Lordoz Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Lordoz Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Lordoz, kişilerde bulunan bel boşluğunun artması ya da düzleşmesi demektir. Sırt bölgesinde yer alan kavislerin, belirli bir açıya sahip olması gerekmektedir. Bu açılar, kişilerin düzgün bir şekilde hareket edebilmesini ve doğru bir duruş pozisyonuna sahip olabilmesini sağlamaktadır. Bu açılarda deformasyonların meydana gelmesi, kişilerin günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyecek sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olmaktadır.

Lordoz Ne Anlama Gelir?

Boyun, sırt ve bel bölgesinde yer alan kavislerin, bel bölgesinde deforme olması anlamına gelen lordoz, bazı rahatsızlıkların yaşanmasına neden olmaktadır. Lordoz artışı; karın, sırt, kalça ve bağlardaki yapı ve kasların dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Aşırı kilo ve kasların olması gereken yapıdan daha gevşek bir formda olması da bel bölgesindeki boşluğun artmasına neden olmaktadır. Bel bölgesinde yer alan bu boşluğun artması ya da düzleşmesi, bel ve bacak bölgelerinde ağrının yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca, omurga yapılarındaki rahatsızlıklarda bel bölgesindeki boşluğun deformasyona uğramasına neden olan durumlar arasında yer almaktadır.

Lordozun Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

Lordozun nedenleri arasında; kötü postür, obezite, kemiklerin yaşa bağlı olarak zayıflaması, diskit, sırt bölgesinde aşırı dışa eğim ve cücelik gibi durumlar yer almaktadır. Lordoz rahatsızlıklarının tespit edilmesinden sonra uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Lordoz tedavi yöntemleri arasında şunlar yer almaktadır;

  • İlaç kullanımı,
  • Fizik tedavi,
  • Yoga,
  • Kilo vermek,
  • Atel kullanımları,
  • Ağırlaşmış durumlarda cerrahi operasyonlar

Diğer Blok Yazıları