Protein Tozu Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Supplementler

13 Haziran 2022

Protein Tozu Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? cover

Protein tozunun kullanımı satın alınan protein içeriklerinin çeşitli besin maddelerine karıştırılması şeklinde gerçekleşir. İçeriğinde sentetik olmayan, doğal protein içeriyor olması, protein tozunun sporcular tarafından sıklıkla kullanılmasını sağlamaktadır. Protein, aminoasit yapıtaşlarından oluşan ve saç, tırnak, kas kütlesi gibi vücut için önemli parçaların oluşumunu sağlayan maddelerdendir. Bu nedenle hızlı bir şekilde kas yapmak isteyen sporcular, protein tozu kullanmaktadır.

Protein Tozu Nedir?

Protein tozunun tanımı bir sporcunun ihtiyacı olan proteini karşılamak için üretilmiş konsantre aminoasit kaynağı, şeklinde yapılabilir. Spor sırasında sporcular sadece yağ yakmaz. Sporda kas yakımı da söz konusu olmaktadır. Bu nedenle spor yapan kişilerin bu yıkımı önlemeleri gerekir. Özellikle yeterli protein alınmıyorsa, belli bir zamandan sonra kas yıkımı kilo vermeye dönüşür ve kas oluşumu engellenir. Bunun önüne geçmek amacıyla protein tozu kullanılır. Normal bir sporcu, günde 6 yumurta, ızgara tavuk gibi protein kaynaklarını tüketmelidir.

Ağır sporlarla uğraşan ve hızlı kas yapmak isteyen kişiler ise hayvansal proteinleri metabolik dengelerini bozacak kadar tüketir. Ancak bu durum hem maddi, hem manevi büyük bir yük getirir. Bu yüzden protein tozları, konsantre besin kaynakları olarak kullanılır. Yeterli protein alan bir sporcu kas kaybı yaşamaz. Bu yüzden daha rahat bir şekilde spor yapmaya devam edebilir.

WHEY PROTEIN SATIN AL

Protein Tozu Nasıl Kullanılır?

Protein tozunun kullanımı miktar açısından bir sporcu ile ortak olarak karar verilmelidir. Spor günlerinde protein ihtiyacında artış meydana gelmez. Bu nedenle protein tozunu kesinlikle spor günlerinde kullanmanız gibi bir sorumluluk yoktur. Çünkü spor durumunda kaslar uzun süreli yenilenir. Yani spor yapmadığınız günlerde de kaslarınız, kendilerini yenilemeye devam eder. boy ve kilo ölçüsüne göre ne kadar tüketileceğine karar verilebilir.

Satın alacağınız protein tozunun kutusunda zaten nasıl kullanılacağı yazacaktır. İster suya katarak, ister süt ile tüketimi uygundur. Ancak biraz daha kalorili bir içecek hazırlamak isterseniz,  protein tozunu kullanarak muzlu süt ile bir shake hazırlayabilirsiniz. Fakat yüksek kalorili bir içecek şeklinde tüketmek isterseniz, bunu antrenmandan sonra yapmanız gerekir. Antrenman öncesinde aç olmanız tavsiye edilir.

Protein Tozunun Faydaları Nelerdir?

Protein tozunun sağlayacağı yararlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Beslenme sırasında vücut için önemli olan, ancak yeterince alınamayan proteinlerin vücuda girişini sağlar.
  • Kas yıkımını önler. Bu yıkımın sürekliliğini önleyerek yeni kas oluşumuna yardımcı olur.
  • Antrenman sonrası tüketilecek bir protein tozu, kas sıkılaşmasını sağlar.
  • Yağ yakma diyeti gibi diyetlerde, alınamayan proteini temin eder. diyetin dengesini bozmadan metabolik dengeyi sağlar.
  • Kas oluşumunu destekler.
  • Spor ve doğru beslenme ile yağ yakımına yardımcı olur.
  • Diyetteyken aynı zamanda çalışmak zorunda kalanlar için hayatı kolaylaştırır.

Diğer Blog Yazıları