Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur? Sırt Ağrısı Neden Olur? Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? Sırt Ağrısının Sebepleri Neler?

Sağlık

15 Haziran 2022

Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur? Sırt Ağrısı Neden Olur? Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? Sırt Ağrısının Sebepleri Neler? cover

Sırt ağrısına iyi gelen şeyler sırt bölgesinde oluşan ağrıların nedenlerinin öğrenilmesi ile uygulanmakta olan öneriler olarak bilinmektedir. Sırt ağrısına iyi gelen şeyler ile ilgili olarak öncelikli olarak stressiz bir yaşam tavsiye edilmektedir.

Sırt ağrısına iyi gelen şeyler arasında rahatlatıcı bitki çaylarının tüketimi de bulunmaktadır. Kaslarda gevşeme sağlanması durumunda aynı zamanda sırt bölgesinde kronik hale gelen ağrıların da giderilmesi sağlanmış olmaktadır.

Aşırı kilolu olma durumunda da sırtta kronik ağrı oluşabileceği için ağrıların giderilmesi için kilo kontrolü önemli olmaktadır. Vücut kitle endeksine bağlı olarak uygun kilonun sağlanması gerekmektedir.

Sırt ağrılarının giderilmesi için kemikler için gerekli olan vitamin olan D vitamini takviyesinin alınması gerekmektedir. Bu vitamine dair bir eksiklik olması durumunda ise gerekli tıbbi takviyelerin alınması önerilmektedir.

Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

Sırt ağrısının geçmesi için bir uzman hekime başvuruda bulunularak ağrının tetikleyicilerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Bu tetikleyiciler bazı durumlarda yaşam şekilleri ile ilgili olmaktadır.

Masa başında çok uzun süre çalışanların gerekli egzersizleri yapmaları durumunda sırt şekillerinin düzenlenmesi sağlanacağı için ağrıların da giderilmesine olanak sunmaktadır. Sırt bölgesi için destekleyici olan yastıklardan da kullanılması ağrının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Sırt Ağrısı Neden Olur?

Sırt ağrısının nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Çok ağır eşyaların taşınması ya da günlük olarak ağır sırt çantalarının kullanılması başlıca nedenler arasında gösterilmektedir.
  • Duruş ve oturma bozuklukları da uzun vadede sırt bölgesinde ağrı oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Kilo kontrolünün sağlanmaması durumunda aşırı kilolu olan kişilerde daha fazla sırt ağrısı görülebilmektedir.
  • D vitamini eksiklikleri sırt bölgesinden başlayarak farklı kemik bölgelerinde ağrı oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Bazı göğüs yapıları büyük ve sarkık olabilmektedir. Bu yapıdaki göğüsler sırt bölgesinde yüke neden olacağı için kronik ağrıların oluşmasına neden olabilmektedir.

Sırt ağrısına iyi gelen şeyler de bu nedenlerin ortadan kaldırılması ile sağlanmaktadır. Sırt ağrısının sürmemesi için bunların yanı sıra doktorlar tarafından planlanmakta olan tedavilerin de takip edilmesi gerekmektedir.

Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Sırt ağrısının tedavi biçimleri nedenlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tedavi planlamaları çoğunlukla şu şekilde yapılmaktadır:

  • Herhangi bir nedene bağlı olmayan ağrılar için yalnızca ağrı kesici kullanılmaktadır.
  • Kaslara bağlı olarak bir ağrı oluşması durumunda fizyoterapi uygulamalarına ilişkin bir planlama yapılmasını gerektirmektedir
  • Vitamin kontrolleri yapılmasından sonra D vitamini eksikliğinin giderilmesi için takviye oluşturulmaktadır.
  • Kas gevşetici merhemler de sırt ağrılarını giderebilmektedir. Fakat bu tedavi biçimi de kasılma durumlarında kullanılmaktadır.
  • Nöral terapi gibi alternatif tedavi yöntemlerine de sırt ağrısı ile karşılaşılması durumunda yönlendirme yapılabilmektedir.

Sırt Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Yapılır?

Sırt ağrısı için yapılacak egzersizler arasında ağrının oluşma noktasında bağlı olarak bir öneri listesi oluşturulmaktadır. Bu egzersizlerden şu şekilde bahsedilebilmektedir:

  • Kapı çerçevesi yüksekliğinde bir alana tutunarak esneme yapılabilir. Fakat bu hareket esnasında vücudun dik tutulması gerekmektedir.
  • Kürek çekme şeklinde egzersizler de sırt ağrısını giderebilmektedir. Bu egzersiz esnasında da sırt bölgesi ve kol bölgesinin çok yorulmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sırt bölgesi olarak bilinen kürek kemiklerinin birbirine yakınlaştırılması ve uzaklaştırılması yoluyla da sırt bölgesinde rahatlama sağlanabilmektedir.

Bu hareketlerin yanı sıra bir fizyoterapi uzmanına başvuru yapılarak ne şekilde bir egzersiz planlaması yapılabileceğine dair öneri alınabilmektedir. İsteğe bağlı olarak seans şeklinde haftalık olarak da fizyoterapist eşliğinde egzersizler yapılabilmektedir.

Sırt Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Sırt ağrısı sebepleri kişiye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tüm sebepler herkeste aynı şekilde sonuçlanmamaktadır. Bu nedenle tüm sebeplerin göz önünde bulundurulması ile sırt ağrılarının önlenmesi mümkün olmaktadır.

Sırt ağrısına sebep olarak çoğunlukla çevresel faktörler gösterilmektedir. Bu faktörlerin başında çalışma şartları gelmektedir. En çok sırt ağrısı ile karşılaşılan meslekler, masa başı meslekleri olarak bilinmektedir.

Sırt ağrısının biyolojik nedenleri de bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında vitamin eksiklikleri yer almaktadır. D vitamini ya da B vitamini eksikliklerinin olması durumunda kronik sırt ağrısı ile karşılaşılabilmektedir.

Diğer Blok Yazıları