Terlemek kilo verdirmez. Terlemek kişilerin vücut sıcaklığının artması sonucunda gerçekleşen, vücudun, sıcaklığı normal düzeye indirmesi amacıyla gerçekleştirdiği bir eylemdir. Kişi terlerken ter bezlerinden su, amonyak, protein, şeker, çinko, demir gibi maddeleri dışarı atar.
Terlemenin, kişinin sağlığı açısından önemli bir eylem olmasının yanında, zayıflamasına ya da yağ yakmasına doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Terlemek kilo verdirmez. Kişinin kilo vermesi için kalori açığı oluşturması ya da egzersiz yapması gerekmektedir.
Terlemek Yağ Yakar mı?
Terlemek yağ yakmaz. Egzersiz sırasında terlememizin sebebi yağ yakmamız değil, artan vücut sıcaklığına karşı vücudumuzun önlem almasıdır. Vücut, sıcaklığın artması ile ter yoluyla vücut ısımızı dengelemeye çalışır. Terlemek ile yağ yakmak mümkün olsaydı, güneşlenirken ya da hava sıcaklıkların yükselmesi ile insanlar kilo verirdi. Fakat bu durum mümkün değil.
Ter ile kilo ilişkisine bakıldığında bu noktada bilinmesi gereken bir durum vardır. Terlemek, vücuttaki sıvının atılması ile az miktarda kilonun verilmesine sebep olabilir. Fakat bu durum kişinin vücudundaki suyu atması sebebi ile gerçekleşir, kısa sürelidir. Kaybedilen sıvı, sağlık sebebi ile mutlaka geri alınmalıdır.
Terlemek Neden Gerçekleşir?
Terlemenin gerçekleşme sebebi, dış ortamdaki sıcaklığın artması ile vücut sıcaklığının da artmasıdır. Vücut sıcaklığını belirli bir sıcaklıkta sabit tutmalıdır. Egzersiz, dış ortam sıcaklığının artması gibi durum sebebiyle vücut sıcaklığı artar ve beyin ter bezlerine sinyal gönderir. Bunun ardından çeşitli kimyasal reaksiyon sonucunda terleme olayı gerçekleşir.
Terlemek Neden Önemlidir?
Terlemek önemli ve sağlıklı bir durumdur çünkü bu olay sonucunda vücut sıcaklığı dengeye gelir. Terlemek kilo verdirmez, yağ yakmaya sebep olmaz fakat terlemenin şu faydaları bulunmaktadır:
- Toksin Atımı
Terlemek insanların boşaltım yollarından biridir ve terleyerek atılan birçok toksin bulunmaktadır. Terleyerek atılan toksin miktarı az olsa da toksinlerin bir miktarı ter yolu ile atılır. Fakat bilinmelidir ki ter %99 oranında karbonhidrat, tuz, protein ve üreden oluşmaktadır. Atılan toksik miktarı %1’dir.
- Terlemek ve Gözenekler
Terlemek, gözeneklerin düzenli çalışmasında rol oynayan bir eylemdir. Terlemek sonucunda gözenekler açılır, cilt taze kalır. Ayrıca ter bezlerinde bulunan dermcidin maddesi yaralanmalara karşı antibiyotik etkisi sağlar.
- Terlemek ve Kalp
Egzersiz sırasında artan vücut sıcaklığı ve beraberinde terleme eylemi, kalp açısından oldukça faydalı bir sonucu ortaya çıkarır. Kardiyo, kalbe iyi gelen ve kalp kaslarının sağlıklı kalmasını sağlayan bir egzersiz türüdür. Vücut, egzersiz sırasında terleyerek ısı dengesini koruduğu için kalbin yüksek ritminden faydalanır. Bu uzun vadede sağlıklı yaşam için önemlidir.
- Terlemek ve Sıvı Dengesi
Terlemek, vücudun sıvı dengesini sağlar. Günlük su ihtiyacı buna göre belirlenmelidir. Özellikle yoğun ter atılan bir günde, sıvı tüketimi de arttırılmalıdır. Bu sıvı dengesi, vücut işleyişinin temeli için çok önemlidir.
- Terlemek Mikropları Atar
Kişi, ter ile bakteri ve mikropları da vücudundan uzaklaştırır. Bu sebeple terlemeden kaçınılmamalıdır.
- Terlemek Vücudu Yeniler
Terlemek ile vücudun yenilenmesi arasında önemli bir bağ vardır. Egzersizlerden sonra oluşan kas ağrıları, sakatlıklar gibi durumlarda terlemek yenilenme sürecini destekler.
Aşırı Terlemenin Zararları Nelerdir?
Aşırı terlemenin zararları vardır. Terlemek kilo verdirmez fakat vücut için oldukça yararlıdır. Bu yararlı eylem aşırı olduğu zaman bazı hastalıkların habercisi olduğu gibi bazı zararlara da sebep olabiliyor.
Aşırı terlemenin zararları şu şekildedir:
- Aşırı terleme, şeker hastalığı, hormonal dengesizlikler, kalp hastalıkları gibi bazı hastalıkların belirtisi olabilir, mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
- Aşırı terleme, kişinin sosyal hayatında sorunlar yaşamasına sebep olabilir.
- Aşırı terleme, mantar, egzama gibi hastalıkların oluşmasına elverişli ortam hazırlar.
- Aşırı terleme, vücudun sıvı dengesini ciddi derecede bozabilir.