Sedanter Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Sedanter Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Sedanter, spor ve egzersiz alanlarında önerilen düzeyde fiziksel aktivite yapmayan sporcular için kullanılmaktadır. Aynı zamanda sedanter, bir yaşam tarzı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu kelime dilimizde ‘tembellik’ ile eşleştirilebilir. Kişilerin, hareketsiz olması ve düzenli bir yaşam biçimine sahip olmaması durumu, sedanter kelimesi ile açıklanmaktadır. Bu yaşam tarzı genellikle, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin vatandaşlarında görülmektedir. Aşırı rahat ve umursamazlık seviyesinin yüksek olduğu, aktivite yapmaya üşenen kişiler sedanter yaşam tarzına sahip kişilerdir.

Sedanter Ne Anlama Gelir?

Tembellik anlamına gelen sedanter kelimesi, rahat insanların yaşam biçimleridir. Bu yaşam tarzına sahip kişilerin sağlıkları olumsuz yönde etkilenmektedir. Sağlıklı bireyler olunabilmesi için düzenli bir hareketliliğin ve düzenli bir beslenme alışkanlığının olması gerekmektedir. Ancak bu yaşam tarzını seçen bireyler, sağlık adına herhangi bir aktivitenin yapılmasına da üşenmektedir. Bu nedenle tercih edilen bu yaşam tarzı pek de sağlıklı değildir.

Sedanter Yaşam Tarzının Zararları Nelerdir?

Kişilerin düzenli olarak hareketsiz kalması ve sağlıksız bir şekilde beslenmesi, kişilerin sağlığını her açıdan olumsuz yönde etkilemektedir. Vücut sistemlerinin doğru bir şekilde çalışabilmesi adına, günlük olarak belirli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bu besinlerin tüketiminin gerçekleştirilmemesi, vücut sistemlerinin yavaş yavaş çökmesine neden olmaktadır. Sedanter yaşam tarzının zararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Özellikle bedensel rahatsızların görülme oranı yüksektir.
  • Tansiyon ve şeker rahatsızlarına sıklıkla rastlanılır.
  • Obezite meydana gelir.
  • Kişilerin; bağışıklık, sindirim ve metabolizma sistemleri yavaşlar.

Diğer Blok Yazıları