Kafein Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Kafein Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Kafein, matein ve guaranin olarak da bilinen bir alkaloiddir. Kafein, bazı bitki yaprakların ve meyve çekirdeklerinde doğal olarak bulunmaktadır. Kişilerin günlük olarak kafein içerikli yiyecek ve içecekleri tüketmesi, vücut sağlığı açısından bazı faydalar sağlamaktadır. Ancak, bir uyarıcı olan kafeinin bulunduğu bu yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmesi durumu da vücudun farklı reaksiyonlar vermesine neden olmaktadır.

Kafein Ne Anlama Gelir?

‘Uyarıcı madde’ anlamına gelen kafein kelimesi, Fransızcadan dilimize geçmiştir. Orijinal hali ile dilimizde yer aldığı için Türkçe bir karşılığı bulunmamaktadır. Kafein, kişilerin günlük olarak düzenli tüketimini sağladığı gıda ürünleri içerisinde bulunmaktadır. 

Normal şartlarda kişilerin günlük olarak alabilecekleri kafein miktarı belirlenmiştir. Bu miktar; hamilelerde, yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olan kişiler ile düzenli ilaç kullanımı sağlayan kişilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Kafein; siyah çay, kahve, çikolata, enerji içecekleri ve kola gibi besin ürünleri içerisinde yer almaktadır.

Kafeinin Faydaları Nelerdir?

Kafein, günlük olarak yeterli miktarlarda tüketilmesi gereken bir maddedir. Aşırı tüketimi, kişilerin bu maddeye bağımlı hale gelmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda, vücut sağlığının etkilenmesine neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra, kişilerde nörolojik sorunlarında meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Düzenli tüketim ile kafenin faydaları ise şunlardır;

  • Migren ve baş ağrılarının giderilmesini sağlar.
  • Stres düzeyini düşürür.
  • Metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
  • Kişilerin daha kolay odaklanmasını sağlar.

Diğer Blok Yazıları