Leg Press Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Leg Press Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Leg Press Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Leg Press Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir? cover

Leg Press aleti, bacak kaslarını kullanarak bir ağırlığın itilmesi mantığıyla çalışır. Bacak bölgesini geliştirmek için büyük ölçüde faydalı olan bu egzersiz, en etkili alt vücut antrenmanlarından bir tanesidir. Ayrıca Leg Press hareketi bacağın Calf ve çevresindeki kaslarını değil, diz ile bel arasında bulunan daha büyük hacimli kaslarını hedef alır. Egzersizin doğru bir şekilde uygulanmaması halinde ciddi sakatlıkların ortaya çıkması mümkündür. Bu sebeple Leg Press yapmadan önce bacaklarınızın belli bir gelişmişlik seviyesine ulaşmış olması önerilir.

Leg Press Nasıl Yapılır?

Leg Press yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında tekrar hızının önemi çok büyüktür.  Hızlı tekrarlar, bacak eklemlerinin zarar görmesine yol açabilir. Alet sehpasına oturup ayakları bara yerleştirdikten sonra derin nefes alıp vererek yavaş bir şekilde başlangıç yapılmalıdır. Bar üzerine yerleştirilmiş durumdaki ayaklar omuz hizanız kadar açık olmalıdır. Bacakların, gereğinden fazla ya da az açılması halinde kasık bölgesi zorlanabilir. Leg Press konusunda dikkat edilmesi önemli olan daha başka detaylar ise şunlardır:

  1. Leg Press yavaş yapılması gereken bir egzersizdir.
  2. Dizler yanlara doğru açılmamalıdır. Diz kapakları, olabildiği kadar tavanı göstermelidir.
  3. Barı ittirirken yani press sırasında herhangi bir şeye tutunmak, destek almak ya da durup dinlenmek yanlıştır.
  4. Bar en yukarı konuma ulaştıktan sonra dizleri kilitlememek gerekir. Seri olarak tekrarları gerçekleştirmek ve fazla duraksamamak önem taşır.
  5. Bacaklar büyük kas kütlelerine sahip olduğu için çok ağır kiloların ittirilebilmesi mümkün olabilir. Fakat ani kemik kırılmalarından ya da kas lifi yırtılmalarından korunmak için kilo tercihlerinde dikkatli davranılmalıdır. Özellikle spora yeni başlamış olan kimseler yüksek kilolar ile Leg Press çalışmaları gerçekleştirmemelidir.

https://www.youtube.com/watch?v=IZxyjW7MPJQ

Leg Press Hangi Kasları Çalıştırır?

Leg Press egzersizleri aracılığıyla birbirinden farklı bacak kaslarını çalıştırabilmek mümkündür. Fakat Leg Press hareketinin çalıştırdığı kaslar öncelikli olarak şöyledir:

  • Quadriceps kasları
  • Hamstring kasları
  • Tibialis anterior kasları

Öncelikli olarak çalışan bu kaslar ile beraber Calf kaslarının da belli ölçülerde çalıştığı bilinir. Fakat Calf büyütmek için Leg Press’in uygun olmadığını söylemek mümkündür. Bacağın büyük kas grupları Leg Press hareketi ile çalıştırılabilecek olan en temel bölgelerdir.

Leg Press Hareketinin Faydaları Nelerdir?

Leg Press, gelişimi zor olan bacak kaslarını en hızlı şekilde güçlendirebilecek bir harekettir. Bacakların uzun ve geniş kas liflerine yeteri kadar kan ulaşmasını sağlayarak bu bölgeyi çabucak şekillendirebilen Leg Press; aynı zamanda vücudun kondisyon seviyesine de olumlu katkı sağlar. Diğer bazı Leg Press faydaları ise şöyledir:

  • Farklı vücut bölgelerinin çalıştırılacağı antrenmanlardan daha çok verim alınmasını sağlar.
  • Bacaklardaki kan dolaşımının hızlanması, vücuttaki toksinlerin kandan süzülmesini hızlandırır.
  • Vücudun neredeyse yarısını meydana getiren bacaklar, yeteri kadar çalıştırılmaları halinde güçlülük hissi ortaya çıkarır. Bacak genelindeki kas yeterliliği ve görüntü çekiciliği bu sayede özgüveni artırabilir.
  • Erkeklik hormonu olan testosteron, bu büyük kas grubunun etkin bir şekilde çalışmasından sonra maksimum seviyeye ulaşır.

Leg Press Bacak İnceltir Mi?

Diğer Blok Yazıları