Tansiyonu düşüren yiyecekler ve şeyler (Tansiyonu ne düşürür?)

Sağlık

25 Ağustos 2022

Tansiyonu düşüren yiyecekler ve şeyler (Tansiyonu ne düşürür?) cover

Tansiyon düşürecek olan yiyecekler, ilaç kullanmadan doğal yollarla tansiyon durumunu dengelemeye yardımcı olur. Tansiyon hastalarının hazır gıda ve tuzlu besinlerden uzak durması uzmanlardan tavsiye edilir. Bu nedenle doğal içerikli ek gıda bulunmayan yiyecek çeşitleri tansiyon hastaları tarafından tüketilmelidir. Doktorun önerisi ile ilaç eşliğinde tüketimi yapılan bu yiyecekler sağlığa iyi gelir. Tansiyonu düşüren yiyecekler arasında bulunan bazı gıdalar şu şekildedir:

  • Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt tansiyon düşürmek açısından etkilidir. Az yağlı ya da yağsız olarak tüketilmesi gereken yoğurt günlük kalsiyum miktarının yüzde 30’unu karşılar.
  • Yağlı balık tüketmek tansiyon düşürmeye yarar. Yüksek kalsiyum sayesinde tansiyon dengeleme özelliğine sahip olan balıklar arasında somon, sardalya, uskumru gibi çeşitler yer alır.
  • Kabak, keten ve ayçiçeği gibi tuzsuz tohum türleri tansiyonu düşürmek için birebirdir. Salata, yoğurt ya da yulaf ezmesine eklenerek tüketilebilen bu tohumlar tansiyonu dengeler.
  • Zeytinyağı içinde bulunan koruyucu antioksidanlar kan damarlarını iyileştirirken elastik bir yapı kazanmalarını sağlar. 
  • Siyah çikolatanın içinde bulunan yüzde 50 ile 70 arasında kakao miktarı kan basıncını düşürmede etkilidir. 

Tansiyonu Düşüren İçecekler Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan içecekler dendiğinde akla ilk olarak limonlu su gelir. Limon içinde bulundurduğu antioksidan nedeniyle zararlı maddeleri temizleme etkisine sahiptir. Damarların daralmasına yardımcı olan limonlu su, kanın damarlarda yüksek basınç yapmasına engel olur. Bu sayede tansiyon sorunlarının önüne geçmeyi sağlar. İyi bir etki almak için her sabah yarım limonu sıkıp suyunu içmek etki verir. 

Pancar suyunun içinde yer alan nitrat tansiyonun düşmesini sağlar. Taze olarak sıkılıp içilmesi tavsiye edilen pancar suyu bir gün boyunca tansiyonun düşük kalmasına yardımcı olur.

Tansiyonu Düşüren Meyveler Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan meyveler sağlıklı bir şekilde tansiyonu düşürmek adına tüketilebilir. Meyveler doğaları gereği bünyelerinde sağlığa yararlı olan çok sayıda vitamin ve mineral bulundurur. Bu etkilerden bazıları tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur. Tansiyonu düşüren yiyecekler arasında yer alan meyvelerin bazıları şu şekildedir:

  • Turunçgiller ailesinde yer alan greyfurt, portakal ve limon gibi meyveler tansiyonu düşürmek adına etkili içeriklere sahiptir. Bunun yanı sıra tansiyonu etkileyen kalp rahatsızlıklarını önleyen vitamin ve mineral değerlerini de bünyelerinde bulundurur. 
  • Yaban mersini, ahududu, çilek ve aronya meyvesi tansiyon düşürmek için tüketmeye uygun meyveler arasında bulunur.

Tansiyonu Düşüren Sebzeler Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan sebzeler günlük tüketildikleri taktirde büyük oranda tansiyon dengelemesi sağlar. Sağlığa oldukça yararlı etkiler veren sebzeler tansiyon hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Tansiyon düşürücü etkiye sahip olan sebzelerden birkaçı şu şekildedir:

  • Pazı bünyesinde bulunan potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi sağlıklı özellikler ile birlikte tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Havuç, kan damarlarını gevşeterek tansiyonun düşmesine katkı sağlar.
  • Kerevizin bünyesinde bulunan ftalid maddesi kan damarlarını gevşetirken tansiyonu düşürür.
  • Brokolinin içinde yer alan antioksidan maddeler tansiyonu hızlı bir şekilde düşürüp olası sağlık sorunlarının önüne geçer.
  • Ispanak nitrat bakımından yüksek bir sebze olduğu için tansiyon düşürmek isteyenler kişiler tarafından tercih edilebilir.

Tansiyonu Düşüren Çaylar Hangileridir?

Tansiyon düşürecek olan çaylar doğal otlarla hazırlanan karışımlarla demlenir. At kuyruğu, kereviz, lavanta, karahindiba ve kekik ile yapılan çaylar tansiyon hastaları tarafından günlük olarak tüketilmelidir. Sıcak suyun üzerine istenen çay maddesi eklendikten sonra bir süre kaynamaya bırakılan çay içildikten kısa bir süre sonra etkisini gösterir. Bu çayların daha büyük bir etki göstermesi adına tansiyonu düşüren yiyecekler ile birlikte içilmesi son derece yararlı olur.

Diğer Blok Yazıları