Ketojenik Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Ketojenik Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Ketojenik kelimesinin kökeni ‘ketozis’ kelimesidir. Ketozis kelimesi, düşük karbonhidrat tüketimi ile vücudun enerji elde etmek için yağ yakması anlamına gelmektedir. Ketojenik kelimesi, genellikle uygulanan diyetler için kullanılmaktadır. Ketojenik diyetler, kişilerin daha az karbonhidrat tüketmesini sağlayarak, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi elde edebilmesi için vücutta var olan yağların yakımını gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Böylelikle, vücuttaki yağ yakım sürecinin kilo verilmesi adına daha etkili olması sağlanmaktadır.

Ketojenik Ne Anlama Gelir?

Daha az karbonhidrat tüketimi anlamına gelen ketojenik kelimesi, Almanca kökenlidir. Ketojenik diyet uygulamak isteyen kişilerin mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir. Bu diyet, kişilerin vücut değerlerine, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle, ketojenik diyet yapacak kişilerin oldukça dikkatli davranması gerekmektedir. Ketojenik diyet aynı zamanda, bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Epilepsi, diyabet ve kanser rahatsızlarının tedavilerinde ketojenik diyet uygulaması gerçekleştirilmektedir.

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyet farklı türlere sahiptir. Standart ketojenik diyet, yüksek proteinli ketojenik diyet, döngüsel ketojenik diyet ve hedefe yönelik ketojenik diyet en çok bilinen ketojenik diyet türleridir. Ketojenik diyetin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Ketojenik diyet, epilepsi gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.
  • Doğru bir şekilde uygulanan bu diyet ile kontrollü bir şekilde kilo verilmesi sağlanırken birçok hastalığa karşıda koruma elde edilmektedir.
  • Kolesterol, şeker ve kalp rahatsızlıklarının meydana gelme riskini düşürmektedir.

Diğer Blok Yazıları