Sporda Set Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Sporda Set Ne Demek? Ne Anlama Gelir? cover

Sporda set, ara vermeden ve dinlenmeden yapılan hareket tekrarlarıdır. Set sayıları, gerçekleştirilen hareket sayılarından farklıdır. Örneğin bir hareket üç settir ve her sette yirmi tekrar yapılması gerekmektedir. Set sayıları, sporcuların antrenmanlarının yapı taşıdır. Her egzersiz için belirlenen farklı set sayıları vardır. Bu set sayılarındaki tekrarlar ise, egzersize göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Sporda Set Ne Anlama Gelir?

Antrenmanda yapılan egzersizin kaç bölümden oluşacağı anlamına gelen set, her egzersiz hareketi için değişkenlik göstermektedir. Set sayıları, kişilerin çalıştıracakları kas gruplarına göre de farklılık gösterebilmektedir. Setlerde gerçekleştirilecek tekrarlar, egzersiz hareketinin tam olarak yapılması ile gerçekleşmektedir. Set ve tekrar sayıları egzersizlere ve antrenman programlarına göre değişiklik gösterse de genel olarak en ideal set sayıları ve tekrar sayıları, üç set ve sekiz ile on tekrar olarak kabul edilebilir.

Sporda Setin Önemi Nedir?

Sporda setin önemi, kasların çalıştırılması konusunda oldukça etkilidir. Spora yeni başlayan kişiler için set sayıları ilk etaplar düşük tutulmaktadır. Bunun nedeni ise, kas yapılarının hareketlere ve çalışmaya adapte olmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra set sayılarının belirlenmesinin önemi şu şekilde sıralanabilir;

  • Set sayıları, tekrar sayılarından meydana gelmektedir. Belirlenen set ve tekrar sayıları kişilerin tek seferde kaldırabilecekleri ağırlığa göre tanımlanmaktadır.
  • Setlerde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ise, tercih edilecek ağırlıkların doğru seçilmesidir.

Diğer Blok Yazıları