Serotonin Fazlalığında Ne Olur? Belirtileri Nelerdir?

Sağlık

3 Kasım 2022

Serotonin Fazlalığında Ne Olur? Belirtileri Nelerdir?
 cover

Seratoninin fazla olması seratonin sendromuna neden olur. Seratonin insan hayatında meydana gelen bir atak olan seratonin sendromuna yol açar. Vücudun ihtiyacından daha yüksek oranda seratoninin olması, farklı sorunları beraberinde getirir. Bu sorunun ilk aşamaları pek önemli görünmese de zaman içerisinde hayati tehlikeye neden olabilir. Beyin ve sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlayan seratonin hormonu, sinir sisteminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle vücutta yeteri kadar seratoninin olmaması, depresyon ve buna benzer sorunları beraberinde getirir.

Seratonin hormunun fazlalığı kişilerde halsizlik, içe kapanıklık ve mutsuzluk gibi sorunlar ortaya çıkarır. Vücutta seratonin fazla ise daha farklı sorunlar baş gösterir. Depresyonun aksine aşırı sinirlilik, aşırı hassaslık ya da denge problemleri seratonin artışında meydana gelebilir. Bu gibi bir durumda doktora başvurmak en iyisi olur.

Seratonin Fazlalığının Belirtileri Nelerdir?

Seratoninin fazla olmasının belirtileri şiddetine bağlı olarak ortaya çıkar. Genel olarak seratonin düzeyinin yüksekliği ile baş etmeye çalışan bireyler şu belirtilere sahiptir:

  • Tedirgin bir ruh hali,
  • Bilincin bulanması,
  • Tansiyonda düşme ya da yükselme,
  • Gergin ruh durumu,
  • Diyare ya da kontipasyon,
  • Göz bebeklerinde büyüme,
  • Aşırı terleme, titreme, kaslarda genel bir seğirme, kas koordinasyonunda kayıp,
  • Midenin bulanması,
  • Kalbin ritminde bozulma, vücut ısısının akut değişimi, bilincin kaybolması,
  • Nöbet geçirme.

Nöbet geçirme yüksek düzeyde seratonin miktarında ortaya çıkar. Seratonin sendromu konusunda gerekli önlemlerin alınması bu belirtilerin azalmasına neden olur.

Seratonin Nedir?

Seratoninin tanımı “Sinir hücreleri arasında elektrik sinyali taşıyan bir çeşit nörotransmitter” şeklinde yapılabilir. Seratonin mutluluk hormonu olarak da bilinir. Bu hormon genel olarak beyinde, trombositlerde ve bağırsaklarda yer alır. Vücudun kendisi hormonu üretir ve kullanır. Sinir hücreleri arasındaki iletim bu hormon tarafından sağlanır.

Hormonun sindirimi düzenleme görevine ek olarak psikolojik ve fizyolojik fonksiyonlara da etkisi vardır. Bağırsaklarda sentez edilen bu hormon beyinde üretilen duygu durumunu kontrol etmeye yarar. Bazı sosyal davranışlar, iştah durumu, uyku düzeni, hafıza ve cinsel istek bu hormon tarafından kontrol edilir. Seratoninin düşük olması işlevlerin azalmasına neden olabilir.

Seratonin Hangi Yiyeceklerde Var?

Seratoninin olduğu gıdalar aşağıda ifade edilir. Bu gıdaların düzenli tüketiminde seratonin düzeyinin arttığı gözlenir:

  • Soya ürünleri: Bu ürünler iyi bir triptofan kaynağıdır. Soya fasulyesi ve soya sütü kullanılarak elde edilen tofu peyniri bu ürünlere verilebilecek en iyi örnektir. Vegan beslenme ile diyetlerini planlayan kişiler eksik kaldıkları proteini karşılamak için soya ürünlerinden yararlanabilir.
  • Somon balığı: Somon balığı gerek protein gerekse de omega 3 yağ asidi yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle iyi bir triptofan kaynağı olduğu söylenebilir.
  • Ananas: Bu meyvenin esas kimyasalı protein türlerinden biri olan bromelaindir. Seratonin içeren bu meyve pek çok tedavi sırasında tercih edilir.
  • Hindi eti: Bu et, diğer protein kaynaklarına benzer olarak güçlü bir triptofan kaynağıdır. Aynı zamanda seratonin düzeyini etkiler.
  • Yumurta: Kan plazmasındaki triptofan seviyesi yumurta tüketimi ile ayarlanabilir. Güçlü antioksidan özelliği de tüketim nedeni arasında yer alır.

Seratonin Arttırma Yöntemleri Nelerdir?

Seratonin düzeyini artırmak için bazı yiyeceklerden yararlanılabileceği gibi yaşam tarzı değişimlerinden de yararlanılabilir. Seratonin özellikle triptofan düzeyi yüksek olan et, süt gibi ürünler sayesinde artar. Bunlara ek olarak B6, B9 ve B12 vitamini içeren ürünler de seratonin düzeyini doğrudan etkiler.

Güneş ışığından yararlanılarak seratonin düzeyi artırılabilir. Gün içerisinde yapılan kısa süreli egzersizlerin de seratonin düzeyini artırdığı bilinir.

Diğer Blok Yazıları