Testosteron Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Testosteron Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Testosteron, erkeklerde bulunan ve testisler salgılanan bir hormondur. Erkeklerde yüksek oranda bulunmasından dolayı, erkeklik hormonu olarak da bilinmektedir. Kadınların vücudunda da yer alan testosteron hormonu, erkek vücuduna nazaran oldukça düşük seviyelerdedir. Bu hormon, erkeklerin her açıdan sağlıklı olması için görev yapmaktadır. Özellikle kemik sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.

Testosteron Ne Anlama Gelir?

Erkeklik hormonu anlamına da gelen testosteron, erkelerin bünyesinde doğal olarak üretilen bir hormondur. Erkeklerin testislerinde salgılanan bu hormon, kadınlarda böbrek üstü bezlerinde ve yumurtalıklarda oldukça az miktarda salgılanmaktadır. Testosteron hormonu erkeklerde, sperm üretimini sağlamakla birlikte, kas ve kemik sağlığının korunmasını da gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bu hormon, erkeklerin sağlığı açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu hormonun düşük olduğu durumlarda, testosteron iğneleri ve testosteron replasmanları uygulanır. Yaşa bağlı olarak düşüş gösteren testosteron hormonu, bazı dış faktörlerden dolayı da düşebilmektedir.

Testosteron Hormonunun Faydaları Nelerdir?

Testosteron hormonunun vücut sistemi üzerinde bazı görevleri vardır. Bu hormonun azalması, vücuttaki bazı görevlerin yerine getirilememesine neden olmaktadır. Böyle bir durumda da vücut farklı reaksiyonlar göstermektedir. Bu durumun tespit edilememesi ve önlem alınmaması, kişinin farklı rahatsızlıklara yakalanmasına neden olabilmektedir. Testosteron hormonunun faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Erkeklerdeki sperm üretimini sağlar,
  • Kemik yoğunluğunun artmasını sağlar,
  • Kas gücünün artmasını sağlar,
  • Kas kütlesinin artmasını sağlar,
  • Kırmızı kan hücrelerinin gelişiminde görevlidir.

Diğer Blok Yazıları