Kolajen Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Kolajen Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Kolajen, vücuttaki organların birçoğunda bulunan bir proteindir. Kolajen aynı zamanda, vücutta en çok bulunan proteindir. Özellikle bağ dokuları için oldukça önemli olan kolajen, bu bağ dokularının bir arada kalmasını sağlamaktadır. Deri, kemik, tendon ve ligamentler kolajene sahip en önemli vücut yapılarıdır. Kolajen, vücudun bir arada tutulmasını sağlamaktadır. Özellikle vücutta yer alan bağ dokuları, kolajen sayesinde birbirine bağlı şekilde bulunmaktadır.

Kolajen Ne Anlama Gelir?

Bedeni bir arada tutan madde anlamına gelen kolajen, vücudun dayanıklılığını ve esnekliğini sağlamaktadır. Vücudun her yerinde var olan kolajen özellikle, cilt dokusunda, kemiklerde ve bağ dokularında bulunmaktadır. Vücuttaki kolajen üretimi; yaşın ilerlemesi, sigara kullanımı ve ultraviyole ışıklarına maruz kalınması ile azalmaktadır. Azalan kolajen üretimi de vücutta bazı sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Kolajenin azalması; kırışıklıkların meydana gelmesine, cilt yapısının matlaşmasına, ciltte sarkmaların meydana gelmesine, kas kütlelerinin azalmasına, saç yapılarının bozulmasına, kemik yapılarının güçsüzleşmesine, sakatlıkların artmasına ve kemik erimesi riskinin artmasına sebebiyet verebilmektedir.

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Kolajen, vücutta doğal olarak üretilmektedir. Ancak kişilerin yaşlanması ve bazı dış faktörler, kolajen üretiminin azalmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda kişilerin, kolajen takviyeleri kullanmaları gerekmektedir. Kolajenin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kolajen, cilt yapısının sıkılaşmasını sağlar.
  • Saç dökülmesini engeller.
  • Kas ve kemik yapılarının güçlenmesini sağlar.
  • Kalp sağlığının korunmasını sağlar.
  • Uyku kalitesinin artmasını sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Diğer Blok Yazıları