Palmaris Longus Kası Nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır?

Performans

2 Ağustos 2022

Palmaris Longus Kası Nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır? cover

Palmaris longus kası, günümüzde birçok insanda bulunmamaktadır. Aslında bir tendon olan palmaris longus kası, insanların evrimleşerek bugünkü formuna gelmesi ile yavaş yavaş yok olduğu düşünülen bir yapıdır. Genellikle her insanda iki adet bulunan palmaris longus kası, günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda, yüzde on ile on beş oranındaki kişilerde doğuştan olmadığı gözlemlenmiştir. Bu durum kadınlarda daha sık gözlemlenmiştir.

Palmaris Longus Kası Nerede Bulunur?

Tüm canlıların vücut yapılarında birçok kas yapısı bulunmaktadır. Bunların içerisinde en ilgi çekici olanı palmaris longus kasıdır. İlgi çekici olmasının neden ise, ortalama olarak yüzde on dört oranında kişide bulunmamasıdır. Genel olarak vücutta yer alan tüm kas yapılarının belirli görevleri mevcuttur. Bu kasın kişide var olmaması ise, herhangi bir şekilde kişinin hareketlerinde olumsuzluklara yol açmamaktadır. Farklı birçok bölgede yer alan kas yapılarının, aynı bölge üzerinde de bulunduğu görülmektedir. Her ne kadar her kişide bulunmasa da kas sisteminin bir parçası olan palmaris longus kasının bulunduğu yer, insanların el bilekleridir. Palmasri longus kası tam olarak, flexor carpi ulnaris ve flexor carpi radialis arasında bulunur. İlgili kasın yerleştirilmesi ise palmar aponeurosis'tedir ve ince, düz bir tendonla yapısı ile sonlanır.

Palmaris Longus Kasının Özellikleri Nelerdir?

Anatomik bir yapıya sahip olan tüm canlıların vücudunda yer alan kaslar farklı özelliklere sahiptir. Kasların sahip olduğu bu özellikler; kasların yapılarına, formlarına ve konumlarına göre değişiklik göstermektedir. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan kasların meydana getirdiği kas sistemi, her zaman senkronize ve kusursuz bir düzen içerisinde çalışmaktadır. İnsanların kas sisteminde yer alan palmaris longus kasının özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Palmaris longus kasının en büyük özelliği, belli bir yüzde oranındaki kişilerde doğuştan olmamasıdır.
  • Palmaris longus kası, tendon yapısına sahip bir kastır.
  • Palmaris longus kası, gözle görülebilen bir kas yapısıdır.
  • Avuç içlerinin üst kısma bakacağı şekilde tutulması ve parmakların birleştirilmesi ile iki bileğin iç kısmında görülebilir.

Palmaris Longus Kasının Görevleri Nelerdir?

Kas sistemini meydana getiren büyük, küçük tüm kas yapılarının insan vücudunda bir görevi bulunmaktadır. Bütün kaslar, vücudun hareket edebilmesini sağlasa da ayrı birçok bölüme sahip vücut için oldukça fazla kas yapısı gereklidir. Tüm bu kas yapıları birlikte çalışabilseler de ayrı ayrı hareket edebilmeleri de oldukça büyük bir mucizedir. Farklı görevleri üstelenen kas yapıları içerisinde yer alan palmaris longus kasının görevleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Bilek yapısının esnetilmesini sağlar.
  • Belirli kas yapılarının gerilmesinde etkilidir.
  • Kişilerde meydana gelebilecek tendon yaralanmaları ya da kopmaları durumunda, palmaris longus kası kullanılarak, tendonların tedavi edilmesi sağlanmaktadır.
  • Genel olarak tutuş ve kavrama gibi hareketlere bir etkisi bulunmasa da gerekli cerrahi operasyonlar hayat kurtaran bir özelliğe sahiptir.

Palmaris Longus Kası Nasıl Çalıştırılır?

Vücutta yer alan tüm kasların işlevlerini yerine getirebilmesi için düzenli olarak çalıştırılması gerekmektedir. Bu egzersiz hareketlerinin yanı sıra düzenli ve sağlıklı beslen programına uymak da kas sisteminin sağlının korunmasına katkı sağlamaktadır. Ancak, bazı insanların vücudunda yer alan palmaris longus kasını çalıştırmak için pek bir egzersiz yoktur. Bunun nedenleri ise;

  • Palmaris longus kasının tespit edilen ve hareketlerin gerçekleşmesine direkt olarak etki eden bir özelliği bulunmamasıdır.
  • Aynı zamanda, palmaris longus kasına sahip olamayan kişilerde herhangi bir hareket kaybına da rastlanmamıştır.
  • Bu nedenlerden dolayı tendon yapısına sahip olan palmaris longus kasının geliştirilebilmesi adına herhangi bir egzersiz bulunmamaktadır.

Diğer Blog Yazıları