Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur? Omuz Ağrısı Neden Olur? Sol ve Sağ Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Sağlık

15 Haziran 2022

Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Neden Olur? Omuz Ağrısı Neden Olur? Sol ve Sağ Omuz Ağrısı Nasıl Geçer? cover

Omuz ağrısına iyi gelen şeyler ağrının nedenlerinin tespit edilmesinden sonra ne şekilde bir tedavi izleneceğine bağlı olarak belirlenmektedir. Omuz ağrısına iyi gelen şeyler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Omuzda kasılmalar nedeniyle oluşan ağrıların giderilebilmesi için esneme ve germe hareketleri yapılabilmektedir.
  • Buz kompresi uygulamak da aynı şekilde omuz bölgesinde oluşan ağrıların dindirilmesine yardımcı olmaktadır. Fakat buz uygulamadan önce ağrının nedeninin bilinmesi yanlış bir müdahale yapmamak açısından önemli olmaktadır.
  • Biberiye yağı ile omuz bölgesine uygun masaj hareketlerinin yapılması da omuz bölgesindeki kasların gevşemesini sağlamakta olup strese dayalı ağrıların da giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz ağrısının geçmesi için öncelikli olarak uzman bir hekim ile görüşerek ağrının kalıcı bir nedeni olup olmadığının öğrenilmesi gerekmektedir. Bir hastalık tanısına bağlı olarak oluşmayan ağrıların giderilmesi için evde uygulanacak yöntemler yeterli olmaktadır.

Stres ve kaygı durumlarına bağlı olarak omuz ağrısının oluşması durumunda lavanta ve biberiye yağlarının kullanımı önemli olmaktadır. Bu yağların kullanılmasının yanı sıra doğru masaj tekniklerinin de uygulanması gerekmektedir.

Omuz ağrısı için uygun olan masaj teknikleri, fizyoterapi uzmanları tarafından öğrenilebilmektedir. Bunun için bir fizyoterapi seansına başvuru yapıldıktan sonra ilk seansta hareketler öğrenilerek bu egzersizler evde tekrar edilebilmektedir.

Omuz Ağrısı Neden Olur?

Omuz ağrısına neden olan şeyler pek çok nedene bağlanabilmektedir. En çok bilinen omuz ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Omuz bölgesinin rahat hareket etmesini sağlayan tendonlar bulunmaktadır. Bu tendonlar yırtılması halinde omuzda uzun süreli ağrılar olabilmektedir.
  • Tendonların yırtılmasının yanı sıra iltihaplanması gibi nedenlerle de karşılaşılabilmektedir. Bu durumda da iltihapların giderilmesi sağlanana kadar omuz ağrısı sürebilmektedir.
  • Omuz bölgesini etkileyecek yanlış hareketlerin yapılması ya da yorucu hareketlerin yapılması durumlarında da omuz ağrısı gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Omuz ağrısına iyi gelen şeyler de bu nedenlere bağlı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle önemli olan ağrının doğru bir biçimde tespit edilmesidir.

Sağ ve Sol Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Sağ ve sol omuz ağrısının geçmesi için ağrıların ne şekilde hissedildiği önemli olmaktadır. Sağ omuz ağrısı genellikle omuz çıkmalarında görülmektedir. Bu nedenle bir uzman hekim tarafından çıkık tedavisi gerektirmektedir.

Bunların yanı sıra sağ omuz üzerine yatılması durumunda uyuşma şeklinde bir ağrı görülebildiği gibi bunun yanı sıra geçmiş dönemlerde alınan darbelerin de sağ omuz bölgesinde ağrıların yeniden hissedilmesine neden olmaktadır.

Sol omuz ağrısı ise genellikle kan dolaşımından kaynaklanan problemlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu ağrılar yalnızca fiziksel desteklerle değil kalp ve damar hastalıklarının da tedavi edilmesini gerektirmektedir.

Omuz Ağrısı Tanılama Yöntemleri Nelerdir?

Omuz ağrısı tanılama yöntemleri öncelikle fiziksel muayene ile yapılmaktadır. Hastadan anamnez alınması sonrasında hangi tanılama yöntemlerinin kullanılacağı belirlenmekte olup bu yöntemlerin sıralaması şöyledir:

  • MR uygulaması omuz eklemlerinin en detaylı biçimde incelenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle yapılan uygulamalar ile omuz ağrısının nedenleri de öğrenilebilmektedir.
  • EMG uygulaması ise sinir sıkışması gibi durumların ön görülmesi halinde kullanılmakta olan tanılama yöntemleri olarak bilinmektedir.

Bu tanılama yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına hastadan alınan anamnez sonucunda karar verilmektedir. Bazı durumlarda her iki tanılama yönteminin de kullanılması gerekli olabilmektedir.

Tanılama yöntemleri aynı zamanda uygulanacak olan tedavi planlamalarını da belirlemektedir. Tedaviler oluşturulurken, kullanılan tanılama yöntemlerinde tespit edilen nedenlere göre bir planlama sağlanmaktadır.

Omuz Ağrısı Tedavileri Nasıl Yapılır?

Omuz ağrısı tedavileri yapılırken hastalık durumlarının gözden geçirilmesi halinde öncelikli olarak neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Bu faktörler bazı durumlarda biyolojik faktörler olurken bazı durumlarda ise çalışma şartları gibi çevresel faktörler olabilmektedir.

Omuz ağrılarının belirli bir nedene bağlanamaması durumlarında, ağrının giderilmesi için uygun olan ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Ağrı kesiciler ile giderilemeyen ağrıların da stres durumuna bağlı olduğu düşünülerek psikolojik anlamda da desteğe yönlendirme yapılabilmektedir.

Diğer Blok Yazıları