Karbonhidrat Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Karbonhidrat Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Karbonhidrat, vücuda enerji veren bir besin kaynağıdır. Doğada en çok bulunan organik bir maddedir. Kişilerin beslenmesi sağlayan en önemli besin kaynakları arasında yer almaktadır. Karbonhidratlar, bazı vücut işleyişlerinin sağlıklı bir şekilde yerine gelmesini sağlamaktadır. Karbonhidratların yapı taşları ise glikozdur. Karbonhidratlar, kişilerin günlük olarak tüketimini gerçekleştirdikleri besin gruplarından temin edilmektedir.

Karbonhidrat Ne Anlama Gelir?

Vücut için gerekli olan besin kaynağı anlamına gelen karbonhidrat; karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan bir biyolojik moleküldür. Kişilerin vücut sistemlerinin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için karbonhidrat içerikli gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir. Günlük olarak belirli miktarlarda tüketilmesi gereken karbonhidrat, fazla oranlarda vücuda alınması durumunda insanların sağlığını bozabilmektedir. Fazla karbonhidrat tüketimi; obezite, diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlıklar ve kolesterol gibi sorunların meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle diyetisyenler tarafından hazırlanan listelerde, karbonhidrat içerikli gıdaların tüketimi, sadece vücudun ihtiyacı kadar belirlenmektedir.

Karbonhidratın Faydaları Nelerdir?

Karbonhidrat, vücut için gerekli olan maddelerden birisidir. Bu nedenle karbonhidrat tüketiminin tamamen kesilmesi doğru bir davranış değildir. Ancak, vücut ihtiyacından fazla tüketilmesi de belirttiğimiz sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Fazla tüketilmesinin zararları olduğu gibi yetersiz ya da hiç tüketilmemesi de vücut için zararlıdır. Bu nedenle düzenli ve yeteri miktarda tüketiminin gerçekleştirilmesi en sağlıklı tercih olacaktır. Karbonhidratın faydaları ise şu şekildedir;

  • Enerji sağlar,
  • Hastalıklara karşı vücut direncini arttırır,
  • Kalorinin dengelenmesini sağlar

Diğer Blok Yazıları