Standing Machine Calf Raises Hareketi Nasıl Yapılır? Nereyi Hangi Kasları Çalıştırır?

Performans

25 Ağustos 2022

Standing Machine Calf Raises Hareketi Nasıl Yapılır? Nereyi Hangi Kasları Çalıştırır?
 cover

Standing machine calf raises hareketi, kalf makinası ile ayakta yapılmaktadır. Ayakta gerçekleştirilen bu egzersiz, vücutta yer alan kalf kaslarının çalışmasını sağlamaktadır. Makine kullanımı ile gerçekleştirilen bu egzersiz, kişilerin daha rahat ve sağlıklı bir şekilde kalf kaslarını çalıştırmasına imkan sunmaktadır. Bu makine sayesinde, farklı şekillerde kalf kaslarına ait bölgelerin çalıştırılması da mümkün kılınmıştır.

Standing Machine Calf Raises Hareketi Nasıl Yapılır?

Vücutta yer alan kas gruplarını çalıştırmak için tercih edilen egzersiz seçenekleri oldukça fazladır. Tüm bu egzersiz seçenekleri, farklı kas gruplarının ayrı ayrı çalıştırılmasına imkan sunmaktadır. Her egzersiz, kendine özgü hareketler ile yapılmaktadır. Aynı zamanda, bu egzersizler için tercih edilen makinelerde birbirinden farklı yapı ve özelliklere sahiptir. Standing machine calf raises hareketi yapmak için öncelikle bacaklar omuz genişliğinde açılmalı ve makinenin sehpasına basılmalıdır. Uygun ağırlık seviyesinin seçilmesinden sonra dizler kırılmadan ağırlıklara yüklenilmelidir. Parmak uçlarında maksimum seviyede yükselme sağlanmalıdır. Aşağı doğru iniş yapıldığında ise, topuk kısmının parmak uçlarından daha alt bir seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Bu hareketler, kişiye özel olarak belirlenen set sayısı kadar tekrar edilmelidir.

Standing Machine Calf Raises Hareketi Hangi Kasları Çalıştırır?

Tercih edilen egzersiz hareketleri, vücutta yer alan kas sistemini meydana getiren kas yapılarının çalışmasını sağlamaktadır. Her kas yapısı için farklı bir egzersiz tercih edilmelidir. Bunun başlıca nedeni, her kas grubunun vücudun farklı bölgesinde yer alıyor olmasıdır. Kol kasları, bacak kasları, göğüs kasları ve sırt kasları için birbirinden farklı egzersiz seçenekleri yer almaktadır. Standing machine calf raises hareketinin çalıştırdığı kaslar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Plantaris
  • Gastrocnemius
  • Soleus
  • Popliteus
  • Fibularis longus
  • Fibularis brevis

Standing Machine Calf Raises Hareketi Ne İşe Yarar?

Kişilerin antrenmanlarında tercih ettiği tüm egzersiz hareketleri daha güçlü ve sağlam bir kas sisteminin oluşmasını sağlamaktadır. Güçlenen kas sistemi ise vücudun daha sağlıklı çalışmasına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda bu egzersizler, çalıştırılacak bölgede yer alan fiziksel rahatsızların tedavi süreçlerini hızlandırmak için de tercih edilmektedir. Birçok fizik tedavi sürecinde egzersizlerin kişilere sağlamış olduğu faydalardan yararlanılmaktadır. Standing machine calf raises hareketinin yararları ise şunlardır;

  • Standing machine calf raises hareketi, aşil tendonunun güçlenmesini ve bu sayede hasar görmesini engellemektedir.
  • Standing machine calf raises hareketi ile kalf kaslarının daha güçlü bir yapıya sahip olması sağlanırken bir yandan da yorulma süreçleri uzatılmaktadır.
  • Standing machine calf raises hareketi sayesinde, kişilerin form tutması da sağlanmaktadır.
  • Standing machine calf raises hareketinin gerçekleştirilmesi, bacak bölgesinin daha sıkı bir görünüme ve yapıya sahip olmasını sağlamaktadır.

Standing Machine Calf Raises Hareketi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yapılacak egzersiz hareketlerinin kişilerin kas ve eklem sistemlerine zarar vermemesi için dikkat edilecek noktaları bulunmaktadır. Bunlar, egzersizlerin sahip olduğu hareketlerden, egzersizlerin gerçekleştirilmesi için tercih edilecek makinelerin kullanımına ve seçilen ağırlık seviyelerine kadar dayanmaktadır. Bu noktalara dikkat edilmemesi, kişilerin amaçladıkları kas gruplarının çalışmasından ziyade, kasların zarar görmesini ve hareket ettirilememesine kadar istenmeyen sonuçların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Standing machine calf raises hareketinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Standing machine calf raises hareketini ilk kez deneyecek kişilerin, fazla ağırlık tercih etmesi aşil tendonunun zarar görmesine neden olabilir.
  • Standing machine calf raises hareketini gerçekleştirirken, nefes alma ve verme sıralamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Kalf kaslarının tam çalışması, kaslarda yırtılma ve yanmaların meydana gelmesi ile anlaşılmaktadır.

Diğer Blok Yazıları