Machine crunches hareketi kas gelişimi için önemli hareketlerden biridir. Fitness salonlarında yer alan özel aletlerden destek alınarak yapılır. Bu hareketin yapılması ile bölgesel kas grupları aktif hale getirilir. Üst vücut için etkili olmasının yanı sıra kol, omuz, sırt ve karın kasları üzerinde de etkilidir. Bacak kaslarının da etkili olarak çalışmasını sağlar ve her ne kadar bölgesel olarak görünse de tüm vücudun çalıştırılmasına odaklanır. Oturularak yapılan bu harekette kişi alt vücudu ile üst vücudunu birleştirmeye çalışır. Vücudun kendi ağırlığı ile yapılabileceği gibi machine crunches aletinin özel ağırlıkları da kullanılabilir. Hareketi yaparken nefes alıp vermeye, hareketin hızına ve kaldırılan ağırlığa dikkat etmek gerekir. Bu üç unsur kişiden kişiye değişir. Abs karın kası üzerinde etkili olsa da bacak kasları üzerinde de etkisi yüksek olan bir harekettir.
Kası Nerede Bulunur?
Abs kasının bulunduğu yer vücudun orta noktasıdır. Karın kasları olarak da bilinen bu kas grubu üç ana kümeye ayrılır. Machine crunches ile doğrudan rectus abdominis kaslarına ağırlık verilmektedir. Dolaylı yoldan ise external oblique ve internal onlique kasları da çalıştırılır. Karın kasları kendi içerisinde farklı gruplara ayrılmaktadır. Bu kas gruplarını harekete geçirmek için yapılabilen farklı egzersiz türleri vardır. Abs kasının kendini geliştirmesi için de bu tarz hareketlerin yapılması önem taşır.
Daha güçlü karın kasları isteyen kişiler, bölgesel çalışmalar yapabileceği gibi vücudun bütününü ilgilendiren hareketlere de yönelebilirler. Bölgesel çalışmalar içinde machine crunches yer alır. ABS kasının bulunduğu yerler arasında recrus abdominis ön karın kaslarını oluşturan gruptur. Yan karın kaslarının iç ve dış kısımları da machine crunches hareketi ile çalıştırılır.
Abs Kasının Özellikleri Nelerdir?
Abs kası vücudun ön karın kaslarını oluşturur. Diğer büyük kas gruplarında olduğu gibi major etki bırakan bir kas grubudur ve bu sebepten dolayı da farklı kümelere ayrılır. Hareketin farklı kümelere ayrılması ise abs kasının özelliklerini etkiler. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- 3 grupta incelenir.
- Recrus abdominis abs kasının bir parçasıdır.
- External oblique abs kasının bir parçasıdır.
- İnternal oblique abs kasının bir parçasıdır.
- Vücudun temel gereksinimlerinin yerine getirilmesini sağlar.
Abs Kasının Görevleri Nelerdir?
Karın kaslarının görevleri belki de vücut içerisindeki en fazla sorumluluğa sahip olması ile dikkat çeker. Karın kasının görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Nefes vermeyi sağlar.
- Dışkılamayı kolaylaştırır.
- Doğum esnasında gereken bir kas grubudur.
- Doğumun daha rahat gerçekleşmesini sağlar.
- İdrar boşaltımını sağlar.
- Fonksiyon desteği verir.
- Nefes almak için gerekir.
- Vücudun dengede durabilmesini sağlar.
- Ses çıkarmayı sağlar.
- Diyafram üzerinde etkilidir.
- Postürü düzenler.
- Duruş üzerinde etkilidir.
- Solunum için gereklidir.
ABS kasının görevleri tüm vücut için önemlidir. Bu sebep ile de karın kaslarının geliştirilmesi daha sağlıklı bir vücuda sahip olmayı sağlar.
Abs Kası Nasıl Çalıştırılır?
Abs kasını çalıştırmak için yapılan hareketler vardır. Hem ön – orta karın kasları hem de yan karın kaslarının çalıştırılması için kullanılan birbirinden farklı hareketler bulunur. Bu hareketler şu şekildedir:
- Leg raise
- High to low cable woodchoppers
- Mekik
- Ab Wheel rollout
- Seated legs up
- Seated knee up
- Reverse crunch
- Plank
- Leg up crunch
- Side plank
- Abdominal crunch
- Chin up
- Vertical leg crunch
- Machine crunches
- Lying knee sit up crunch
- Lying legs up
Karın kaslarının gelişimini destekleyen hareketlerdir. Bu hareketler düzenli bir şekilde yapılıp beslenme ve uyku ile de desteklendiği takdirde gelişim görülür.