Kayısının Faydaları Nelerdir? Hangi Vitaminleri ve Besinleri Bulundurur?

Besinler

25 Ocak 2023

Kayısının Faydaları Nelerdir? Hangi Vitaminleri ve Besinleri Bulundurur?
 cover

Kayısının bilinen faydaları arasında diyet yapan kişilerin diyetlerini bozmadan tatlı ihtiyaçlarını bu meyve sayesinde karşılayabilmeleri gelebilir. Kurutularak 4 mevsim tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Kayısının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlık gibi sorunlar yaşayan kayısı tüketmelidir. Hem kurusu hem de tazesi kullanılabilir. Tazesi doğrudan yenirken kurusu ya doğrudan ya da haşlanıp suyuyla birlikte tüketilebilir. Hemoroit rahatsızlığına karşı yararlıdır. Bağırsak sorunlarının tedavisinde kullanılır.
  • Hamilelerde sıklıkla görülen bağırsak problemlerinde kullanımı, rahat bir hamilelik geçirilmesini sağlar.
  • Bebeklerin ek gıdaya geçişleri sırasında, bağırsak gelişimleri için çok faydalıdır.
  • Beyin gelişimi ve rahatsızlıkları için çok önemlidir. Özellikle araştırmalar beyin kanaması riskini azalttığını göstermiştir. Unutkanlık ve hiperaktivite gibi rahatsızlıkların semptomlarını azaltır. Okul çağındaki çocukların beyin gelişimini desteklediği için tüketilmesi önerilmektedir.
  • Zengin lif içeriğiyle diyet listelerinin olmazsa olmazıdır. Tokluk hissi sağlar ve kolayca kilo verilmesine yardımcı olur. Sağladığı enerji ile ara öğünleri destekler.
  • İçeriğinde bulunan A ve K vitaminleri sayesinde kemik sağlığını korur, kuvvetlenmesini sağlar.
  • İçerisinde bulunan likopenler sayesinde kalp hastalıklarının oluşumunu engeller.
  • Kas kramplarını önler, sporcuların bu yüzden çok tercih ettiği bir besin kaynağıdır.
  • Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Hazımsızlık, gaz, ülser, mide krampı, mide ekşimesi gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.
  • Kanser riskini minimum dereceye indirir, içindeki C vitamini sayesinde vücuttaki serbest radikaller yok olur. Tümörlerin yok olmasını sağlar. 
  • Demir destek deposudur. Özellikle çocukların ve bebeklerin sağlıklı gelişimleri için, beslenme takvimlerine eklenmelidir.  
  • Kan değeri düşük olan kişilerin üzüm ile birlikte tüketmesi önerilir.
  • İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde göz hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Tedavi sırasında kullanılırsa iyileşmeye destek olur.
  • Ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Astıma iyi gelir. Broşları açar.

Kayısının faydaları içerdiği vitaminlerden kaynaklanmaktadır. Şimdi kayısının içerdiği vitaminleri inceleyelim.

Kayısı Hangi Vitaminleri Bulundurur?

Kayısının içerdiği vitaminler, A vitamini, B2 vitamini, B5 vitamini, B9 vitamini, C vitamini ve E vitaminidir. İçerdiği bol B vitaminleri sayesinde vücuda enerji verir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine neden olur. E vitamini ise cilt üzerinde faydalıdır, yaşlanmayı önleyip cilde parlaklık kazandırır.

Kayısı Hangi Besinleri Bulundurur?

Kayısının besin içeriği çok zengindir. İçeriğinde vitamin ve minerallerin yanı sıra protein, lif, yağ ve şeker içerir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, alüminyum, bakır, demir ve fosfor içerdiği minerallerdir. İçerdiği besin değerinin yüksek olması nedeniyle insan sağlığı için çok faydalıdır. Özellikle içerdiği demir sayesinde kansızlığa iyi gelir.  100 gram yaş kayısı yaklaşık olarak 48kcal, 100 gram kurutulmuş kayısı ise yaklaşık olarak 248kcal kadardır.

Kayısı Nasıl Tüketilir?

Kayısının tüketimi ister kurusu ister tazesi şeklinde olabilir. Yazın taze kayısı bol miktarda bulunurken kışın kurusu yerini alır. Diyet listelerinde metabolizmayı hızlandırması nedeniyle sıklıkla yer alır. Kendisi tüketilebileceği gibi çayı da yapılabilir. 

Kayısı çayı sindirime iyi gelir. Kabızlık, gaz ve hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.

Kayısı tatlılarda kullanılabileceği gibi reçel ve komposto olarak da tüketilebilir.

Kayısı içerikli cilt maskeleri yapılarak güzellik sektöründe de kullanılabilir.

Kayısının Zararları Nelerdir?

Kayısının zararlarını düşünecek olursak akla ilk fazla tüketiminin ishale yol açması gelebilir. Fazla tüketilmesi bağırsakların fazla çalışmasına yani ishale neden olur. Kayısı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerjik ve hassas bünyeler kullanırken dikkatli olmalıdır. 

Ayrıca diyabet hastaları kayısının faydaları çok diye kayısıdan yapılan reçel ve komposto gibi ürünleri tüketirken, şeker içeriğini kontrol etmelidir.

Diğer Blok Yazıları