Spor ne zaman yapılmalı? Yağ yakmak ve zayıflamak için hangi saatlerde spor yapılmalı?

Sağlık

25 Ağustos 2022

Spor ne zaman yapılmalı? Yağ yakmak ve zayıflamak için hangi saatlerde spor yapılmalı? cover

Sporun yapılması uygun olan saatleri, genellikle sporun hangi amaçla yapıldığına göre değişiklik gösterir. Eğer yağ yakmak için spor yapılıyorsa, genellikle sabah saatlerinin tercih edilmesi daha sağlıklı olarak bilinir. Kas kütlelerinin korunması amacı ile yapılan sporlar ise gün içinde saat fark etmeksizin yapılabilir. Bunlara ek olarak kilo vermek amacı ile yapılan sporların öğle saatlerinde yapılması daha iyi ve sağlıklı olarak bilinir. 

Spor Sabah Mı Akşam Mı Yapılmalıdır? 

Spor yapacak kişilerin hangi zaman dilimi içinde spor yapacakları, genellikle spora başlama amaçlarına göre belirlenir. Kilo vermek ve yağ yakarak daha fazla kasa sahip olmak isteyen kişileri sabahları aç karna spor yapmaları daha fazla ve daha hızlı kalori yakmalarını sağlayacaktır. Bununla beraber akşam yapılan sporlar, genelde kas yapmak ve yapmış oldukları kas kütlelerini korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilirler. Sporun hangi amaçla yapılacağının belirlenmesinden sonra sabah mı yoksa akşam mı yapılacağına karar verilir. 

Akşam Sporu Saat Kaçta Yapılmalı? 

Akşam sporlarının yapılmasının en uygun olduğu saat dilimleri, 16.00 ile 17.00 saatleri arasıdır. Bu saatler arasında spor yapmak, diğer saatlere nazaran vücudun daha dinç olmasını sağlayacağından hangi amaca uygun olarak yapılırsa yapılsın mutlaka vücutta gelişimleri kolay bir şekilde sağlayacaktır. 

Sabah Sporu Saat Kaçta Yapılmalı? 

Sabahları dinç olmak amacı ile yapılan spor, mutlaka 06.00-09.00 saatleri arasında yapılmış olmalıdır. Sabah sporları genelde daha dinç olmak, kilo kaybetmek ve vücudun kendini zinde hissetmesi amaçları ile beraber yapılır. Bu nedenle de vücuttaki kortizon seviyesi önemlidir. Uyanılmasından sonra, yaklaşık 45 dakika içinde kortizon seviyesi maksimum seviyede kalır. Bu maksimumluktan faydalanmak amacı ile, bu saatler arasında uyanılmasından hemen sonraki 45 dakika çok iyi değerlendirilmelidir. 

Spor Ne Zaman Yapılmalı Yemekten Önce Mi Sonra Mı? 

Sporun yapılması gereken zaman, yemeklerden yaklaşık 2- 3 saat sonrasıdır. Bu saatlerden sonra sindirim tamamlanacağından yapılan spor tüketilmiş yemeklerin kalorisini harcamaya değil vücuttaki yağları yakarak kasların çalışması amacı ile kullanılacaktır. Yemeklerden önce spor yapımı, yağ oranı çok fazla olan ve bu yağ oranını düşürmek isteyen kişiler için tavsiye edilir. Yemeklerden sonra spor yapımı ise genellikle kaslarını çalıştırmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. 

Yağ Yakmak İçin Hangi Saatlerde Spor Yapılmalı? 

Yağ yakımının hızlanabilmesi amacıyla yapılan sporlar, genellikle sabah 07.00 sularında yapılırlar. Bu saatler, vücutta depolanmış olan yağların yakılması amacı ile kullanılan saatlerdir. Bu nedenle de özellikle 07.00-08.00 saatlerinde spor yapan kişiler kolay ve hızlı bir şekilde vücutlarındaki yağları yakmayı başarırlar. 

Sabah Yürüyüşü Saat Kaçta Yapılmalı? 

Yürüyüş ve sporu sabah saatlerinde yapmakta olan kişiler, genellikle 08.00-09.00 saatlerinde yürüyüşlerini yapmalılardır. Bu saatlerde sporun yapılma amaçları ise şöyle sıralanabilir: 

  • Sabah saatlerinde yapılan sporlar metabolizmayı hızlandırır. Hızlandırmaları sayesinde de hem yağ yakımı hızlanır hem de kişiler daha sağlıklı olurlar. 
  • Sabahları yürüyüş yapılması, kişilerin daha dinç olmasını sağlayacaktır. Vücudun kortiz seviyesinin oldukça fazla olmasından dolayı sabah spor yapmak, vücudun kendini daha kolay bir şekilde yenileyebilmesini sağlar. 
  • Sabah yürüyüş ya da sporu, genç kalmak için önemlidir. Güne hareket ederek başlamak vücut ile beraber zihnin de daha genç kalmasını sağlar. 
  • Dolaşım sistemi ile ilgili sorunlara sahip olan kişilerin sabahları spor yapmaları önerilir. Kandaki değerlerin sabahları daha aktif bir şekilde olmasından dolayı, sabah sporu kendilerine önerilir. 

Diğer Blok Yazıları