Kasık ağrısına iyi gelen yöntemlerin denenmesi için öncelikle ağrının sebebinin tespit edilmesi gerekmektedir. Tıp dilinde Pelvik ağrı olarak adlandırılan kasık ağrısı, karın ve pelvis bölgesinin alt kısmında oluşur. Bu ağrı, kadınlarda ve erkeklerde farklı sağlık problemlerini işaret ediyor olabilir. Ağrı hafif bir şekilde ya da bıçak saplanması hissiyatı veren ani ve şiddetli bir şekilde meydana gelebilir. Kasık ağrısının nedeni, kişiden kişiye ve cinsiyetten cinsiyete göre değişebilir.
Kasık Ağrısı Neden Olur?
Kasık ağrısının nedenleri oldukça çeşitlidir. Kadınlarda görülen kasık ağrısı, özellikle üreme organlarının bu bölgede toplanması sebebiyle, regl dönemlerinde sıklıkla gerçekleşebilir. Erkeklerde ise enfeksiyonlara bağlı olarak bu bölgede yer alan lenf bezlerinin şişmesi gibi önemli sebeplerle ya da pelvik kasların fazla gerilmiş olması gibi basit sebeplerle ortaya çıkabilir. Kasık ağrısına sebep olan faktörler şunlardır:
- Yumurtalıkta yer alan kistlerin patlaması ve kendi etrafında dönmeye başlaması yani burkulması,
- Korunma yöntemlerinden spiralin kullanımı,
- Fıtık kasığı,
- Çok aktif mesane,
- Apandisit,
- İdrar yollarında taş ya da kum oluşumu,
- Dış gebelik,
- Düşük,
- Stres,
- Bel fıtığı,
- Yakın zamanlı doğum ya da sezaryen ameliyatı.
Kasık Ağrısı Tanısı
Kasık ağrılarında tanı konulması, ağrının kaynağının tespit edilmesidir. Öncelikle, hekim tarafından ön fiziki muayene yapılır. Arkasından, hekimin talepleri doğrultusunda kan testleri ve ultrason gibi görüntü testleri istenebilir. Bu süreçte, hangi testlerin yapılacağını hastanın hikayesi belirleyeceği için, her hastadan istenen testler farklı olabilir. Genellikle, hastalardan istenen testler şunlardır:
- Kan ve idrar testleri,
- Gebelik testi,
- Dışkı testi,
- Vajinal kültürlerin incelenmesi,
- Tanı için kullanılmak üzere laparoskopi,
- Kemik yoğunluğu testi,
- Kolonoskopi ve histeroskopi,
- Pelvis bölgesine ilişkin bilgisayarlı tomografi çekimi,
- Pelvis bölgesine ilişkin röntgen ve ultrasonografi çekimleri.
Kasık Ağrısı Tedavisi
Kasık ağrısı tedavisi, yapılan testlerin sonucunda tanın koyulması ve ağrının kaynağının tespit edilmesinin ardından başlar. Kasık ağrısına sebep olan bir hastalık varsa, öncelikle bu hastalığın tedavi edilmesi üzerine çalışılır. Kasın ağrının dindirilmesi için ilaç tedavisi yapılabilmektedir. Asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler, bu ağrının kısa süreli de olsa dindirilmesi üzerinde etkilidir. Eğer kasık ağrısının nedeni, burada bulunan kasların fazla gerilmesi ise, ağrı kas gevşeticiler kullanılarak tedavi edilebilir.
Regl döneminde ortaya çıkan kasık ağrılarının tedavisinde, hormon içerikli ilaçlar kullanılabilmektedir. Üreme organlarında var olan bir enfeksiyon sebebiyle oluşan ağrılarda, öncelikle üreme organlarından kültür alınarak ağrıya sebep olan ajan belirlenir ve bu tespitin ardından antibiyotik, antiviral veya antifungal ilaçların kullanımına geçilir. Bazı durumlarda, antidepresanlar da tedavi edici olarak kullanılabilmektedir.
Kasık Ağrısında Cerrahi Operasyon?
Kasık ağrısının tedavisinde cerrahi operasyon gerektiren bazı durumlar da vardır. Ağrıya sebep olan büyük yumurtalık kistleri gibi durumlarda, laparoskopi tekniği ile tedavi sağlanabilir. Çok ihmal edilmiş ve ilerlemiş olan bazı vakalarda, rahim ve yumurtalıkların alınmasını gerektiren durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumlarda histerektomi operasyonu uygulanmaktadır. Kas, kemik ya da fıtık rahatsızlıkları sebebiyle ortaya çıkan ağrılarda, fizik tedavi ile çözü aranmaktadır. Ancak, fizik tedavinin etkili olmadığı durumlarda, fıtığa cerrahi müdahale yapılması gerekir. Bu operasyonlar mikro cerrahi yöntemiyle yapıldığı için hızlı bir şekilde iyileşme sağlanır. Kişinin tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına, ancak kişinin tanısının koyan hekim karar verebilir.