Serotonin İçeren Besinler, Meyveler, Bitkiler ve Vitaminler

Besinler

3 Kasım 2022

Serotonin İçeren Besinler, Meyveler, Bitkiler ve Vitaminler
 cover

Seratonin içerikli besinler dendiği zaman akla ilk olarak triptofan içeren besinler gelir. Seratonin ile bu madde arasındaki ilişki doğru orantılı ilerler. Bir maddede yeteri kadar triptofan var ise kişinin seratonin hormon seviyesi de artar. Bu madde seratonin kimyasalının sentezi için önem arz eder. Protein içeren gıdalar, triptofan açısından zengindir. Tüketilen triptofanı yüksek protein içeriklerinin karbonhidratlar ile desteklenmesi ideal olur.

Triptofan içeren gıdalar pek çok farklı çeşide sahiptir. Yumurta içerisinde triptofan yer alır. Muzda da aynı maddeden vardır. Ancak bu iki madde farklı kategorilerden değerlendirilmelidir. Bu nedenle bu gıdaların tüketim sıklığı da birbirinden farklıdır. Günde belirli bir miktar muz ya da yumurta yenileceğine en düzenli şekilde beslenilmesi daha doğru olacaktır.

Serotonin İçeren Meyveler Nelerdir?

Seratonin içerikli meyveler arasında şu isimler yer alır:

  • Kivi, muz,
  • Ananas, erik,
  • Greyfurt, mango,
  • Tatlı kavun
  • Avokado, domates

Yukarda yer alan maddeler seratonin düzeyini optimal bir hale getirmek için düzenli olarak tüketilmelidir.

Serotonin İçeren Bitkiler Nelerdir?

Seratonin içerikli bitkiler arasında ön plana çıkan grup sebzelerdir. Seratonin brokoli, mısır, lahana, kuşkonmaz, karnabahar ve brüksel lahanası içerisinde bol miktarda mevcuttur. Tüm bunlara ek olarak fırına verilen patates ve mantarlarda da yüksek oranda seratonin yer alır. Soya ürünleri arasında yer alan soya fasulyesi, tofu ve soya sütü de seratonin düzeyini artırır.

Seratonin düzeyinin artmasında baklagillerin de önemi büyüktür. Mercimek, nohut, maş fasulyesi, lima fasulyesi, humus, mercimek çorbası gibi gıdalarda seratonin düzeyinin artmasını sağlayacak bileşenler bulunur. Seratonin düzeyini artırmak isteyen kişiler cevizden, kajudan ya da fındıktan da destek alabilir. Keten tohumu, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, susam ya da yer fıstığı sayesinde mutluluk hormon düzeyi artırılabilir.

Serotonin İçeren Vitaminler Nelerdir?

Seratonin içerikli vitaminler arasında omega 3, omega 6 ve B vitaminleri yer alır. Omega 3 ve omega 6 esansiyel yağ asitleri olarak bilinir. Keten tohumu, balık ve ceviz bu yağ asitleri bakımından zengindir. Bunlara ek olarak kanola, üzüm çekirdeği ve aspurda da esansiyel yağ asitleri yer alır. Gama linoleik asit de bu hormon düzeyinde etkili bir üründür. Bu ürün genel olarak mavi yeşil alglerde, çuha çiçeğinde, siyah firenk ürünümde ve hodan yağında yer alır. Omega 3 alımı için özellikle somon balığı, ton balığı, ringa balığı ve uskumrudan yararlanılır.

Vitaminlerin bol miktarda yer aldığı meyve ve sebzelerin tüketimi seratonin hormon düzeyini etkileyen unsurlar arasındadır. Seratonin hormon düzeyini değiştiren faktörler arasında tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları da sayılabilir. Sığır ya da kuzu eti, karaciğer tüketimi ile seratonin düzeyi artar.

Serotonin Sendromu Nedir?

Seratonin sendromunun tanımı “İnsan hayatında meydana gelen bir çeşit atak” şeklinde yapılabilir. Seratonin düzeyinin normal seviyelerin üstüne çıkması sonrasında bu sendrom meydana gelir. Beyin ile sinir hücreleri arasında yer alan iletişim bu hormon ile sağlanır. Bu nedenle sinir sistemi için hayati bir öneme sahiptir.

Vücut içerisinde yer alan seratoninin yeterli düzeyde olmaması ya da normalde fazla olması depresyona neden olabilir. Kişi depresyona ek olarak halsizlik, içe kapanıklık ve mutsuzluk gibi durumlar ile karşı karşıya kalır. Depresyon zaman içerisinde kişileri aşırı sinirli biri olmaya iter. Bu nedenle denge düzeyi bozulur ve aşırı hassasiyet oluşur. Bu gibi durumlarda bir uzmana görünmek hayati bir önem arz eder.

Diğer Blok Yazıları