İştahsızlık nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?

Sağlık

11 Mayıs 2023

İştahsızlık nasıl geçer? Ne iyi gelir? Neden olur?
 cover

Anoreksiya ya da bilinen diğer adıyla iştahsızlık, her yaştan ve her cinsiyetten insanın karşılaşabileceği sorunlardan biridir. İştahsızlık bir hastalık değil, çeşitli hastalıklar sonucu ortaya çıkan bir semptomdur. Bebeklerde ve çocuklarda da sık görülen iştahsızlığın birden fazla nedeni olabilir. Normal şartlarda sağlıklı bir insan, çocuk ya da bebek belirli aralıklarla acıktığını hisseder. Fakat iştahsızlık söz konusu olduğunda son yemeğin üstünden uzun zaman geçmesine rağmen açlık hissedilmez. Hastalar bu durumu doktorlara farklı şekillerde özetleyebilirler. İştahsızlık bir hastalık olmadığı için tedavi gerektirmese de iştahsızlığa neden olan hastalığın tedavisi gereklidir. Aksi takdirde iştahsızlık kişide farklı sorunların da ortaya çıkmasına yol açar.

İştahsızlık neden olur?

İştahsızlık nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Disfalji ya da bilinen diğer adıyla yutma güçlüğü, iştahsızlığa neden olabilir. Disfalji çoğunlukla reflü, gastrit, ülser ve mide fıtığı gibi rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıkan bir sorundur.
  • Mide hastalıklarının tamamı iştahsızlığa neden olabilir. Toplumda yaygın olarak görülen ve hem mideyi hem de yemek borusunu etkileyen reflü, iştahsızlığa neden olan başlıca hastalıklardan biridir.
  • Depresyon ve stres, iştahsızlığa neden olabilir. Birçok insan kendini kötü hissettiği ve mutsuz olduğu dönemlerde iştahsızlık sorunu yaşayabilir. 
  • Hamileliğin ilk 3 ayında iştahsızlık görülebilir. Bu dönemde görülen iştahsızlık normal olarak kabul edilir.
  • Fazla yağlı ve baharatlı besinleri sık sık tüketmek birkaç gün süren iştahsızlığa neden olabilir. Bunun asıl nedeni fazla yağlı ve baharatlı yiyeceklerin mideyi rahatsız ederek mide bulantısına yol açmasıdır.
  • Gıda zehirlenmesi, iştahsızlığa yol açabilir. gıda zehirlenmelerinde yoğun bir mide bulantısı ve mide ağrısı olur. Kişi acıktığını hissetmez ve canı hiçbir şey yemek istemez. Bu duruma bağlı olarak ani kilo kayıpları görülebilir.
  • Yoğun sigara ve alkol kullanımı, iştahsızlığa neden olabilir.
  • İrritabl bağırsak sendromu ya da bilinen diğer adıyla huzursuz bağırsak sendromu, yoğun mide kramplarına ve mide bulantısına ek olarak iştahsızlığa neden olabilir. 

Diğer Blok Yazıları