Kolajen, vücudun doku ve organlarının korunmasını ve yeniden yapılmasını sağlayan önemli proteinlerden biridir. Kolajen proteini, vücutta, deri, kemik ve kas hücreleri başta olmak üzere, pek çok organın hücrelerinde yer alır. Kolajen, insan vücudunda en çok bulunan proteindir ve vücutta bulunan tüm proteinlerin üçte birini oluşturur. Bağ dokularının yapısı için oldukça önemli olan kolajen, dokuların bir arada kalmalarını sağlar.
Kolajen Ne İşe Yarar?
Kolajen’in görevleri, kendi içinde özelleşirken, genel olarak bağ dokularının onarılması ve yeni bağ dokularının yapılması üzerindedir. Vücut içinde pek çok alanda bulunan ve farklı organlarda farklı görevler alan kolajen, vücudun sağlıklı işleyişini sağlamaktadır. Vücutta farklı tipte kolajenler bulunur. Bu kolajen tipleri şunlardır:
- Tip 1: Vücutta bulunan kolajenlerin %90’ını oluşturmaktadır. Bu kolajenler yapısal olarak, sıkıca demetlenmiş ipliklere benzemektedir. Bu kolajenler, kemik, deri, kas ve diş yapısının oluşmasında kullanılır.
- Tip 2: Bu kolajen demetleri, Tip 1 kolajenlere göre daha gevşek şekilde bağlanmıştır. Bu kolajenler, eklemlerin içinde bulunan elastik kıkırdakların oluşumlarında yer alırlar.
- Tip 3: Oldukça önemli olan bu kolajenler, kas, organ ve damar yapılarının temelinde yer almaktadır. Bu kolajen proteinlerinin eksikliklerinde, organ yetmezliği ya da organların tam olarak oluşamaması gibi durumlar görülmektedir.
- Tip 4: Bu tipte olan kolajenler, cilt yapısının oluşumunda kullanılmaktadır. Dış faktörlere çok fazla maruz kalan bu kolajen proteinleri, dayanıklılık bakımından güçlü durumdadır.
Kolajen Faydaları Nedir?
Kolajen’in yararları, vücudun işleyişinin hatta canlılığını sürdürebilmesinin sebebidir. Kolajen proteini, genel olarak yaşlanmayı yavaşlatarak insan ömrünün daha kaliteli ve uzun olmasını sağlamaktadır. Saç bakımından, sağlıklı tırnaklara kadar pek çok alanda etkili olan kolajen, yaşlanma belirtisi olan kırışıklık ve çizgilerle de savaşmaktadır.
İnsanlarda yaşlanma, vücutta bulunan kolajen proteinlerinin azalmasıyla orantılı olarak gerçekleşir. Cilt hücrelerinin içinde bulunan kolajen miktarı azaldıkça, cilt esnekliğini kaybeder ve çatlayarak derin çizgi ve kırışıklıkların oluşmasına sebep olur. Düzenli olarak kolajen takviyesi yapılması, cildin daha esnekliğini daha geç kaybetmesini sağlayarak yaşlanma karşıtı bir işleyişte bulunur. Kolajen yoğunluğu artırılan ciltlerin nem dengesi de sağlanır ve cildin kurumasından kaynaklanan sorunlar da ortadan kaldırılır.
Kolajenler aynı zamanda kas oluşumunda da etkilidir. Kas gruplarını çalıştıran sporlar yapan kişiler, kolajen takviyesi kullanarak daha fazla kas kütlesine daha kısa zamanda sahip olabilirler. Kolajen takviyesi sayesinde, vücudun yağ kütlesi azalır ve kullanan kişiler, kalp ya da diyabet gibi kronik hastalıklara daha zor yakalanırlar.
Kolajen Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?
Kolajen kullanımı için üretilmiş olan ürünler, kullanım amacına göre de çeşitlendirilmişlerdir. Cilt üzerinde kullanılacak olan kolajen takviyeleri, sıvı formda üretilmiş olup sabah ve akşam yapılan rutin cilt temizliğinin ardından kullanılabilir. Bunun dışında, kolajen bazı besinlerin tüketilmesi yoluyla da alınabilir. Özellikle, C vitamini içeren besinler, kolajen proteinin sentezlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Bakır mineralini içeren besinler, sentezlenen kolajenin düzenlenmesinde görevlidir. Yeterli miktarda bakır tüketildiğinde, kolajen rahat bir şekilde hücrelere taşınır ve sağlıklı bağ dokuları kurarlar.