Plaj Sporları Nelerdir? Kaç Farklı Plajda Oynanan Spor Var?

Sözlük

21 Eylül 2022

Plaj Sporları Nelerdir? Kaç Farklı Plajda Oynanan Spor Var?
 cover

Plaj sporları, çoğunlukla yaz aylarında kum üzerinde gerçekleştirilen sporlardır. Plaj sporları aslında, başka spor türlerinin kumda oynanabilen versiyonlarıdır. Kişilerin eğlenceli vakit geçirerek, egzersiz yapmalarına imkan sunmaktadır. Profesyonel olarak da plaj sporları tercih edilmektedir.

Çoğu plaj sporu kum üzerinde gerçekleştirilse de bazı kişiler tarafında su içerisinde de gerçekleştirilmesi tercih edilmektedir. Kum üzerinde hareket etmek daha fazla efor sarf edilmesini gerektirdiği için plaj sporları kişilerin daha çok kalori yakmalarını da sağlamaktadır.

Kaç Farklı Plajda Oynanan Spor Var?

Plaj sporlarını, her yaştan birey tercih ederek gerçekleştirebilmektedir. Özellikle yaz aylarında gidilen tatil bölgelerinde, kişilerin sıklıkla kum üzerinde farklı spor aktivitelerini gerçekleştirdiği görülmektedir. Öyle ki, bazı plajlarda bu tarz sporların gerçekleştirilmesi adına özel alanlar bulunmaktadır. Plajda oynanan sporlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Plaj voleybolu,
  • Friket,
  • Frizbi,
  • Plaj hentbolu,
  • Plaj futbolu,
  • Plaj tenisi,
  • Sandboard,
  • Bocce topu

Plaj Sporunun Faydaları Nelerdir?

Plaj sporunun faydaları arasında yer alan kas gelişimi, diğer spor dallarına göre daha fazladır. Kum üzerinde gerçekleştirilen sporlar, kas gruplarının daha fazla çalışmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda, eklem hareketliliğinin arttırılmasına da katkı sağlamaktadır. Plaj sporları, takımlar halinde gerçekleştirildiği için kişilerin sosyalleşmesini ve eğlenceli vakit geçirmesini de sağlamaktadır.

Özellikle çocukların kumda ve su da gerçekleştirebileceği plaj sporları, çocukların D vitamini almasını ve kemik gelişimlerinin olumlu yönde etkilenmesini sağlamaktadır. Kişilerin tatil nedeni ile aksatabildikleri antrenmanları yerine tercih edebilecekleri plaj sporları, kas sistemlerinin çalışmaya ve güçlenmeye devam etmesini sağlamaktadır.

Plaj Sporlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Plaj sporlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu sporların gerçekleştirileceği saat dilimleridir. Kişilerin genellikle yaz aylarında tercih ettiği plaj sporlarının, yüksek sıcaklık altında gerçekleştirilmesi kişilerin sağlının olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır.

Plaj sporları gerçekleştirilirken vücudun ısı ve nem dengesinin de korunması gerekmektedir. Aksi halde, yüksek sıcaklık ile birlikte vücudun terleyerek su kaybetmesi, kişilerin tansiyon sorunları yaşamalarına neden olacaktır. Plaj sporların için uygun saatlerin seçilmesi bu nedenle oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Diğer Blok Yazıları