Kalori Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Kalori Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Kalori, bir enerji birimidir. Kişilerin yaşamları idame ettirmeleri için gerekli olan; nefes almak, hareket etmek, kan dolaşımının sağlanması ve kan pompalanması ile vücudun düzgün bir şekilde çalışmaya devam etmesi için bu enerjiye ihtiyacı vardır. Canlılar, kaloriyi besin değeri yüksek olan gıdalardan temin etmektedir. Besin değeri ne kadar yüksek ise, o gıdanın kalorisi de o kadar yüksek olmaktadır.

Kalori Ne Anlama Gelir?

Enerji birimi anlamına gelen kalori, ‘kcal’ ya da ‘kal’ terimleri ile ifade edilmektedir. Kişilerin kilo verebilmeleri için yüksek miktarda kalori yakımı gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Vücudun ihtiyacı olan miktardan daha fazla kalori içerikli gıdaların tüketilmesi, kişilerin kilo almasına ve vücuttaki yağ oranlarının yükselmesine neden olmaktadır. Yüksek oranda tüketilen kalori ise, kişilerin sağlığını her açıdan olumsuz yönde etkilemektedir. Kişilerin günlük kalori ihtiyaçları, uzman kişiler tarafından fizyolojik, yaş ve cinsiyete durumlarına göre hesaplanmaktadır. Normal şartlarda günlük kalori ihtiyacı 2.000 civarındadır. Bu, belirttiğimiz durumlara göre değişiklik göstermektedir. 2.000 kalorinin üstündeki tüketimler, kişilerin kilo almalarına neden olacaktır.

Günlük Olarak Yapılan İşler İle Kaç Kalori Yakılmaktadır?

Genellikle kadınların evde düzenli olarak yaptıkları işler bulunmaktadır. Bu rutin ev işleri, kalori yakımını gerçekleştirmektedir. Ancak, düzenli olarak yapılması durumunda vücut bu duruma alışır ve kilo verme sadece bu aktiviteler ile verilememeye başlanır. Günlük olarak yapılan işlerin kalori yakımları şu şekildedir;

  • Ütü yapmak (15dk): 35 kalori
  • Yemek pişirmek (15dk): 40 kalori
  • Çamaşır asmak (15dk): 50 kalori
  • Yatak toplamak: 62 kalori
  • Yer silmek (15 dk): 60 kalori

Diğer Blok Yazıları