MCT Oil Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Supplementler

13 Haziran 2022

MCT Oil Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? cover

MCT pil yağların tanımı midede uzun süre barınmayan yağlar, şeklinde yapılabilir. 8 ve 10 karbonlu bir yapıya sahip olmaları sebebiyle MCT oil yağlar, mideyi hızlıca terk eder ve ince bağırsağa geçer. Burada hidrolize olur. Bu sebeple sağlıklı bir enerji kaynağı olarak bu yağlar tercih edilebilir. Bu yağlar egzersiz sırasında şişkinlik, isteksizlik ve ağırlık hissi vermez. Bu sebeple kullanım sırasında rahatlık sunar. Aynı zamanda iştahı düzenler ve kas kütlesini arttırır.

MCT Oil Yağlar Nedir?

MCT oil yağ yağların sindirimi sırasında karbon miktarlarının etkili olduğunun öğrenilmesi ile ortaya çıkan, hızlı yakılan bir yağ türüdür. Yağ asitleri, sahip oldukları karbon miktarına göre kısa zincirli, orta zincirli ve uzun zincirli olmak üzere üç gruba ayrılır. Karbon atom sayısı yani zincir ne kadar az ise, sindirim o kadar zor olur. Bu nedenle en zor sindirilen yağlar, kısa zincirli yağlardır.

Yağların büyük çoğunluğu ince bağırsakta sindirime katılır. Burada karaciğerden gelen safra ve pankreastan gelen lipaz enzimi ile hidrolize olurlar. Bu işlem uzun sürer. Bu nedenle yağlı besinler şişkinlik, halsizlik ve ağırlık hissi meydana getirir. Ancak MCT oil yağ, daha kısa sürede sindirilir ve sindirim sırasında büyük bir enerji açığa çıkarır.

Doğal MCT Oil Yağlar Nelerde Bulunur?

Doğal MCT oilin bulunduğu besinler, Hindistan cevizi ve fındıktır. 1980’li yıllarda Vigen ve Babayan tarafından laboratuvar ortamında bu yağın üretimi başlamıştır. Hindistan cevizinin %60’ını bu yağ oluşturmaktadır. Kalori bakımından daha düşük düzeye sahip olan bu yağ, gram başına 8.3 kalori içerir. Diğer yağlar ise gram başına 9.5 kalori içermektedir. Bunun yanında MCT oil yağlar, tekrar ester işlemine gerek kalmadan sindirilir. Bu nedenle sindirim sistemini yormaz.

MCT Oil Yağlar ve Egzersiz

MCT yağların egzersizde kullanımı uzun ve ağır antrenman yapan sporcular için faydalı olabilir. Uzun süren antrenmanda kısa aralıklarla MCT alımı faydalı olacaktır. Yapılan araştırmalarla MCT oil yağların karbonhidrat alımına kıyasla sporda daha yüksek performans elde edilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Karbonhidrata ek 30 gram MCT alınması durumunda 2 saatlik bisiklet egzersizinde kas korunumu daha iyi sağlanmıştır. Aynı zamanda bu ürün, spor yapmayan kişilerde de kas oluşumunu destekler. Ana metabolizma üzerindeki etkisi ile sindirime yardımcı olur.

MCT Oil Yağların Yararları Nelerdir?

MCT oil yağların faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Normal bir şekilde karbonhidrat alımına göre daha hızlı enerji verir.
  • Karbonhidrattan daha iyi sindirilir. Sindirim sistemini düzenleyerek sağlıklı bir hidroliz süreci sunar.
  • Spor yapanlara hızlı enerji imkanı sağlar.
  • Daha hızlı kas oluşumunu destekler. Var olan kas kütlesinin korunumu alanında etkilidir.
  • Spor sırasında kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.
  • Karaciğerde oluşacak ketonların kişiye zarar vermesini engeller.
  • Kanser, alzheimer, Parkinson gibi hastalıklarda metabolizma sürecinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kullanımı tavsiye edilir.
  • Tek başına değil, salataya sos olarak da kullanılabilir. Yemeklerin içinde de alınması, daha kolay bir tüketim imkanı sağlar.

Diğer Blog Yazıları