır filetosu biftek, tavuk göğsü, geyik eti, somon ve morina balığı 
  • Tahıllar: Ekmek, kraker, yulaf ezmesi, kinoa, patlamış mısır ve pirinç 
  • Süt ürünleri: Süzme peynir, az yağlı süt, az yağlı peynir ve yoğurt 
  • Meyveler: Elma, muz, armut, portakal, üzüm, şeftali, karpuz ve çilek 
  • Sebzeler: Ispanak, brokoli, salata yeşillikleri, salatalık, kabak, domates, taze fasulye, mantar, biber ve kuşkonmaz 
  • Tohumlar ve kuruyemişler: Ceviz, badem, ayçiçeği tohumu, keten tohumu ve chia tohumu 
  • Nişastalı sebzeler: Bezelye, mısır, patates, lima fasulyesi ve manyok 
  • Yağlar: Zeytinyağı, avokado yağı ve keten tohumu yağı 
  • Baklagiller: Siyah fasulye, barbunya, mercimek ve nohut 

Vücut geliştirme fitness için beslenme programı hazırlamak isteyen kişilerin beslenme düzenlerinin genel anlamı ile bu besinlerden oluşması ile beraber kolaylıkla vücut yapabilme imkanları vardır. 

Erkekler İçin Vücut Geliştirme Fitness İçin Beslenme Programı Nasıl Yapılır? 

Erkekler tarafından kullanılan vücut geliştirme programı, ağırlıklı olarak karbonhidrat ve proteinlerden oluşturulmuş bir beslenme listesinden oluşur. Bu beslenme listesinde kullanılan karbonhidratlar, genellikle sağlıklı olarak bilinen karbonhidratlardır. Beyaz un ile yapılan ürünlerin genellikle Vücut geliştirme fitness için beslenme programı içinde olduğu görülmez. Bunlara dikkat edilerek yapılan ve içerisinde çeşitli sebzelerin bulunduğu bir program ile beraber kolayca vücut geliştirme işlemleri başlayabilir. 

Kadınlar İçin Vücut Geliştirme Fitness İçin Beslenme Programı Nasıl Yapılır? 

Kadınların genel olarak vücutlarını geliştirebilmeleri için beslenme programlarının erkekler ile aynı olduğu görülür. Özellikle yağ oranı düşük olan kişilerin vücut geliştirme beslenme programları, ağırlıklı olarak proteinlerden oluşur. Bu oluşum ile beraber kolaylıkla vücut gelişimi başlayabilir. Hem kadınlar hem de erkekler için günde en az 3 temel öğün besin tüketimi tavsiye edilmiştir. 

Vücut Geliştirme Yapanlar Ne Yememeli? 

Vücutlarını geliştirmek isteyenlerin tüketmemeleri gereken besinler, genel olarak şöyle sıralanmıştır: 

  • Alkol 
  • Eklenmiş şekerler (Çörek, dondurma, şeker, kurabiye, gazlı içecekler ve tatlandırılmış içecekler gibi ürünlerden oluşan gruptur ve sporcular için en zararlı olan gruplardan biridir.) 
  • Kızarmış yiyecekler (Özellikle hazır olarak alınan kızartılmış ürünlerin tüketilmesi, spor ile yapılan diyetin büyük tehlikeye girmesine neden olur.) 
  • Gazlı içecekler 
  • Yüksek yağlı besinler 

Spor yaparak vücut gelişimini sağlamak isteyen kişilerin yeme düzenlerinden bu ve türevli yiyecekleri tamamen çıkarmaları ve bunları tüketmemeyi alışkanlık haline getirmeleri gereklidir. 

Fitness Yapanlar Kaç Öğün Yemeli? 

Sporla uğraşan kişilerin tüketmeleri gereken öğün sayıları, 3 ana 3 ara olmak üzere her gün için 6’dır. Ana öğünler ile ara öğünlerin arasında genellikle minimum 2 saat olması gerektiği tavsiye edilen durumlar arasında yer alır. Öğünler arasındaki zaman dilimi ise en fazla 3 saate çıkarılmalı ve spor yaparken beslenme düzeninde yer alan ana ve ara öğünlerin atlanmamasına da dikkat edilmesi gereklidir. 

Vücut Geliştirmede Yemek Ne Zaman Yenmeli? 

Vücut geliştirmek için çalışmaların yapıldığı zamanlarda genellikle öğünlerden 3 saat sonrasında spor yapılması tavsiye edilir. Vücut geliştirme fitness için beslenme programı olan kişiler, eğer geceleri spor yapmakta iseler mutlaka sporları ile öğünleri arasında 2 saat olmalıdır. Eğer spor ağırlıklı olarak gündüz yapılıyorsa da, çok zor durumda kalındığı takdirde spordan en fazla 45 dakika öncesinde yemek yenmelidir. 

Diğer Blok Yazıları