Serotonin Nasıl Artar? Doğal Yollarla Nasıl Yükseltilir?

Sağlık

3 Kasım 2022

Serotonin Nasıl Artar? Doğal Yollarla Nasıl Yükseltilir?
 cover

Serotonini artırma yolları aşağıda yer alır. Serotonin açık havada geçirilen zaman sonucunda bile artabilen bir hormondur. Bunun dışında şu şekillerde artış gösterir:

  • Lipit ve basit şeker içeren gıdalar yerine meyve tüketimi seratonin miktarını artırır.
  • Omega 3 aşısından zengin olan besinlerin tercihi seratonin düzeyini artırır.
  • Kafein tüketiminin sınırlandırılması ve uykunun düzenli olarak alınması da bu hormonu doğru orantılı şekilde etkiler.
  • Başta B6 olmak üzere diğer B vitaminleri seratonin üretimini destekler. Bu hormonun fonksiyonu açısından da önemlidir.
  • Açık havada geçirilen zaman ve güneş ışığından yararlanılması seratonin düzeyini olumlu şekilde etkiler.
  • Meditasyon ya da zihni iyileştiren daha farklı yöntemler seratonin düzeyini artırır.

Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Yükseltilir?

Serotonin hormonunun doğal yollar ile yükseltilmesi sırasında besinlerden yararlanılabilir. Kahvenin kararında tüketimi beynin dopamin ve seratonin seviyesini artırır. Kahve içmeye ara verilmesi durumunda geri çekilme başlar. Yüksek düzeyde nöro transmitter alan beyin bu nedenle bir eksiklik varmış gibi davranmaya başlar. Beynin normal durumuna kavuşması için kafeinsiz diyetten yararlanılabilir.

Omega 3 asitleri, seratonin seviyesini geri çekilmeden artırır. Seratonin sinir hücresi reseptörleri sayesinde taşınma işlemi gerçekleşir. Omega 3 somon tarzı soğuk su balıklarında bol miktarda yer alır. Bu nedenle bu balıkların tüketilmesi doğal yollar ile seratonin miktarını artıracaktır.

Serotonin Artırıcı İlaçlar Nelerdir?

Serotonini artıran ilaçlar arasında Zoloft, Paxil, Lexapro, Prozoc, Celexa yer alır. Bunlara ek olarak Vilibryd antidepresanı da seratonin düzeyinde artış gösterir. Serotonin eksikliği yaşayan hastalarda genel olarak depresyon uyku bozukluğu ve endişe görülür. Seratoin eksikliğini gidermek için selektif serotonin geri alım inhibitörü olarak bilinen ilaçlardan yararlanılır.

Seratonin ilaç dışında tedavi yöntemleri ile de iyileştirilebilir. Bu yöntemler arasında en sık bilinen ışık terapisidir. Bu terapi sayesinde seratonin emilimi engellenir ve artması sağlanır. Güneş ışığına yeterli düzeyde maruz kalınması, seratonin hormonunun yükselmesine neden olabilir. Buna ek olarak dışardan D vitamini almak da seratonin düzeyinin dengelenmesine yardımcı olur.

Serotonin Antagonisti Nedir?

Serotoninin antagonist çalışan hormonu dendiği zaman akla geri alım inhibitörleri gelir. SARI olarak da bilinen bu yapılar antidepresan olarak görev yapar. Bu görevine ek olarak hipnotik ve anksiyolitik sınıfında da kullanılırlar. Piyasada pek çok SARI çeşidi vardır. Bu çeşitler aşağıda yer alır:

  • Trazodon, Desyrel
  • Nefazodon, Serzone, Nefadar
  • Lorpiprazol, Normarex
  • Mepiprazol, Psigodal

Serotonin Bozukluğu Nasıl Giderilir?

Serotonin düzeyinin bozulması ilaç kullanılarak ya da doğal yollar ile düzeltilebilir. İlaç kullanmak istemeyen kişiler seratonin düzeyi bozukluğunda şu doğal yollardan yararlanabilir:

  • Çeşitli sebzeler, baklagiller, kuru meyveler ve diğer tahıl ürünleri beyinde yer alan triptofanı işlemek için kullanılır. Seratoninin etkili olabilmesi için sebze ve meyvelerin yanında çok fazla karbonhidrat tüketimine gerek yoktur.
  • Stres içeren işlerden uzak durmak vücudun seratonin düzeyini artırır. Acı çektiren egzersizlerden uzaklaşmak ve eğlendiren işler ile uğraşmak mutluluk hormon seviyesini artırır.
  • Triptofan açısından zengin olan besinlerin tüketimi seratonin düzeyini artırır.

Serotonin sağlık açısından önemli bir yere sahip olan bir nöro transmitterdir. Bu nedenle vücut içerisindeki dengesini korumak çok önemlidir. Dengesinin korunamaması durumunda duygularda dengesizlik ve uyku sorunları ortaya çıkar. Seratonin bozukluğunun giderilebilmesi için doktorun ilk aşamada muayene yapması gerekir. Bu muayenede seratonin testinden yararlanılır. Doktor bu test sırasında hastaların ruhsal durumları ile ilgili soru sorar ve seratonin düzeyinin kandaki miktarına (101 ile 283 ng) bakar.

Diğer Blog Yazıları