Siyah üzümün faydaları arasında ilk akla gelen demir deposu olmasıdır. Birçok vitamin ve minerali içinde barındıran, her derde deva olarak adlandırılan siyah üzümün faydaları şunlardır:
- Doğal antibiyotik olarak adlandırılır.
- Demir içeriğiyle mucizevi bir besindir, kansızlığa iyi gelir.
- Yaşlanmayı geciktirir, cilde iyi gelir. Kırışıklıkları azaltır.
- Siyah nokta ve sivilcelerin oluşumunu engeller.
- Vücudun sıklaşmasını sağlar, selülit oluşumunu engeller.
- Saçları güçlendirir ve onarır. Hızlı uzamasını sağlar.
- Alzheimer, unutkanlık, hafıza kaybı gibi nörolojik hastalıkların oluşma olasılığını en aza indirir.
- Kemik sağlığı için çok faydalıdır, gelişim çağındaki çocukların mutlaka tüketmesi gerekir.
- Kemik erimesini de önler.
- Göz sağlığı için önemlidir, katarakt gibi göz hastalıklarının oluşma riskini en aza indirir.
- Zengin içeriği sayesinde antioksidan özellik gösterir, vücudu kansere karşı korur. Serbest radikallerin vücuttan atılasını sağlar.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Damar tıkanıklığını engeller.
- Bağırsakları çalıştırır, kabızlık sorunun çözülmesine yardımcı olur.
- Vücuda yüksek miktarda enerji verir.
- Migren, baş ağrısı gibi hastalıkların azalmasını sağlar.
- Kalp damar rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Diş çürümelerini engeller.
- Yüksek kolesterolün düşmesini sağlar.
- Vücuttaki iltihap ve enfeksiyonu azaltır.
- İçerdiği yüksek orandaki su akciğerlerin nemli kalmasını sağladığı için astım hastalarının tüketmesi tavsiye edilir.
- Yağ yakıcı özelliği sayesinde diyet listelerinde ara öğün olarak yer alır. İçeriğinde doğal şeker vardır ve vücudun yağ depolamasına engel olur.
- Karaciğer yağlamasını engeller.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Kanı temizler.
- Varis oluşumunu en aza indirir.
- Böbrek hastalıklarının oluşmasını engeller.
- Kanın sulanmasını sağlayarak kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Siyah Üzüm Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Siyah üzümün içerdiği vitaminler, A vitamini, B vitamini (B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 formlarında), C vitamini, K vitamini ve E vitaminidir. A vitamini daha iyi görmemize yardımcı olur. K vitamini kemiklerimizi güçlendirmeye, C vitamini kalp hastalıklarını azaltmaya yardımcı olur. Siyah üzümün faydaları, içerisindeki vitaminlerin zenginliğinden kaynaklanır. Tam bir şifa deposu olan siyah üzüm vücudu hastalıklardan koruyarak insan sağlığı için ne kadar faydalı olduğunu gösterir.
Siyah Üzüm Hangi Besinleri Bulundurur?
Siyah üzümün besin içeriğinde, vitaminler, mineraller, karbonhidrat, lif, yağ, protein ve amino asitler yer alır. 100 gramı 68kcal değerindedir. Potasyum, bakır, manganez, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir ve folik asit bakımından zengindir.
İçeriğinde doğal şeker olan früktoz bulunur, böylece vücudun harcadığı enerji kısa sürede toparlanıp yerine koyulur. Sitrik, malik, tartarik, süksinik, fumarik gibi asit içeriğiyle karaciğer ve böbreklerin çalışmasına yardım eder. Lifli yapısı bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler.
Siyah Üzüm Nasıl Tüketilir?
Siyah üzümün tüketim çeşitlerinden en çok bilineni meyve olarak çiğ şekilde tüketilmesidir. Tatlılarda ve meyve salatalarında kullanılır. Hoşafı ve reçeli yapılabilir. Bunun dışında insan sağlığı için birçok kullanım yöntemi vardır. Siyah üzüm çekirdeğinin havanda dövülüp toz haline getirilip aç karına tüketilmesi alerjik rahatsızlıkları geçirir.
Sedef hastalığı ve vücutta oluşan ödem içinde siyah üzümün çekirdeği toz halinde tüketilmelidir. Günde yutulan 2 tane siyah üzüm çekirdeği hücrelerin yenilenmesini sağlar ve mide asidini yok eder. Siyah üzümün özü çocukların beslenmesine eklenerek doğal antioksidan görevi görür. Güzellik için maske olarak kullanılabilir.
Siyah Üzümün Zararları Nelerdir?
Siyah üzümün zararları her besinde olduğu gibi fazla tüketilmesiyle ortaya çıkabilir. Aşırı tüketilmesi sonucu içerisindeki şeker miktarı yüzünden kilo alınmasına neden olabilir. Bağırsakları fazla çalıştırarak ishal meydana getirir.
Siyah üzümün faydaları alerjik bünyelerde çok tüketilmesiyle zarara dönüşebilir. Bu risk göz önünde bulundurularak yeterli sıklık ve miktarda tüketilmelidir.