Regli Döneminde Spor Yapılır Mı? Adet Döneminde Spor Nasıl Yapılmalı?

Sağlık

13 Haziran 2022

Regli Döneminde Spor Yapılır Mı? Adet Döneminde Spor Nasıl Yapılmalı? cover

Adet dönemi kadınların her ay başa çıkmaları gereken zorlu bir süreçtir. Ağrıların, sancıların, gerginliklerin, şişliklerin ve ödemlerin toplandığı bu dönemde kadınlar adet döngüsüne göre spor yapmaları bu durumların üzerinde hafifletici bir etki oluşturmaktadır. Sinir bozukluğu, aşırı yeme isteği ve sürekli değişkenlik gösteren ruh halleri ile kadınların adet döneminde spor yapmalarını zorlaştırmaktadır. Ancak regl döneminde yaşanan problemler ile en iyi baş etme yöntemi, dönem içerisinde spor yapmaktır. Doktorların regl dönemde spor yapılmasını zararlı görmediğini hatta bu dönemde yapılan sporun rahim kasılmalarını rahatlattığı ve süreci kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ancak regl döneminde yapılacak olan sporun süresi ve şiddeti oldukça önemlidir.

Adet Döneminde Spor Nasıl Yapılmalıdır?

Regl döneminde spor yapmak için koşullar şunlardır:

  • Ağır antrenmanlar adet döngüsünün durumuna göre dönemin son günlerinde yapılmalıdır.
  • Ağır antrenmanlar regl döneminin ilk günlerinde kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Regl döneminde hafif sporlar tercih edilmelidir.
  • Regl döneminde spor yapmak, endorfin hormonunu arttıracağı için vücudun zorlanmadan yapılacağı egzersizler rahim kasılmalarını rahatlatmaktadır.

Adet Döneminde Hangi Egzersizler Yapılabilir?

Regl döneminde yapılacak egzersizler ile dönemden önce vücudun topladığı ödemin atılması sağlanmaktadır. Adet döneminde karın bölgesinde oluşan şişkinliği en az seviyeye indirmek için beslenmeye dikkat edilmeli ve egzersizler yapılmalıdır. Regl döneminde yapılacak egzersizler ve bu egzersizlerin faydaları şu şekildedir:

Pilates

Açma ve germe desteği ile yapılan pilates, kasları ve eklemleri esneterek vücuttaki dolaşımı önemli ölçüde etkilemektedir.

Yoga

Yoga dolaşımı hızlandırarak ağrıları azaltmaktadır. Angle pozları ve güvercin duruşu ile pelvik bölgesini rahatlatmak için tavsiye edilmektedir.

Kardiyo

Koşu ve bisiklet gibi kardiyo hareketleri kan akışını hızlandırarak kan akışını düzenlemektedir. Ayrıca kardiyo hareketleri vücuda enerji depolamasına yardımcı olmaktadır. Regl döneminde yüksek tempolu kardiyo hareketlerinden hafif tempolu kardiyo hareketlerine geçilmesi tavsiye edilmektedir.

Bu egzersizlerin yanı sıra hafif tempoda koşu yapma, hızlı tempoda yürüyüş yapma, aerobik, dans, yerde uzanmak ve nefes egzersizlerinin yapılması bu sürecin ağrılarını hafifletmektedir.

Regl Döneminde Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Adet döneminde spor yapmanın faydaları şunlardır:

  • Adet iken spor yapmak, hormonların dengesini sağlamaktadır.
  • Regl döneminde spor yapmak, iştahı kontrol etmede yardımcı olmaktadır.
  • Regl döneminde ağrılar, sancılar, kramplar ve yaygın kas ağrıları yaşanmaktadır. Bu durumların önüne geçmek için yapılan spor kasların ve eklemlerin güçlü kalmasını sağlamaktadır.
  • Bu dönemde yapılan spor, dolaşım sisteminin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
  • Regl döneminde yapılan spor, ödem ve şişkinlikleri azaltmaktadır.

Regl Döneminde Spor Yapmanın Zararları Nelerdir?

Adet döneminde spor yapmanın zararları yapılan antrenmana göre değişiklikler göstermektedir. Adet döneminde spor yapmanın zararları ise şunlardır:

  • Regl döneminde yapılan sporun süresi ve şiddeti ağır olması.
  • Adetin ilk dönemlerinde kanama yoğun olmaktadır. Bu ilk günlerde ağır egzersizler yapılmamalıdır.
  • Yüksek yoğunluk aktiviteler yapılmamalıdır.
  • Regl döneminde ağırlık kaldırmak kanamayı şiddetlendirebilir.
  • Bu dönemde ağır egzersizler yapmak kasların zorlanması neden olabilmektedir.

Regl Döneminde Spor Yapmak Zayıflatır Mı?

Diğer Blok Yazıları