Hava Sporları Nelerdir? Kaç Farklı Hava Sporu Var?

Sözlük

21 Eylül 2022

 Hava Sporları Nelerdir? Kaç Farklı Hava Sporu Var?
 cover

Hava sporları, havada gerçekleştirilen ve farklı dallara sahiplik yapan bir spor dalıdır. Ülkemizde, özellikle yaz aylarında Ege ve Akdeniz kıyılarında, hava sporlarına büyük bir ilgi gösterilmektedir. Gerek arazi koşulları gerekse hava koşulları, ülkemizde bu sporların gerçekleştirilmesi için oldukça uygundur.

Kişilerin yaz ve kış aylarında tercih edebilecekleri farklı birçok hava sporu bulunmaktadır. Bu tarz sporları tercih eden kişiler genellikle, macerayı ve yüksek adrenalin duygusunu seven kişilerdir. Hava sporlarında sağlık ile ilgili ciddi bir sorun oluşturmayacak kronik rahatsızlıklara sahip olmayan herkes, hava sporlarını gerçekleştirebilir.

Kaç Farklı Hava Sporu Vardır?

Dünyada ve ülkemizde oldukça ilgi gören hava sporları farklı seçeneklere sahiptir. Kişilerin kendilerine en uygun spor dalını tercih ederek gerçekleştireceği hava sporları, kişilerin kendilerini özgür hissetmelerini sağlamaktadır. ‘Kaç farklı hava sporu vardır?’ sorusuna aşağıdaki liste ile cevap verilebilir;

  • Yamaç paraşütü,
  • Yelken kanat,
  • Balon,
  • Planör,
  • Mikrolayt,
  • Model uçak,
  • Paraşüt

Hava Sporlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hava sporlarında dikkat edilmesi gereken başlıca nokta, ilk kez bu tarz sporları deneyecek kişilerin mutlaka bir profesyonel ile çalışmasıdır. Gerçekleştirilecek hava sporu için kişilerin yanında mutlaka konusunda uzman bir kişinin olması gerekmektedir. Yükseklik korkusu olan kişilerin, hava sporlarını tercih etmeden önce iyice düşünmesi gerekmektedir. Yüksek seviyede adrenalin, kişilerin havada sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Kronik tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin bu tarz sporları tercih etmeden mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir. Kişilerin tercih edeceği hava sporları için gerekli ekipmanların eksiksiz bir şekilde kullanılması da son derece önemlidir.

Hava Sporları İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Hava sporları, tehlikeli olarak nitelendirilen sporlar arasında yer almaktadır. Özellikle ülkemizde tercih edilen paraşüt, yamaç paraşütü gibi hava sporları için yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. Daha küçük yaş gurubuna sahip kişilerin bu tarz sporları yapabilmesi için aile izinlerine gerek duyulmaktadır. 

Hava sporları içerisinde yer alan balon ise, altı yaş ve üstü çocukların tercih edebileceği bir aktivitedir. Ancak, balona binecek çocuklarında aileleri ile birlikte olması şartı bulunmaktadır.

Diğer Blok Yazıları