Semizotunun sağlığa faydaları arasında ilk sırada zengin besin içeriğiyle hastalıklara karşı koruma sağlaması gelir. Omega-3, doymamış yağ asidi, DHA ve EPA bakımından çok zengin olan semizotunun faydaları aşağıda verilmiştir:
- Sahip olduğu mineraller sayesinde yüksek kolesterolü düşürür.
- Kan basıncını dengeler.
- Vücuttaki bakterileri yok eder, özellikle mantar hastalığına iyi gelir.
- İçerdiği A ve C vitamini sayesinde kuvvetli bir antioksidan görevi görür, kansere karşı korur.
- Sindirim sistemini düzenler, içeriğindeki lif sayesinde kabızlığa iyi gelir.
- Sahip olduğu düşük glisemik indeksi ile şekeri dengeler, şeker hastalarının tüketmesi doktorlar tarafından tavsiye edilir.
- Diyet listelerinde sıklıkla yer alır, zayıflamaya yardımcı olur.
- İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
- Kuvvetli bir idrar söktürücüdür.
- Çiğ olarak çiğnenince ağızdaki kanamayı keser.
- Diş eti hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
- Kadın hastalıklarının semptomlarını azaltır, yoğun kanamaları azaltır.
- Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.
- Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
- Tansiyonu düzenler, yüksek tansiyonu olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilir.
- Astım hastalarına iyi gelir, nefes ve bronş açıcı özelliği vardır.
- İçerisinde bol miktarda omega-3 olması nedeniyle gelişim çağındaki çocukların beslenme takvimine eklenmelidir.
- Otizm gibi hastalıkların belirtisini azalttığı gözlemlenmiştir.
- Et ve balık tüketmeyenler için müthiş bir besin kaynağıdır.
- Anne karnındaki bebeğin kas ve kemik gelişimini sağlar.
Tam bir şifa kaynağı olan semizotunu seçerken açık yeşil renkli olanları değil, koyu yeşil renkli olanları tercih etmeliyiz. Siyah tohumları olanlar da yaşlanmış olduğu için, tohumları olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çok besleyici olduğu için en az haftada bir kez tüketilmelidir.
Semizotu Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Semizotunun içerdiği vitaminler, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve E vitaminidir. Diğer sebzelere göre daha fazla vitamin içeriği olan semizotu, bağışıklık sistemini korumada mucizevi bir bitkidir. Semizotunun faydaları insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Semizotu Hangi Besinleri Bulundurur?
Semizotunun besin içeriğini vitaminler, mineraller, protein ve yağ asitleri oluşturur. Demir, manganez, magnezyum, selenyum, fosfor, kalsiyum ve potasyum içerdiği minerallerdendir. Yüksek miktarda omega-3 asitleri içerir. Antioksidan etki gösteren melatonin diğer sebzelere göre 20 kat daha fazladır. Folik asit miktarı yüksek olduğu için hamilelerin tüketmesi gereken besinler arasındadır.
Semizotu Nasıl Tüketilir?
Semizotunun tüketim şekilleri arasında ilk olarak yemek şeklinde sofralarımızda kullanmak gelir. Semizotu çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilir. Salatalara eklenir ya da yoğurtla karıştırılarak yenir. Hatta yoğurtla yapılan semizotu kürü, diyet yapanların kullandığı bir tariftir. Hem tok tutar hem de sindirim sistemini çalıştırarak toksit maddelerin, ödemlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Cilt bakımı için semizotu suyu kullanılabilir. Ciltteki yaraların iyileşmesini sağlar, akne ve siyah noktaların geçmesine yardımcı olur.
Boğaz ağrısına çiğnenince iyi gelir, rahatlama sağlar. Ayrıca çiğnenmesi ağız yaralarını iyileştirir, diş kanamalarını durdurur.
Semizotu çayı ise güçlü bir idrar söktürücüdür.
Semizotunun Zararları Nelerdir?
Semizotunun zararları arasında fazla miktarda oksalat içermesi gelebilir. Oksalat böbreklerde kum ve taş oluşumuna neden olabilir. Böbrek sorunu olan kişilerin fazla miktarda tüketmesi tavsiye edilmez. Kaynar suda bekletilerek ya da yoğurt içine katılarak bunun önüne geçilebilir.
Fazla miktarda tüketimi bağırsakların aşırı miktarda çalışmasına neden olur ve bunun sonucunda ishal meydana gelebilir.
Bu kadar zengin içeriğe sahip olan semizotunun faydalarından yararlanmak için taze olarak yemeye ve bıçakla keserek değil kopartarak tüketmeye dikkat etmeliyiz.
Semizotunun faydaları çoktur ama tüketilme miktarına da her zaman dikkat edilmelidir.