Kas spazmı ya da bilinen diğer adıyla kramp, mide de dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkan sorunların başında gelir. Kramp, kaslarda meydana gelen ağrı ve kasılma olarak tanımlanabilir. Vücudun çeşitli bölgesinde hissedilen krampların birden fazla nedeni olabilir. Özellikle gün içinde aktif olan, ağır işlerde çalışan ve sporla ilgilenenlerde görülen kramplar çoğu zaman fiziksel aktivitelere bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı durumlarda çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Kramp çoğu zaman basit çözümlerle giderilebilen bir sorun olsa da daha ciddi durumlarda tedavi gerektirebilir.
Kramp neden olur?
Kramp nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Elektrolit seviyelerindeki dengesizlik kramp nedenlerinden biridir. Elektrolit seviyelerindeki dengesizliğin esas nedeni vücuttaki suyun azalmasıdır. Örnek vermek gerekirse; gıda zehirlenmesi dolayısıyla meydana gelen kusma, ishal ve terleme vücutta ani su kaybına neden olur. Vücuttaki ani su kaybı da çeşitli sorunlara yol açabilir. Bunlardan biri kaslarda şiddetli kramp oluşumudur.
- B1, B5, B6 ve D vitamini eksikliği kramp nedenlerinden biridir.
- Yoğun sigara ve alkol kullanımı, diyabet hastalığı ve dolaşım bozuklukları kramp nedenlerinden biridir.
- Kaslar için oldukça önemli olan minerallerden kalsiyum ve magnezyum eksikliği kramp nedenlerinden biridir.
Midede kramp neden olur?
Mide kramplarının nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Ülser, gastrit ve reflü gibi rahatsızlıklar mide kramplarına neden olabilir.
- Huzursuz bağırsak sendromu, aniden ortaya çıkan ve birkaç gün şiddetli şekilde semptom gösteren bir rahatsızlıktır. Huzursuz bağırsak sendromunda yoğun mide krampları, tuvalette zorlanma ve şiddetli sancı görülebilir.
- Gıda zehirlenmesi yüksek ateşe, titremeye, halsizliğe, mide bulantısına, kusmaya ve midede şiddetli kramplara neden olabilir.
- Ani stres, korku ve heyecan midede kramp nedeni olabilir.
- Regl döneminde kadınlarda mide krampları sık görülür. Mide krampları her kadında şiddetli olmamakla beraber regl sancısı olarak da tabir edilir.
- Hızlı ve gereğinden fazla yemek yemek, mide kramplarına neden olabilir.
Bacakta kramp neden olur?
Bacakta kramp nedeni çoğunlukla yanlış hareketler yapmak ve ağır sporlarla uğraşmaktır. Örnek vermek gerekirse; merdiven çıkarken fazla hızlı olmak sakıncalıdır. Düşme tehlikesinin yanı sıra zorlanan bacak kaslarının aniden gerilmesi, bacakta hissedilen şiddetli bir kramp nedeni olabilir. Bununla birlikte, vitamin ve mineral eksiklikleri de bacakta kramp nedenlerinden biridir. Sporla uğraşanlar vücutlarına fazla olan ağırlıkları kaldırırken en çok bacak ve kol kaslarına yüklenirler. Bu durum ağırlık kaldırırken bacaklarda ve kollarda şiddetli kramplara neden olabilir. Spor yaparken meydana gelen kas kramplarının başlıca nedeni spordan önce ısınma egzersizlerinin yapılmamasıdır. Henüz hazır durumda olmayan kaslar aniden zorlanınca kramp meydana gelebilir.
Kramp nasıl geçer?
Krampların geçmesi için önce kramplara neyin sebep olduğu saptanmalıdır. Örneğin, vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan krampların geçmesi için vitamin-mineral açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerekir.
Vücuda kramp girdiğinde ne yapılmalıdır?
Vücuda kramp girdiğinde yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Ani kramplar kişilerde paniğe neden olabilir. Öncelikle bu durumun geçici olduğunu unutmayın ve rahat edebileceğiniz bir yere oturun.
- Krampların girdiği bölgeye yavaşça masaj yaparak rahatlamaya çalışın. Kramp bacaklarda ya da kollarda hissediliyorsa o bölgeyi zorlamadan hafifçe baskı uygulayın. İmkânınız varsa bitkisel yağları kullanın ve kaslarınıza bitkisel yağlarla masaj yapın. Dairesel hareketlerle yavaşça kaslara masaj yapmak kasların önemli ölçüde rahatlamasına yardımcı olur.
- Bir süre dinlendikten sonra krampların girdiği bölgeyi yavaşça hareket ettirin. Dairesel hareketlerle eklemlerinizi oynatın ve kramp hafifleyene kadar bunu sürdürün.
- İmkânınız varsa sıcak su torbasını krampların girdiği bölgeye koyun. Kramp hafifleyene kadar sıcak su torbasını tutmaya devam edin.
- Mide bölgesinde hissedilen kramplar için de sıcak su torbasını kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, şiddetli kramplar için ağrı kesici ilaçları kullanabilir, midenizi rahatlatması için bitki çayı hazırlayabilirsiniz. Ihlamur, papatya çayı, melisa çayı ve nane limon midenin önemli ölçüde rahatlamasını sağlar. Regl döneminde hissettiğiniz kramplar için kekik çayı içebilirsiniz. Kekik çayı mideye iyi geldiği gibi doğal adet söktürücü olarak bilinir. Geciken kanamaların başlaması için kekik çayı önerilir.
Kramp nasıl önlenir?
Krampların önlenmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Ani hareketler yapmaktan, hızlı merdiven çıkıp inmekten ve ağır sporlar yapmaktan kaçının.
- Spora başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yapın ve vücudunuzu hazır hale getirin.
- Vitamin ve mineral eksikliğiniz olup olmadığını anlamak için belirli aralıklarla kan tahlili yaptırın ve rutin doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.
- Vitamin ve mineral eksikliğiniz varsa bunu önemseyin. Birçok insan vitamin ve mineral eksikliğinin üstünde durmasa da vitamin ve mineral eksiklikleri önemli sorunları beraberinde getirebilir. Bu nedenle vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketin, gerekiyorsa vitamin takviyesi alın.
- Uzun yürüyüşlerde ortopedik ayakkabılar tercih edin. Topuklu ve dar ayakkabılarla yürümek uzun vadede ayakta yara oluşumuna, ani bacak kramplarına ve bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir.
Vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen kramp yetersiz sıvı alımı sonucu ortaya çıkabilir. Bu nedenle bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Erkekler için gün içinde tüketilmesi gereken su miktarı 3 litreyken kadınlar için gün içinde tüketilmesi gereken su miktarı 2 litredir. Elbette bu miktar hesaplanırken gün içinde tüketilen diğer sıvılar da baz alınmalıdır.