Havucun sağlığa faydaları arasında ilk sırada beta karoten içermesiyle, güçlü bir antioksidan olması gelebilir. Havuç turuncu, sarı rengi karotenoidlerden, kırmızı, mor rengi antosiyaninlerden alır. Bunlar havuçta bulunan antioksidanlardır. Havucun faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İçerdiği A vitamini sayesinde göz sorunlarına karşı koruma sağlar. Özellikle gece körlüğü hastalığını önlemeye yarar. Katarakt olma riskini azaltır. Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma görevi yapar. Görme kaybını engeller.
- İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanserle savaşır. Vücuttaki serbest radikalleri yok eder. Meme, prostat, mide ve kolon kanserlerini engeller.
- İçerdiği C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Enfeksiyonların yok olmasına yardımcı olurlar.
- İçerdiği potasyum kan basıncını dengede tutar. Kalp hastalıklarının ve kalp krizinin oluşma riskini en aza indidir.
- İçerdiği lifler sayesinde kilo korunmasına yardımcı olur, diyetlerde kullanılabilir.
- Sindirime yardımcı olur, kabızlık sorununu gidermeye yarar.
- İçerisinde nişasta olmadığı için şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Kan şekerini dengede tutar. Hasta olmayan kişilerde de tüketilmesi şeker hastalığına yakalanma riskini düşürür.
- İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığına önemli faydaları vardır.
- Vücuttaki kolajen üretimini arttırır.
- Vücuttaki kolesterolü düşürür.
- Yüksek tansiyon hastaları için yararlıdır, çünkü tansiyonu düşürür.
- Cinsel gücü arttırır.
- Kan dolaşımını artırır.
- İnme, felç riskini azaltır.
- Mideyi korur.
- Dikkat bozukluğuna karşı etkilidir.
- Unutkanlık, Alzheimer ve erken bunama hastalıklarının oluşma riskini azaltır.
- Anne sütünü arttırır.
Havuç Hangi Vitaminleri Bulundurur?
Havucun içerdiği vitaminler, A vitamini, K vitamini, C vitamini, B vitamini, B6 vitamini ve E vitaminidir. Bir kış sebzesi olan havuç, vitaminler bakımından çok zengindir. Havucun faydaları göz önünde bulundurularak kışın bol miktarda tüketilmesi gerekir.
Havuç Hangi Besinleri Bulundurur?
Havucun besin içeriğinde karbonhidrat, lif, protein, şeker ve mineraller vardır. Bu mineraller sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demirdir. 100 gram havucun enerji değeri ortalama olarak 40kcal’ dir. Sahip olduğu kuvvetli besin değeri yüzünden çocukların tüketmesine özellikle dikkat edilmelidir. Çiğ olarak besin değeri, pişmiş halinden daha yüksektir, bu yüzden çiğ olarak tüketmek daha yararlıdır. Kışın alınan havuçlar daha taze ve vitamin bakımından daha zengindir.
Havuç Nasıl Tüketilir?
Havuç tüketirken mutlaka mevsime dikkat edilmelidir. Havuç kış sebzesi olduğu için kışın tüketilmelidir, kışın daha taze ve besin değeri daha yüksek olur. Çeşitlerinin her biri ayrı vitamin ve mineral içerir. Kök olarak turp ailesinde gelir fakat yaprakları bakımından maydanoz ailesine daha yakındır. Yeşil kısmı kadar yaprak kısmını da tüketmek faydalıdır.
Havuç hem sağlık alanında hem ilaç alında kullanılır. Havuç haşlanıp zeytinyağı ile karıştırılarak yaralara sürülürse tedavi edici özellik gösterir. Ayrıca bu karışım cilde sürüldüğünde cildin yenilenmesini sağlar. Hindistan cevizi yağı ile karıştırılırsa krem olarak kullanılabilir, cildi yumuşatır.
Havuç suyu tonik olarak kullanılabilir. Cilt ve güneş lekelerini geçirir. Cilt rengini açar. Makyaj temizlemek için de kullanılabilir.
Ayrıca yemeklerde, tatlılarda ve salatalarda kullanılabilir.
Havucun Zararları Nelerdir?
Havucun zararlarının başında yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbreklere zarar vermesi gelir. Böbrek rahatsızlığı olan kişiler kullanırken dikkat etmelidir. Alerji riski taşıyan bir sebzedir. Bazı kişilerde ağız içinde alerji yapabilir. Çözüm olarak pişirilerek yenmesi tavsiye edilir.
Fazla tüketimi sonucu deride turuncu renk değişimi olur. Tüketimi kesilince deri eski haline döner. Bu yüzden fazla miktarda tüketmemeliyiz.
İçerisinde bulunan A vitamini fazla tüketilmesi sonucu zehirlenmeye yol açabilir.
Havucun faydaları mucizevi olmasına karşınşeker hastaları doktora danışarak kullanmalıdır. Gebeler ve emziren anneler de aşırıya kaçmadan yine doktorlarına danışarak tüketmelidir.