L-Carnitine Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Supplementler

13 Haziran 2022

L-Carnitine Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? cover

L-Carnitine, lizin ve metiyonin amino asitlerinden türetilmiş olan bir başka amino asittir. L-Carnitine, vücudun kendi başına üretebildiği amino asitlerden biridir. L-Carnitine kullanımı, enerji üretimi için elzemdir. L-Carnitine, en fazla iskelet sisteminde ve kalp kaslarında bulunur. Böbrek, karaciğer ve beyin içinde de bulunan bu amino asit, 15 mg kadar karaciğer ve böbreklerde üretilmektedir. Bu amino asit, günlük beslenme içerisinde tüketilen besinlerden 30 mg kadar alınabilir. Bu amino asit, pek çok besinde bulunur ancak en çok et ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

Hayvan etinden daha fazla L-Carnitine sağlanabilmektedir. Ancak, endüstriyel üretim içinde, üretilen etlerin kalitesinin azalması, etten alınabilen L-Carnitine amino asidinin de azalmasına sebep olmuştur. Bu da evrimsel olarak yeni nesillerde, yağ yıkımını hızlandıran amino asitlerin daha az olması sebebiyle kilo artışının daha fazla olmasına yol açmıştır.

L-CARNITINE SATIN AL

L-Carnitine Ne İşe Yarar?

L-Carnitine'in görevi, yağların, özellikle de uzun zincirlerle bağlanmış olan yağların, hücre içinde mitokondriye taşınmasını sağlamaktır. Mitokondri içinde oksijenin varlığında yakılan yağ asitleri ATP üreterek enerji olarak kullanılmak üzere vücutta dolaşıma sokulmaktadır. Bu işleyiş, vücut hem yoğun şekilde hareket içerisindeyken hem de bazal metabolizmadayken devam eder. Ancak, vücudun hareketli olması özellikle de dayanıklılık gerektiren antrenmanlardan çıkmış olması, ATP üretiminin daha fazla olmasını sağlamaktadır.

Bilim insanları tarafından İskoçya’da yapılan araştırmalarda, bu amino asitlerin sadece yağ taşımadıkları, aynı zamanda kas hücrelerinde bulunan insülinin de aktivitesini artırdıkları tespit edilmiştir. Düzenli ve yeterli miktarda L-Carnitine kullanımı, kandaki glikoz miktarını dengeli tutabilmekte ve glikojen doygunluğunu giderebilmektedir.

L-Carnitine Faydaları Nedir?

L-Carnitine'in sağladığı yararlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yağ Kaybı: Yakılması gereken yağların mitokondri içine gönderilmesini sağlayan bu amino asit, yağ kütlesinin azalmasını sağlamaktadır.
  • Kas Kütlesi: Direnci ve dayanıklılığı artıran bu amino asit, kas çalışması yapan kişilerin daha dayanıklı olmasını sağlar. Uzun sürede kas oluşumunu etkileyen amino asit, kaslarda oksijen kullanımını da artırarak daha fazla kalori yakılmasını sağlar.
  • Kemikler: Kemiklerde görülebilecek tahribatın önüne geçen amino asit, özellikle ileri yaşlarda olan kişilerde yaşanabilecek kemik erimesi y da romatizması gibi hastalıkların da önüne geçer.
  • Böbrek Tedavisi: Böbrekler, sağlıklı işleyişlerini sürdürebilmeleri için, L-Carnitine üretmektedir. Böbreklerde yaşanabilecek herhangi bir rahatsızlıkta L-Carnitine takviyesi alınabilir.
  • Erkek Kısırlığına Faydası: L-Carnitine kullanımı, erkeklerde sperm sayısının artmasına ve sperm kalitesinin yükselmesine sebep olur. Bu sebeple, sperm sayısı düşük olan erkekler, bu amino asidi kullanabilirler.

L-Carnitine Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

L-Carnitine kullanımı, karbonhidratlarla birlikte alınarak gerçekleştirilmelidir. İnsülin en yüksek seviyede olduğu zaman, kaslar L-Carnitine kullanımını gerçekleştirebilir. L-Carnitine kullanırken, 30 ila 40 karbonhidrat, 20 ila 30 gram protein ve 2 ila 3 gram L-Carnitine kullanımı en iyi sonucu verebilmektedir.

Bu amino asidin kullanımı için belirlenmiş bir zaman aralığı bulunmamaktadır. Ancak, antrenman öncesinde alınan amino asitler, daha fazla etki gösterebilmektedir. Alınan takviye amino asidin içeriğinde kafein bulunuyorsa, bu amino asidin antrenman öncesinde alınması daha yararlı olmaktadır.

Diğer Blok Yazıları