Karın şişmesi ve sertleşmesi neden olur? Nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Sağlık

11 Mayıs 2023

Karın şişmesi ve sertleşmesi neden olur? Nasıl geçer? Ne iyi gelir? cover

Karın şişmesi, her insanın hayatı boyunca bir kez de olsa başına gelmiş yaygın sorunlardan biridir. Karın şişmesi ve sertleşmesi yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda ve bebeklerde de görülür. Karındaki şişmenin ve sertleşmenin birden fazla nedeni olabilir. Karın şişliği ve karın sertliği bazen basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıkarken bazen ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Özellikle sık sık tekrarlayan ve uzun süre giderilemeyen karın şişliği ve sertliği, mutlaka bir doktor tarafından incelenmelidir.

Karın şişmesi ve sertleşmesi neden olur?

  • Gastrit, reflü, mide fıtığı ve ülser gibi rahatsızlıklar karında şişmeye ve sertliğe neden olabilir.
  • Gaz sıkışması, karında şişmeye ve sertliğe neden olabilir. Bunun esas nedeni vücuttan atılamayan gazın birikmesi ve karnın şişmesine neden olmasıdır. 
  • Hazımsızlık gibi sindirim sorunları karında şişmeye ve sertliğe neden olabilir. Zor sindirilen ağır yemeklerden sonra karında şişkinlik ve sertlik oldukça sık görülür.
  • Gereğinden fazla yemek yemek, karında şişmeye ve sertliğe neden olabilir. 
  • Aşırı su tüketimi, karında şişmeye ve sertliğe neden olabilir.
  • Kabızlık sorunu karında şişmeye ve sertliğe neden olabilir.
  • İrritabl bağırsak sendromu ya da bilinen diğer adıyla huzursuz bağırsak sendromu, karında şişmeye ve sertliğe neden olabilir.
  • Hamilelik, karında şişmeye ve sertliğe neden olur.
  • Gıda zehirlenmesi karında şişmeye ve sertliğe neden olur. Gıda zehirlenmesinde karın şişliğinin ve karın sertliğinin yanı sıra ishal, ateş, iştahsızlık, titreme ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. 
  • Regl döneminde birçok kadında karın şişliği ve karında sertleşme görülebilir. Özellikle regl düzensizliklerinde vücutta oluşan ödemler ve gerginlik oldukça yaygındır.

Karın şişmesine ve sertleşmesine ne iyi gelir?

  • Karnınız şiştiğinde ve sertleştiğinde yemek yemekten kaçının. Midenizi bir süre dinlendirin ve midenizi rahatlatan bitki çayları tüketin. Ihlamur, papatya çayı, melisa çayı ve nane limon gibi bitkisel yöntemleri kullanarak daha iyi hissedebilirsiniz.
  • Yoğurt hazımsızlığa, şişkinliğe ve mide yanmasına iyi gelen oldukça faydalı bir besindir. Karın şişmesi ve sertleşmesi gibi sorunlarda etkili olan yoğurdu biraz tüketerek rahatlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, yoğurdun marketlerde satılan hazır ve uzun süre bozulmayan yoğurtlardan değil doğal yoğurt olmasıdır.
  • Karnınız şiştiğinde ve sertleştiğinde bir süre istirahat etmeyi deneyin. Dinlenirken karın bölgenize masaj yaparak rahatlayabilirsiniz.

Karındaki şişkinlik ve sertleşme hamilelikle ilgiliyse herhangi bir müdahaleye gerek kalmaz. Hamileyseniz bitkisel çaylardan tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Eğer karnınızın gereğinden fazla sert olduğunu düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek herhangi bir sorun olup olmadığından emin olabilirsiniz.

Çocuklarda karın şişmesi ve sertleşmesi neden olur?

Çocuklarda karın şişmesi ve sertleşmesinin nedeni çoğunlukla fazla yemek yemektir. Çocuklar yetişkinlere göre daha bilinçsizdir ve buldukları her şeyi yiyebilir, bu konuda aşırıya kaçabilirler. Bu durum karın şişkinliği ve karın sertliğinin yanı sıra ishal ve kabızlık gibi sorunları da beraberinde getirebilir. Çocuklarda kanser hastalıkları da karın şişkinliğine, karınsa sertliğe ve baş ağrısına neden olabilir. Mide ve bağırsak iltihabı da çocuklarda sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Mide ve bağırsak iltihabı, karın ağrısının yanı sıra karında sertliğe ve şişliğe neden olabilir. 

Bebeklerde karın şişmesi ve sertleşmesi neden olur?

Bebeklerde karın şişmesi ve sertleşmesinin nedeni çoğunlukla gaz problemidir. Bebekler gazları olduğu zaman huzursuz hissederler ve sık sık ağlarlar. Bebeklerin gazı olup olmadığını anlamak için karınlarına dokunulabilir. Karında hissedilen sertlik ve şişliğin yanı sıra bebekte huzursuzluk ve ağlama görülüyorsa gazı çıkarılmalıdır. Bebeklerde gaz sorununa bağlı olarak ortaya çıkan şişkinlik ve sertlik ciddi bir sorun değildir. Bebeğin gazının çıkarılmasıyla şişkinlik ve sertlik de giderilmiş olur. Yine de bebeğinizde anormal bir karın şişliği ve karın sertliği olduğunu düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna giderek bebeğinizi kontrol ettirebilirsiniz.

Karın şişmesi ve sertleşmesi nasıl tedavi edilir?

Karın şişmesi ve karın sertleşmesinin tedavisi için öncelikle şişliğe ve sertliğe neden olan rahatsızlık teşhis edilmelidir. Örneğin, karındaki şişliğin ve sertliğin nedeni kabızlık ise kabızlığa iyi gelen yiyeceklerin yenmesi tedavi için yeterli olur. Kabızlık sorununun giderilmesiyle şişkinlik ve sertlik sorunu da giderilmiş olur. Eğer karındaki şişliğin ve sertliğin nedeni mide ile bağırsak rahatsızlıklarıysa bu rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar yeterli olur. Özellikle gaz sıkışması, hazımsızlık ve şişkinlik için verilen ilaçların kullanılması hastaların rahatlamalarını sağlar. 

Karın şişmesi ve sertleşmesi nasıl önlenir?

Karın şişmesi ve karın sertleşmesinin önlenmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Fazla baharatlı, acı ve yağlı yemekler yemekten kaçının. Örneğin, balık yemeğe karar verirseniz balığı iyice pişirin ve fazla tuz kullanmayın. Baharatlarda aşırıya kaçmamaya özen gösterin, küçük parçalar halinde yiyerek parçaları iyice çiğneyin. Hızlı yemek yemek ve büyük parçalar halinde yemek hazımsızlığa, şişkinliğe ve karın sertliğine neden olabilir.
  • Bebeğinizde görülen karın şişliği ve sertliği için bebeğinizi kucağınıza alarak yavaşça sırtını okşayın. Bebeğinizde şişlik oluşumunu engellemek için bu eylemi her gün birkaç kez tekrarlayın.

Gereğinden fazla yemek yemek karın şişmesi ve sertleşmesi gibi sorunlara yol açacağından akşam yemekleri başta olmak üzere kahvaltıda ve öğle yemeklerinde aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

Diğer Blok Yazıları